CampingSverige.se

17.8.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Camping och nöjesparker - Kul på campingturen

Vem vill inte ha roligt på campingturen? Nöjesparker i hela Europa står närmast i kö för att vi ska få roa oss. Det finns inga gränser för vad som erbjuds, så varför inte ta chansen och ge alla i familjen en riktigt härlig dag.

Barnen är i fokus. Det är ju barnen som ska underhållas, men det gör heller inte något om även de vuxna får roa sig

Barnen är i fokus. Det är ju barnen som ska underhållas, men det gör heller inte något om även de vuxna får roa sig


Upp, ner, fram och tillbaka

De traditionella nöjesparkerna såsom Fårup Sommerland i Danmark och Europark har allt vad som behövs för att både stora och små ska kunna roa sig. Det finns rutschbanor och karuseller av alla typer, men även gröna områden dit man kan ta sin picknickkorg och njuta av en härlig lunch. Många av dessa nöjesparker har också ett stort badland, så glöm inte badkläderna. Detta gör dem förstås mer beroende av vädret och passar bäst att besöka om sommaren.

När barnen är glada är föräldrarna det också

När barnen är glada är föräldrarna det också


Temaparker

Temaparkerna såsom Disneyland, Legoland och Parc Asterix är inte så beroende av vädret, därför att de har ett genomgående tema. Disney känner alla till och Disneyland är utan tvivel en enorm upplevelse för både barn och vuxna. Först och främst finns där ju så många fina sagofigurer, men det är också den enda plats där man kan stå i kö i en timme utan att lägga märke till det, därför att man bjuds på underhållning hela tiden. Försök att undvika högsäsongen om det är möjligt. Då finns där otroligt många människor, långa köer och det är ofta mycket varmt och det kan bidra till att upplevelsen inte blir den samma.

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby i Småland är något alldeles speciellt

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby i Småland är något alldeles speciellt


Astrid Lindgrens Värld – något alldeles speciellt

Det är svårt att framhålla en park framför en annan, då alla nöjesparker har något speciellt att bjuda på. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby i Småland är ändå något alldeles speciellt. Det är som en stor skog, där alla hennes härliga figurer - Emil, Pippi, Ronja, Karlsson osv. har var sitt område. De är alla åtskilda av stora gröna områden, där man kan sätta sig med matkorg eller ta sig en tupplur. Figurerna spelar upp olika skådespel för barn och vuxna, men pjäserna varar inte så långe, så även små barn kan sitta stilla. Efter varje teaterstycke kommer figurerna ut och leker med publiken – mycket är improvisation och man imponeras speciellt av de barnskådespelarna.

I Astrid Lindgrens Värld glömmer man tid och rum, därför att man själv återvänder till barndomen. Här finns inga rutschbanor. Man säljer heller inte hamburgare och pommes frites, utan svensk husmanskost. Alltsammans i överensstämmelse med Astrids beslut om en park, där barnen ska kunna leka och göra konster utan att föräldrarna ska behöva plågas av souvenirer i plast. Imponerande.

Bild från Legoland, i Danmark

Bild från Legoland, i Danmark


Saker att ta med sig

Till en endagstur med barn är det flera saker som är bra att ha med i bagaget. På många platser kan man hyra eller låna en dragvagn till sina saker. Har man små barn är det en god idé att ta med en barnvagn, så de kan sova middag. En bärstol är en god idé för de lite större barnen, därför att barnen kan se mer och det är lättare att stå i kö.

Komihåglista:
Filt
Matpaket (om man inte vill äta skräpmat)
Mycket att dricka
Solglasögon, solhatt och solcreme
Sköna skor
Våtservetter
Näsdukar/toalettpapper
Kamera

Håll ihop

En nöjespark under högsäsongen kan vara lite av en mardröm för alla föräldrar, därför att barnen lätt kan komma bort. Barnvagn och bärstol är bäst till små barn. Med stora barn kan man avtala mötesplatser. På många platser får mellanstora barn ett armband med namn och telefonnummer. Finns det inte något sådant, skriv då namn och telefonnummer på barnets arm.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt