Sverige (2/7): Ljungby och Bolmen – en värld för sig

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Smålands sydvästra hörn kan för många, framför allt för våra kära grannar i Danmark, vara ett förbisett resmål. Kanske på grund av att de ofta dras till den mer oberörda naturen längre norrut i Sverige.

Klicka för större bild För svensken som vill utforska sitt närområde så ligger Ljungby vid E4:an i Smålands sydvästra hörn. Det är en ganska driftig stad med en målerisk, typisk svensk stadskärna. Man kan parkera en bit ifrån centrum, vilket är ok. Det är ju inte ovanligt att det är svårt att hitta parkering för en bil med husvagn mitt inne i centrum.Man bör inte gå miste om Sagomuseet (Märta Ljungbergsvägen 1). Här berättas sagor på både svenska och tyska. Utanför museet sitter en ung kaja som ser ut att ha lyssnat till alla sagoberättelser. På andra sidan gatan ligger en mycket färggrann marknadsplats – Ljungby Gamle Torg, som närmare bör betecknas som en jättestor loppmarknad, där det också säljs hantverk. Cirka 15 km från Ljungby ligger Elinge Älgpark, i Hamneda. Det är en imponerande upplevelse att se så stora djur på så nära håll.

Klicka för större bild Bolmsö Island CampingI skogen, som dock inte endast består av gran utan också av en hel del lövträd, ligger Bolmen. Det är ingen cirkelrund sjö utan ett långsträckt farvatten på 185 kvadratkilometer. På djupaste stället är det 37 meter. Vid en liten dämning på sjöns östra sida och vid den lilla smala lokala vägen som går till Bolmsö Kyrkby, tar man sig över till ön Bolmsö. På kartan kan man se att byn ligger precis på gränsen mellan tre län: Kronoberg, Halland och Jönköpings län. Här ligger också Bolmsö Island Camping.Namnet tyder på att ägaren riktar sig mot en internationell publik och de flesta kommer hit för att fiska eller paddla kanot, för fisk finns det gott om: gäddor, abborrar, öring, ål och en hel del annat. Allt är mycket annorlunda. Campingplatsen har en liten härlig strand i sydvästra delen som ligger i ett skogsbryn med vacker utsikt över sjön. Restaurang Hägern ser ut att vara berömd för hit kommer gästerna långväga ifrån varje kväll. Kiosken vid receptionen erbjuder ett bra urval av varor om man har glömt något – det är långt till närmsta stormarknad.

Klicka för större bild Tiden räcker inte tillHär har man aldrig tråkigt. Kanot och fisketurer kan varvas med promenader och vandrarturer precis sim man själv har lust och ork till. Som ett exempel kan man gå runt skogen bakom campingplatsen.  Följ Hornvägen, gå på kyrkobesök eller promenera längs Fornminnesvägen där det finns ett område med fornlämningar, gravhögar och annat intressant från stenåldern.Man kan passa på att plocka bär, särskilt björnbär som det finns gott om. Man kan också ta en tur till Halmstad (70 km) och strosa runt och titta på vackra stenhus eller powershoppa lite. Om den nya trenden om soulness, i stället för welness, håller i sig är detta det perfekta stället att vara på. Det enda ljudet som bryter tystnaden här är den brummande kabelfärjan när den sätter i gång i närheten.

Klicka för större bild Hitta vägenKommer du öster ifrån finns två möjligheter:1) Fortsätt från Ljungby längs E4:an till Lagan, sväng vänster efter motorvägsavfarten på Laganvägen och följ den mot Bolmen.2) Sväng av motorvägen vid Ljungby Syd och kör längs Hälsingborgsvägen mot centrum. Här skyltas det sedan mot Bolmen/Bolmsö från Bolmstadsvägen till vänster.Kommer du väster ifrån: Från Varberg följer du väg 153 till Reftele, sväng höger till Bolmen vid Ås och Tallberg. Från Halmstad: Följ väg 26 (Nissastigen), sväng höger i Smålandsstenar till Reftele väg 153, till höger igen mot Bolmen. Framme i Bolmen kommer du till Sveriges enda inlandsfärja (sägs det där). Den har ingen fast färdplan utan går efter behov eller när du ringer efter den från en uppställd telefon. Färjan är gratis.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket