CampingSverige.se

24.7.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Holland: Som camping förr i tiden

Det verkar som om det bara är husvagnar och tält som har förändrat sig under de senaste 100 åren. I alla fall har campinglivet på Camping de Roos i okända Östholland inte ändrat sig mycket till fördel för gästerna som njuter det enkla i fulla drag.

Klicka för större bild


Så långt tillbaka som på 1920- talet kom de första holländarna till området för att njuta av campinglivet. Ägaren, Jan de Roos farfar hade då köpt ett stycke billig och obrukbar mark till fördel för hårt arbetande stadsbor som längtade efter frisk luft och natur. Den tilltalade dåtidens gäster och platsen är fortfarande populär. Det är just naturen och alla pärlor i skogen och längs floderna som är områdets stora magnet, vare sig man är här till fots eller på cykel. Kommer man i bil får den lov att stanna utanför campingplatsen.

- Många av våra gäster måste vänja sig vid tanken av att inte ha sin bil precis utanför dörren, men det fungerar otroligt bra. Det betyder också att barnen kan springa omkring fritt utan fara för att bli påkörda, och det bidrar till lugn och ro på platsen, berättar ägaren Jan de Roos.

Faciliteterna är funktionella, rena och fina. I stället för en jättelik toalettbyggnad, som man ser på många campingplatser idag, har man valt att istället anlägga flera mindre sådana. Det är trevligare och har dessutom den fördelen att ingen har långt till toaletten. Det värdesätter man när man har barn med på tältsemester.

Klicka för större bild


Inga aktiviteter

Det finns i stort sett inga aktiviteter – bara en per dag under högsäsong. Aktiviteterna har sin utgångspunkt i naturen, t.ex. insektsjakt eller historieberättning i skogen. Semester handlar för ägarna först och främst om att skapa goda ramar så att familjerna är samlade och har trevligt tillsammans.

Platsen osar av familjär idyll. Enda ljudet är skrattande barn, som vältrar sig i vattnet, på bollplanen eller på någon av naturlekplatserna.

Klicka för större bild


Renodlad semester

Campingplatsen är till stor del ekologisk. Bilkörning sker väsenligt mycket mindre än normalt. I stort sett alla varor i butiken är ekologiska och kostar lite mer än på andra ställen, men folk handlar gladeligen. Alkohol är inte förbjudet, men säljs inte på själva campingplatsen. Detsamma gäller för mat att grilla.

- Vi är inte extrema åt nåt håll. När det är landskamp eller våra gäster grillar en bit kött hör ett glas vin eller öl till, men vi vill bara signalera att man faktiskt kan semestra utan en öl i handen varje dag. Vi gör det helt enkelt för barnens skull, berättar Lucie de Roos, gift med Jan de Roos.

Klicka för större bild


Inga svenskar

På parkeringsplatsen syns det tydligt att svenskarna ännu inte har hittat denna härliga plats i okända östra Holland. Det är synd, för den skulle falla i god smak hos många. Balansen mellan att leva livet och tänka sig för och skona miljön är extremt fin här och utan att det verkar heligt. Den trevliga atmosfären på platsen och alla de glada barnen talar sitt tydliga språk. Alla har semester och jag kan tillföra ännu en campingplats till min favoritlista.

Klicka för större bild


Upplevelser i området

Ommen – trevlig stad vid floden Vecht 10 km från De Roos
Eerde – välbevarad borg, som dock kan upplevas utifrån.
Sahara – en stor sandhög mitt i skogen.
Ett hav av cykel- och vandrarstigar.
Cyklar kan hyras på campingplatsen.

Se också...

Holland: Blomsterparaden 2017

Den årliga blomsterparaden Bloemencorso är 40 km lång och går från Noordwijk till Haarlem. Kortegen består av mer än fyrtio blomstersmyckade ekipage i alla tänkbara färgnyanser.

2017-05-03

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt