Campout

CampingSverige.se

27.6.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Dra dig inte för att campa i Östeuropa

Östeuropa bjuder på annorlunda campingupplevelser och många platser är fortfarande förhållandevis oupptäckta destinationer. Dessvärre avstår många från resor till Östeuropa på grund av fördomar och kriminalitet. Sådant finns självklart, men det gör det ju på de flesta ställen idag.

Klicka för större bild


Kroatien

Istrien har många campingplatser och mycket annat att bjuda på. Kulturen är kroatisk men med mycket influenser från Norditalien. Priserna är dock lite lägre än i Italien. Det finns få stränder men de flesta campingplatser har pooler. Hela Istrien har som sagt mycket att bjuda på till exempel en välbevarad amfiteater i Pula och världens minsta stad Hum.

Rovini är en bra utgångspunkt som ligger centralt mellan kust, rundresor och berg. Staden är också en kanonupplevelse med mycket kultur, en gammal stadsdel och marknad och är full av liv och rörelse.

Klicka för större bild


Saker att vara uppmärksam på i Kroatien

Det finns många nudistcampingplatser. Många så kallade allmänna campingplatser har ett område för nudistcamping. Få efterfrågar campingpass, men vill däremot se ditt riktiga pass och gärna också behålla det.  Istället får man dokumentation för att det finns på campingplatsen ifall man skulle bli stoppad av polisen.

Klicka för större bild


Ungern

Det är inte så långt att köra till Ungern i förhållande till Medelhavet, men klimatet är minst lika bra. Balatonsjöns vatten är inte så kallt, inte ens för små barn och det är inte heller särskilt djupt, vilket gör det ytterst barnvänligt.

Priserna är också lägre än vad man upplever på liknande europeiska baddestinationer. De flesta turister bor på den norra sidan av ön. Det är också  här de stora aktiva campingplatserna ligger.

Saker du skall vara uppmärksam på i Ungern

Det kan ta lite tid att korsa gränsen oavsett var ifrån du kommer och många gånger kontrolleras alla papper på personer med vagn mycket grundligt.
Många järnvägsövergångar har ingen bom.

Klicka för större bild


Polen

Många har dessvärre många fördomar om Polen som resmål. Idag behöver man inte vara mer försiktig i Polen än någon annan stans och ju längre söder- och österut man kommer, desto mer tillmötesgående är lokalbefolkningen. Faktiskt närmast tacksamma för att få besök. Krakow är en av de större pärlorna och hela nordkusten har sköna stränder.

Campingplatserna är mycket olika. Några har inte utvecklats under årtionden medan andra har kommit långt. Man besöker helt säkert inte Polen på grund av dess campingplatser utan för att landet har en kultur, natur och historia som är enorm.

Saker att vara uppmärksam på i Polen

Planera dagsetapper så att du har gott om tid för oförutsedda händelser. På många ställen är vägarna fortfarande mycket dåliga. Polackerna kör fort.

Klicka för större bild


Estland

Estland är ett litet överskådligt land, som bjuder på storstäder och vacker natur. Man kan bo på campingplats inne i Tallin, eller längre ut längs kusten. Befolkningen är ytterst tillmötesgående och en upplevelse för sig. Tallin påminner mycket om en nordtysk hansastad med en mycket välfriserad stadskärna. Går man utanför den gamla stadsdelen ser man en lite mer annorlunda stadskultur.

Klicka för större bild


Saker att vara uppmärksam på i Estland


Skyltningen till campingplatserna kan vara svår att upptäcka. Å andra sidan så är vägarna bland de bästa i hela Europa.

Klicka för större bild


Ryssland

Det krävs en hel del för att resa på egen hand i Ryssland. Det lättaste är att komma till Skt. Petersburg och staden är absolut värd ett besök. Kontrasterna är enorma, särskilt mellan rikedom och fattigdom. Den gamla stadsdelen är obeskrivligt vacker medan förstäderna är i totalt förfall. Skt. Petersburg är på många sätt en storstad likt de man ser i Europa med caféer och butiker med märkesvaror, men det är de små marknaderna och de kulturella platserna som Blodskyrkan och Vinterpalatset som sätter sina djupa spår.

Klicka för större bild


Saker att vara uppmärksam på i Ryssland

Det är otroligt många saker som man måste sätta sig in i. Visum, personliga papper och papper på fordon. Man skall därför väpna sig med tålamod. Börja att planera resan minst sex månader i förväg. När gränsen skall passeras kan det ta flera timmar.

Det är mycket kriminalitet så var försiktig. Utvecklingen går fort i Ryssland, så var uppmärksam på att det man hittar på Internet inte alltid stämmer. Otroligt dåliga vägar på många ställen. Detsamma gäller campingplatserna.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt