Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

15.10.08

Av: Leif Berglund Fotograf: Husvagn på Väg
Dela
 

Hobby 2009: Fortsätter att satsa på ett brett modellutbud

Det i Sverige marknadsledande märket Hobby bjuder på många nyheter i höst . Två nya serier och en som försvinner, sju nya basmodeller, teknikförbättringar och en rad detaljförändringar svarar den tyska tillverkaren för. Inför säsongen 2009 finns totalt 59 modeller i sex serier att välja mellan.

Trots att La Vita bionda 455 UF är en kompakt vagn finns utrymme för en fast dubbelsäng, sittgrupp köksdel och toarum

Trots att La Vita bionda 455 UF är en kompakt vagn finns utrymme för en fast dubbelsäng, sittgrupp köksdel och toarum


La Vita och La Vita bionda

La Vita och La Vita bionda är namnen på de nya serierna som båda byggs i fyra basmodeller och som nu visas på Caravan Show. Det här med basmodeller tarvar en förklaring. Hobbyvagnarna byggs enligt ett modulsystem där en sifferkombination anger storlek och en bokstavskombination typ av planlösning. Ett exempel är 440 SF som har en karosslängd på 471 cm, fast dubbelbädd fram och dinett bak. Den basmodellen, liksom övriga, finns i flera av Hobbys serier. Systemet påminner f ö en del om Kabes Flexline.

Serien som försvinner är Landhaus, vilket indikerar att det är fortsatt ganska svårt att marknadsföra villavagnar i Sverige.

Utvändigt har Hobby fått en förändrad ytterprofil med nya dekaler och dekorer, modeller med sittgruppen fram har utrustats med en annan typ av fönster, takluckorna är numera av typen Midi och Mini Heki och slutligen har takrelingen försvunnit på alla vagnar. Ytterligare en detalj är att det finns förtältslist på båda sidor om vagnarna.

Nya interiörer

Invändigt har högskåpen fått en ny design och större utrymmen. Dessa är försedda med nykonstruerade gångjärn som ska ge bättre stängningsegenskaper och större öppningsvinkel. Alla skåp har dessutom försetts med nya, mer ergonomiskt utformade handtag. Persiennerna har ersatts av rullgardiner utom i köket och skjutdörrsbeslagen fått en stabilare konstruktion.

Produktförbättringarna kan ses som en fortsättning på det arbete Hobby inledde förra året som innebar flera större eller mindre ändringar som t ex den nya och bättre entrédörren.

Variant i ljus lönn

Vad gäller snickerierna har serierna Excellent, De Luxe och Prestige fått nya träslag – varmare, enligt tillverkaren. För dem som gillar ljusare träslag har den nya serien La Vita bionda en variant i ljus lönn.
På tekniksidan kan nämnas den nya typen av manöverpanel med landsneutral märkning av knapparna samt automatisk övervakning av elförsörjningen som ställer om sig på de olika driftslägena.

Nya regler vad gäller dricksvatten gör att den tidigare rullbara 25-liters färskvattentanken utgår och ersätts av en fast monterad tank. Hobby slopar också standardugnen typ 540. Det går dock att beställa en bakugn – med eller utan grill – men till en extrakostnad.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt