Campout

CampingSverige.se

12.6.06

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Är vi snart framme, mamma

Den tiden närmade sig, då barnen åter skulle sitta i baksätet och få tiden att gå under den långa resan till söderns sol. Väntetiden i bilen kan bli mycket lång, men hela resan kan bli mycket enklare att genomföra med ett par goda råd.

Väntetiden i bilen kan bli mycket lång

Väntetiden i bilen kan bli mycket lång


Det är stor skillnad på hur barn hanterar en lång bilresa, men det gäller ju också vuxna. Som vuxen har man en känsla för tid som gör att man kan ställa in sig på att man kommer att vara framme om t.ex. 1 timme. Små barn har inte någon sådan förmåga. De reagerar här och nu.

Större barn håller på att utveckla en sådan känsla, men kan ändå ha svårt att förstå när man redan har varit på väg under en längre tid.

Vägen till framgång är att köra på barnens premisser under hela resan

Vägen till framgång är att köra på barnens premisser under hela resan


Aldrig pressa ur citronen

Våra 2 barn på ett och fyra år har redan besökt 18 och 28 länder och då har vi alltid kört själva. Antingen med husvagn eller i husbil. Vägen till framgång är att köra på barnens premisser under hela resan. Det värsta man kan göra är att pressa ur citronen. Det finns ingen anledning att köra vidare och tro man kan hinna fram till den planerade destinationen. Det gör bara att saker och ting blir värre.

Det bästa för alla - även säkerhetsmässigt - är att köra in på närmaste rastplats och hålla en paus.

Har man ett barn med tendens till åksjuka är det mycket bättre för barnet att t.ex. räkna bilar på vägen än att läsa en bok

Har man ett barn med tendens till åksjuka är det mycket bättre för barnet att t.ex. räkna bilar på vägen än att läsa en bok


Barn och åksjuka

Den viktigaste orsaken till åksjuka är en oöverensstämmelse mellan vad ögonen ser och vad de s.k. balansorganen i det inre örat säger. Om man t.ex. sitter i en bil som rör sig och läser i en bok, skickar ögonen en signal till hjärnan om att man sitter stilla, medan balansorganen skickar en signal om att man kör. Dessa motstridiga upplysningar skapar kaos i systemet och så blir man åksjuk.

Har man ett barn med tendens till åksjuka är det mycket bättre för barnet att t.ex. räkna bilar på vägen än att läsa en bok. Dessutom är det extra viktigt att följa råden från förr om frisk luft, pauser och mat och dryck. Ett annat bra tips är att ta med ljudböcker på band eller cd. Så kan barnen ”läsa” och samtidigt följa med i det som händer utanför fönstret.

Håller man länge i en kö, kan barnen få ta av sig säkerhetsbältena för en kort stund, så de kan röra sig lite grann

Håller man länge i en kö, kan barnen få ta av sig säkerhetsbältena för en kort stund, så de kan röra sig lite grann


Att hålla i en bilkö

Risken för att behöva hålla i en bilkö är stor både i Tyskland och i Italien. Kan man språket är radion en stor hjälp när man ska få information om hur situationen ser ut. Det är viktigt att lufta ut ordentlig i bilen och få något att dricka och äta medan man håller stilla. Är det varmt utanför är det ännu viktigare. Gå helst inte ut ur bilen. Håller man länge i en kö, kan barnen få ta av sig säkerhetsbältena för en kort stund, så de kan röra sig lite grann. Så snart trafiken glider ska de spännas fast igen. Om det är möjligt är det bra att köra in på en rastplats, där barnen kan få komma ut ur bilen och leka. Här kan man få information om situationen eller själv ha koll på vägen. Kolla ev. om det är några vägarbeten på gång före avresan.

Klicka för större bild


Genrella tips til barn i bilen

• TID: Det handlar generellt om att ha mer tid när man har barn med sig och ta mer tid på sig för hela transporten till och från semesterorten.
• PAUSER: Tänk också på att hålla ordentliga pauser. Det är bra för alla, även för den som sitter bakom ratten. Leta också reda på en lekplats, så att barnen kan få röra på sig.
• VATTEN: Ha alltid drycker med i bilen och ge ofta ditt barn en slurk. Helst vatten eller drycker utan socker.
• SNACKS: Ha kex eller andra snacks utan socker inne i bilen. Det kan ta den första ”krisen” tills man kommer fram till en rastplats.
• RASTPLATSER: Det är normalt 3-5 mil mellan bensinstationerna. Där emellan ligger rastplatser.

Klicka för större bild


• VÄRME: Se till att barnet sitter i skugga och över huvud taget inte har det för varmt. Tänk på solskydd till fönstren. Kan köpas på de flesta bensinstationer med roliga färger eller figurer på, som barn älskar att titta på. Kostar ca 50 kr för ett set. Lätta att sätta fast och ta av när man vill se ut och solen har gått i moln.
• LUFTA UT: Med jämna mellanrum.
• BILSTOL: Många bilstolar har flera inställningar så att barnet kan sitta upp när det är vaket och ligga ner när det sover.
• NATTKÖRNING: Generellt kan man säga att man hämtar in mycket genom att köra på natten, då barnet ändå sover. Väl att märka om man som förälder också gillar att köra på natten.
• AKTIVITETER: Böcker, spel, dvd, musik, sångböcker. I husbilen har barnen ett bord framför sig. Det ger flera möjligheter.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt