Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

6.9.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Foto Rasmus Schønning
Dela
 

Italien: Rom sett från en husvagn

En campingresa till Rom kräver gott om tid på grund av den långa resan dit. När man kommit fram överraskas man av möjligheterna och tillräckligt med tid har man aldrig här. CampingSverige.se delar här med sig av sina erfarenheter om hur man får mest ut av tiden i en av Europas vackraste storstäder.

Colosseum ligger i Roms centrum, där de flesta sevärdheter ligger inom promenadavstånd

Colosseum ligger i Roms centrum, där de flesta sevärdheter ligger inom promenadavstånd


Gratis shuttlebus

Campingplatsen Happy Village erbjuder gratis shuttlebus till närmaste tågstation, Prima Porta och härifrån är det bara en halvtimmes bilfärd till hjärtat av Rom. Det kan inte rekommenderas att ta bilen till Roms centrum, eftersom det är så mycket trafik. Man förlorar också massor av tid när man letar parkering, så slappna istället av och njut av tågresan genom Roms förorter, som ingalunda påminner om centrum.

Roms stadscyklar är av osedvanligt god kvalitet, men endast för vuxna

Roms stadscyklar är av osedvanligt god kvalitet, men endast för vuxna


Till fots eller på cykel

Rom är en storstad, men det är intressant att veta att de största attraktionerna med undantag av Vatikanstaten ligger mitt inne i centrum och ses bäst genom att gå från plats till plats. Skyltningen är riktigt bra. Kom ihåg bra skor och rikligt med vatten att dricka. Prova också på Roma´n Bike, som är ett cykelsystem med flera olika lämningställen fördelade vid alla stora attraktioner. Man kan boka cyklar via Internet eller genom att kontakta den lokala turistbyrån. Stadscyklarna är av osedvanligt bra kvalitet, men finns bara i en storlek. Cyklarna är för vuxna utan barnsits. Väljer du cykeln så se dig om i trafiken. Italienarna är inte vana vid cyklar och trafiken är hetsig med både mycket bilar och skotrar som kör lite fortare än vad vi är vana vid därhemma. Det finns inga cykelvägar.

Skyltningen i Roms centrum är riktigt bra!

Skyltningen i Roms centrum är riktigt bra!


En tur runt i staden

Man blir aldrig klar med Rom, men när det är sagt kan man hinna med ganska mycket på en vecka. Tåget från campingplatsen ankommer stationen Flamino vid Piazza Del Popol och härifrån kan man fortsätta ned för den populära shoppinggatan Via del Corso. Vid Via Condotti svänger man vänster mot den spanska trappan. Här ligger Café El Greco, där det är lyckat att ta dagens första kaffekopp. Cafeét är bland annat känt för att vara besökt av H.C Andersen, som sägs ha älskat stället. Inne på kaféet hänger brev från honom. På Piazza di Spagna kan man tillbringa lång tid med at bara sitta och njuta och titta på andra turister. Glöm inte att gå upp till toppen till Trinitatiskyrkan. Där får man vacker utsikt över staden. Nu kan man antingen sätta kurs mot Piazza Della Rotonda, där imponerande Pantheon ligger och därefter vidare till jycklarplatsen Piazza Navona. Båda platserna erbjuder oanade möjligheter att äta en god bit mat. Vid Pantheon bör man lägga vägen förbi Café Tazza D´oro, som är berömt för att servera världens bästa kaffe.

Petersplatsen

Petersplatsen


Imponerande stadsdel

En annan god tur runt i staden går också från Flamino, där man hoppar i en hästkärra och åker direkt till Forum Romanum, som rymmer hela det antika Rom. Det är ganska dyrt, men värt alla pengar att rulla genom centrum under ljudet av ivriga hästhovar. Mindre än en dag bör man inte sätta av för denna imponerande stadsdel. Colosseum, Forum Romanum och Capitol är bara få av de ställen man bör se. Var uppmärksam på att det ofta är långa köer för att exempelvis komma in i Colusseum.

Vatinkanstaten

Vatikanstaten med Peterskyrkan, Petersplatsen och Engelsborg kräver också en hel dag. Om man vill höra påven är det söndag kl. 12 som han talar till folket. Alla är välkomna och stora delar av talet hålls på sju språk.

Campingplatsen Happy Village ligger norr om Rom endast få kilometer från motorvägen

Campingplatsen Happy Village ligger norr om Rom endast få kilometer från motorvägen


Campingplatsen Happy Village

Happy Village ligger norr om Rom få kilometer från motorvägen, så den är lätt att hitta. Gå in på platsen och se din uppställningsplats innan du parkerar din husvagn. Det är kuperat och inte så mycket plats att manövrera på. Själva uppställningsplatsen är liten. Ta gärna med ett solskydd, för på många uppställningsplatser är det inte möjligt att sätta upp förtält. Beställer du i förväg är det viktigt att du upplyser dem om att du har en stor husvagn (över 6 meter). Hela platsen är överväxt av höga träd, som ger skön skugga. Det finns pool, restaurang, butik och fina faciliteter. Det finns inga speciella faciliteter för barn. Poolen är primärt till för simning.

Resrutt

Via Danmark, Hamburg, Kassel, Munchen, Innsbruck, Verona, Bologna, Firenze, Rom. Det är ca. 1800 km från den dansk-tyska gränsen.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt