Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

1.1.09

Av: Helle Andersen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: fdm.dk
Dela
 

Guide: Redo för vintercamping

Vintercamping behöver inte vara så kallt som det låter. Moderna husvagnar är isolerade och kan helt klart användas under vinterhalvåret – oberoende av om semestern skall hållas i de snöklädda alperna eller i Sverige.

Vintercamping behøver ikke være så koldt som det lyder. Vognen kan let gøres klar til frost og kulde

Vintercamping behøver ikke være så koldt som det lyder. Vognen kan let gøres klar til frost og kulde


Camping är inte enbart ett sommarnöje. Med lite förberedelser kan husvagnen göras i ordning för att klara vintersemestern.

Vintercamping är charmerande, men vagnen skall vara i ordning så att den kan motstå frost. Det innebär att t.ex. olja in stödben och noshjul så att de inte fryser fast, och frostsäkra vattenanläggningen. Det är också bra att kontrollera värmeanläggningen och 3-4 dagar innan avresa bör vagnen värmas upp ordentligt för att undvika att det bildas kondens.

Utöver att göra vagnen vinterklar är det viktigt att ha rätt utrustning. Snökedjor och en snöskyffel att skotta bort snö runt tältet med och starka tältpinnar skall finnas med. Dessutom kan ett vinterförtält vara bra eftersom det är designat speciellt för snö och kyla.

Skidkläder och skidutrustning väger en del så husvagnen blir snabbt tung. Man skall komma ihåg att ta bort sommarutrustningen och packa vagnen med omtanke för att inte åka omkring med onödig last. De tunga sakerna bör placeras lågt, och kultrycket ska ligga på 50 till 90 kg.

Kör man söderut, vilket ofta innebär körning på halkigt väglag är det viktigt att kontrollera bromsar och däck. Det rekommenderas att ha samma typ av däck på bil och husvagn, och under vintersäsongen är vinterdäck ett måste.

Läs flera goda råd om vintercamping genom att klicka in på CampingSverige.se / Vintercamping.

Goda råd:
- Sommar som vinter skall bromsarna kontrolleras.  Kolla att handbromsen kan hålla vagnen
- Kontrollera husvagnens ljus och lyktglas
- Fyll inte vattentanken – det kan medföra frostsprängning
- Vattenrör och tankar skall vara isolerade
- Ha med en värmeblås
- Värmen skall cirkulera runt i hela vagnen och det skall vädras med jämna mellanrum
- Ta med extra gas om du inte är helt säker på att den kan köpas på destinationen. Förbrukningen kan vara svår att beräkna för en ovan vintercampare.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt