Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

4.7.08

Av: Lars-Erik Paulsson
Dela
 

Miljözoner i tyska storstäder

För att förbättra miljön har man i vissa tyska städer infört så kallade miljözoner, vilket innebär att äldre bilar inte är välkomna i stadskärnan. Förbudet drabbar även utländska bilar, så det gäller att vara förberedd inför semesterresan!

Miljözonernas början och slut visas med de här märkena

Miljözonernas början och slut visas med de här märkena


I Tyskland har man under det senaste året infört miljözoner i flera storstäder, och endast bilar med ”godkända” utsläpp – alltså inga bensindrivna bilar utan katalysator och inga äldre dieselbilar – är därmed tillåtna i stadskärnan. En plakett på vindrutan (den finns i tre olika färger) visar vilken miljöklass bilen har, och därmed också var man får köra.

Det är EU:s regler för luftkvalitet som ligger bakom de stränga avgasreglerna. Från början är kraven tämligen generösa, men kommer efter hand att skärpas.

Hittills finns miljözoner i Berlin, Dortmund, Hannover, Ilsfeld, Köln, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Reutlingen, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart och Tübingen.

En tilläggstavla visar vilken eller vilka (en, två eller alla tre) miljöklasserna som är tillåtna

En tilläggstavla visar vilken eller vilka (en, två eller alla tre) miljöklasserna som är tillåtna


Under sensommaren/hösten kommer miljözoner att införas i Bochum, Bottrop, Bremen, Dortmund, Duisburg, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, München, Oberhausen, Pleidelsheim, Recklinghausen samt Regensburg, och längre fram kommer fler tyska städer att följa efter.

Viktigt att veta är att dessa miljözoner gäller även för utländska turister som alltså – precis som tyskarna själva – måste skaffa en dekal att fästa på vindrutan. Att köra in i en miljözon utan giltig dekal kostar € 40 i böter.

Miljödekal för en husbil från tidigt 2000-tal

Miljödekal för en husbil från tidigt 2000-tal


Dekalen kan köpas på plats i Tyskland (exempelvis hos TÜV), men för att inte riskera att stå där utan erforderliga handlingar rekommenderar vi dig att köpa den i förväg.
www.tuev-sued.de kan du beställa en dekal för € 15. Där finns också en tabell som visar vilken klassning din husbil kommer att få, samt en del annan nyttig information.

www.umwelt-plakette.de kan du läsa mer (även på svenska) om de tyska miljözonerna.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt