Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

28.10.08

Av: Lars Erik Paulsson Fotograf: Adria
Dela
 

Adria Polaris – konceptbil som kommer

Den väckte uppmärksamhet på mässorna i Düsseldorf och Jönköping, tots att den ännu inte går att köpa. Det handlar om Adria Polaris – en prototyp till en halvintegrerad husbil baserad på Mercedes Sprinter – som inte kommer att gå i produktion förrän om ett år.

Adria Polaris är baserad på Mercedes Sprinter med lågbyggt chassi, och förarhytt och bodel bildar en harmonisk enhet

Adria Polaris är baserad på Mercedes Sprinter med lågbyggt chassi, och förarhytt och bodel bildar en harmonisk enhet


Så har även Adria presenterat en husbil som är baserad på den senaste generationen Mercedes Sprinter, kombinerad med ett lågprofilchassi från AL-KO Kober. Förvisso handlar det än så länge om en prototyp, men planerna är att den exklusiva husbilen – efter att ha genomgått omfattande tester – ska gå i serieproduktion inför modellåret 2010.

I Adria Polaris testas många nya idéer, både när det gäller den utvändiga designen och de invändiga funktionerna. Bakom nyheten finns Adrias mångåriga erfarenhet av husbilsbyggande, parat med ett intensivt utvecklingsarbete .Målgruppen är i första hand de husbilsköpare som söker det allra bästa när det gäller funktion och design, kvalitet och tillförlitlighet.

Nya Adria Polaris är utvecklad av ett specialteam hos Adria Mobil, som givetvis har arbetat intimt
samman med övrig expertis inom företaget, och
projektet påbörjades redan i november 2007.

Bakgaveln skiljer sig helt från övrig Adria-husbilar

Bakgaveln skiljer sig helt från övrig Adria-husbilar


Skapa en topprodukt

Som ett första steg i utvecklingen gjordes en marknadsundersökning, samtidigt som man kartlade vad konkurrenterna har att erbjuda inom segmentet. Speciellt inriktade man sig på husbilar baserade på Mercedes-chassi, och på de krav som de kräsna köparna av en sådan husbil ställer – inte minst när det gäller kvalitet och utseende.

Målet för utvecklingsteamet var att skapa en topprodukt för dessa köpare, även om det därmed skulle innebära att Adria tog steget in i ett helt nytt prissegment. Teamet har samarbetat med designers och underleverantörer – både existerande och tilltänkta sådana – för att skapa nya lösningar. Mycket tid har också lagts ned på att testa lösningar som inte finns i någon annan husbil från Adria.

Arbetet med den utvändiga och den invändiga designen har löpt parallellt, eftersom detta är det enda sättet att få husbilen att kännas som en harmonisk enhet.

Rymlig sittrupp med härligt takfönster som smälter väl in i designen

Rymlig sittrupp med härligt takfönster som smälter väl in i designen


Identiteten kvar

För den utvändiga designen svarar Georg Gedl, en gammal samarbetspartner till Adria Mobil och mannen bakom många framgångsrika formgivningar, och den utvändiga dekoren har tagits fram av företaget CGI Designlab. Målet med den utvändiga designen var att skapa modern elegans, utan att den typiska Adria-identiteten går förlorad. Speciellt stor omsorg har lagts ned vid designen av bakgaveln, som helt skiljer sig från övriga Adria-husbilar. Även frontpartiet är helt nydesignat för att ge ett mera aerodynamiskt utseende. I överbyggnaden över förarhytten finns dessutom ett panoramatakfönster – elektriskt manövrerat – som ger ljus och rymd åt interiören. En utvändig nyhet är också förarhyttens fotsteg.

Den invändiga designen har tagits fram av Nina Mihovec, som även ansvarat för bland annat succéhusvagnen Adria Action och som har fått många utmärkelser för sitt arbete. Det var också under det gemensamma utvecklingsarbetet som namnet på den nya husbilen – Polaris – dök upp. Sitt namn har den fått efter det latinska namnet på
den starkaste stjärnan i stjärnbilden Lilla Björn – Polstjärnan.

Välutrustat kök – givetvis med 4-lågig spis och ugn

Välutrustat kök – givetvis med 4-lågig spis och ugn


Två långbäddar

Planlösningen är baserad på Adrias omtyckta SL-varianter – alltså med två enkelsängar – som återfinns i Coral, Izola, Vision, Compact och Twin SL. I nya Polaris har planlösningen dock förfinats ytterligare, baserat på praktiska erfarenheter hos både Adria-medarbetare och kunder.

Invändigt möts man av en kombination av klassiskt och modernt. De mörka snickerierna ger en lyxigt elegant känsla, samtidigt som de beige dörrarna och luckorna lyser upp interiören. Tekniker och utvecklare har lagt ned stort arbete även på de små detaljerna, vilket märks inte minst på de förkromade handtagen, på lysdiodbelysningen och på bänk- och bordsskivorna i mörkt, stenliknande konstmaterial som skapar en intressant kontrast.

Lika stor omsorg har också lags ned på funktionen i Adria Polaris. Vinkelköket erbjuder mängder av förvaringsutrymmen. En trelågig spis och ett 150 l stort Thetford-kylskåp gör matlagningen till en glädje, och den specialdesignade runda diskhon är inte bara elegant utan också praktisk. Kylskåpet har dessutom front i svart, för att matcha köksbänken.

Indirekt belysning skapar intim atmosfär

Indirekt belysning skapar intim atmosfär


Tredje bädd

Samvarodelen består av en dinett med mycket hög sittkomfort på vänster sida samt en separat sittplats – kanske för en avkopplande lässtund – på höger sida. Dinetten går dessutom att förvandla till extrabädd för en person.

Panoramatakfönstret smälter färg- och formmässigt in i den övriga designen, och runt takfönstret finns spotlights som ger ett behagligt ljus. Hela övergången mellan förarhytt och bodel kännetecknas dessutom av mjuka svepande linjer som ger en ombonad känsla.

Omedelbart innanför dörren, finns en flatskärms-tv, och tack vare att denna är monterad på ett justerbart fäste kan den vinklas antingen mot samvarodelen eller mot sovrummet.

Funktionell hygienavdelning med generösa mått

Funktionell hygienavdelning med generösa mått


I sovrummet finns två sköna enkelsängar, och designen skiljer sig något från motsvarande sovrum i andra Adria-husbilar för att göra det lättare att ta sig till och från sängarna. De båda enkelsängarna kan dessutom förvandlas till en mycket stor dubbelsäng.

Under sovrummet finns ett rymligt garage (2 150 x 950 x 1 050 mm), med lastluckor på båda sidor.

Inte heller hygienavdelningen i Adria Polaris lämnar något att önska. Trots att tvättrummet är tämligen kompakt, finns här allt som behövs när man är på resa: duschkabin, toalett, tvättställ och förvaringsutrymmen för alla toalettartiklar. Polaris har en 110 l stor färskvattentank och en 85 l uppvärmd spillvattentank.

Till vänster om tvättrummet finns en stor garderob.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt