Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

10.9.08

Av: Leif Berglund, Husvagn på Väg
Dela
 

Kabe 2008: Royal Hacienda 880 – husvagn på nitton kvadratmeter

Tio meter lång, 2,50 meter bred och nitton kvadratmeter stor – för att vara en ”lillebror” är Kabe Royal Hacienda 880 U-TDL hyfsat rymlig! Husvagn på Väg har tagit en angenäm provtur i en av Kabes lyxigaste husvagnar.

Klicka för större bild
Fotograf: Husvagn på Väg


Ett festligt påhitt som blev fullaste allvar! Bakgrunden till Kabes prestigeserie Hacienda är intressant. Modellen togs nämligen ursprungligen fram för att väcka uppmärksamhet som Europas längsta husvagn på Elmiamässan år 2004. Några seriösa planer på att tillverka modellen i större upplagor fanns egentligen inte. Men husvagnsentusiasterna ville annorlunda. Redan på mässan fick Kabe ett flertal beställningar och efter påtryckningar lanserades Hacienda i det ordinarie modellprogrammet år 2005. Först ut var gigantiska modellen Hacienda 1000. Kort därefter dök den något mindre Hacienda 880 upp, en modell som snabbt blivit en succé.

– Fram till dags dato har vi sålt närmare 300 Hacienda-vagnar, varav 880:an står för ungefär två tredjedelar. Årligen tillverkar vi ca hundra exemplar av Hacienda, berättar Johan Skogeryd, försäljningschef på Kabe.

Kabes modeller fick genomgående ett ansiktslyft förra året med bl a en rundare front, modifierade fönster, ny koffertlucka samt många interiöra förändringar. Att 08: orna bjuder på betydligt färre nyheter är därför föga förvånande. Vattensystemet är dock nytt och pannan har försetts med en belastningsvakt som automatiskt sänker effekten vid behov. Placeringen av brytaren till belysningen i skidfacket och gasolkofferten har flyttats till vagnens insida, närmare bestämt till höger om entrédörren. Interiört märks att bänk- och bordsskivor har fått nytt laminat och även blivit tjockare. Arbetsbänken är dessutom djupare och ger bättre utrymme för matlagning.

Klicka för större bild
Fotograf: Kabe.se


Fyra avdelningar

Som en av Kabes riktiga prestigevagnar har modellen självfallet en mycket gedigen standard med generösa ytor. Vagnen är uppdelad i fyra avdelningar; kök med frukostgrupp, var dagsrum, sovrum med dubbelbädd och ett rym lig tvättrum. Köket är stort och har en standard som kommer väldigt nära den man har hemma. Kylen, placerad i bekväm arbetshöjd, är på hela 145 liter och har även ett 30 liter stort frysfack. Vår testvagn har dessutom en mikrovågsugn från Electrolux placerad alldeles under kylskåpet. Den fyrlågiga golvspisen är av märket Dometic och har både ugn och grill. Mittemot köket finns en liten frukostgrupp medan de större måltiderna med fördel intas i den stora rundsoffan. Rundsittgruppen har synnerligen fin komfort och verkar kunna ge plats åt hur många personer som helst. Dubbelbädden i sovrummet mäter 196x140 cm och erbjuder en mycket komfortabel sovmiljö. Huvudgärden går att fälla upp och blir det trångt i gången mot toaletten kan hela sängen skjutas ihop en par decimeter. Hygienutrymmet är placerat längst bak i fullbredd och är utrustat med vridbar spoltoalett, separat duschkabin, tvättställ och skåp.

Klicka för större bild
Fotograf: Kabe.se


Oslagbar komfort

Hacienda 880 U-TDL är naturligvis en utomordentligt bekväm vagn att bo i. Kvaliteten i materialvalen känns inte nämnvärt högre än i mindre och billigare vagnar, men rymligheten, användarvänligheten och de genomtänkta lösningarna ger en oslagbar komfort för campingentusiaster och långliggare. Är man ovan vid långa ekipage kan Hacienda 880 kännas en smula obehaglig att köra på väg. Den tio meter långa vagnen väger 2650 kilo (och kräver därmed E-körkort) och kräver sin man vid parkering. Kabe har lagt dock ner mycket arbete på att ge vagnen goda vägegenskaper och med rätt dragbil blir färden trygg och bekväm.

Klicka för större bild
Fotograf: Kabe.se


Fakta

Totallängd: 1000 cm
Karosslängd: 898 cm
Karosslängd invändigt: 820 cm
Höjd invändigt: 196 cm
Bredd invändigt: 235 cm
Bostadsyta: 19,3 kvm
Totalvikt: 2650 kg

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt