CampingSverige.se

27.4.16

Av: Sandra Irengård Fotograf: SCR - pressbilder
Dela
 

Nytt rekordår för svenska campingplatser 2015

Förra året blev ännu ett rekordår för svensk camping med en ökning med 3,4 procent gästnätter. Det innebär att Sveriges största semesterboende nu har nått 15,5 miljoner gästnätter, vilket är nära hälften av allt kommersiellt boende under sommarmånaderna.

Lars Isacson, VD, SCR Svensk Camping.

Lars Isacson, VD, SCR Svensk Camping.


– Det är fantastiska siffror och extra glädjande är det att vi besöks av så många internationella gäster. Av de norska gästerna är det till exempel hela 69 procent som föredrar att bo på campingplats under sommaren, säger Lars Isacson, vd SCR Svensk Camping.

De senaste åren har antal gästnätter på svenska campingplatser ökat stadigt med en halv miljon per år. Det visar färska siffror från SCB/Tillväxtverket. Det innebär att campingplatserna har nästan lika många gästnätter som hotell, stugbyar, vandrarhem och SoL* tillsammans under juni-augusti. Trycket på anläggningarna är extra hårt under juli månad, men tack vare att campingboendet lockar internationella gäster även under juni och augusti har också dessa månader en hög beläggning.

Den svenska naturen och välskötta anläggningar med hög standard, är två anledningar till ökat antal gästnätter på campingar.

Den svenska naturen och välskötta anläggningar med hög standard, är två anledningar till ökat antal gästnätter på campingar.


Svensk natur och välskötta anläggningar lockar

Av de turister som gästar Sverige från andra länder är det många som väljer att bo på camping framför andra kommersiella boenden och det är framför allt den svenska naturen, välskötta anläggningar med hög standard och stort aktivitetsutbud som lockar. Campingplatserna står för en stor del av ökningen av de internationella gästernas boende i Sverige, hela 71 procent av ökningen av tyska gäster, 79 procent av norska gäster och 60 procent av nederländska gäster, under perioden juni-augusti.

– Campingnäringen är helt central för landets sommarturism både för svenska och internationella gäster samtidigt som nästan inga nya campingplatser byggs i Sverige. Det är ett hårt tryck på våra medlemmars anläggningar och den befintliga kapaciteten behöver utökas för att kunna ta emot fler gäster. Det är dags för politikerna runt om i landet att börja se det värde som campingnäringen tillför kommunerna, genom att underlätta utbyggnaden av befintliga anläggningar, förlänga arrendeavtal för att underlätta investeringar i branschen och på andra sätt underlätta så att vi kan få en utökad kapacitet och fler campingplatser, säger Lars Isacson.

Husbilen står för största ökningen med 9 procent fler husbilar 2015 mot året innan.

Husbilen står för största ökningen med 9 procent fler husbilar 2015 mot året innan.


Populära resmål

Västra Götaland fortfarande populäraste resmålet
Populäraste länet för campingsemester var även 2015 Västra Götaland, tätt följt av Hallands län och Kalmar län med Öland som trea. Stockholm klättrar en placering och ligger nu på sjunde plats.

Husvagn populärast – men husbilar ökar mest
Populäraste fordonet att semestra i är fortfarande husvagn, som står för 72 procent av gästnätterna, medan husbilen står för största ökningen med 9 procent fler husbilar 2015 mot året innan.

Källa: SCR Svensk Camping

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt