Nordatlanten Runt – Färöarna del 12: Tiden står still på Nolsoy

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Det är en sak att åka till Färöarna på camping – en annan att åka till Nolsoy, ön som ligger utanför huvudstaden Torshamn. Det är tyvärr inte så många som åker hit även om ön bjuder på helt suveräna campingupplevelser. Den är faktiskt inte heller alltid gömd under dimman – vilket är lätt att tro.

Klicka för större bild Nolsoy – något för sigNolsoy är speciellt – som en liten värld för sig. Särkilt imponerande eftersom den ligger så nära en huvudstad. Dock en liten huvudstad, men ändå. Här bor cirka 200 personer och det finns inga bilar. De flesta pendlar varje dag in till sina arbeten i Torshamn.

Klicka för större bild Campingplatsen i TorshamnCampingplatsen i Torshamn ligger norr om staden, endast tio minuters promenad från centrum. Det är inga avstånd. Utsikten är oöverträffbar, eftersom man ligger ända ute vid vattnet och när det är klart väder ser man staden, bukten och ön Nolsoy. Själva campingplatsen är inget särskilt i sig. Det finns endast några få och enkla faciliteter här. Det är dock värst för dem som bor i tält, de är mer beroende av sådant. De som kommer i husvagnar och husbilar har ju allt med sig och är bara i behov av vatten och el. Det finns. Man önskar dock at det fanns bättre faciliteter i Torshamn eftersom 99% av alla som kommer hit för att campa också bor på den här platsen någon gång under sitt besök. Torshamn är dessutom en bra utgångspunkt för upplevelser på de södra öarna.

Klicka för större bild Utflykt till NolsoyI dag vaknar vi till vackert väder och med fin utsikt över ön Nolsoy. Färjan går från Torshamn två gånger om dagen och den tar knappt en timme.På kajen möts vi av danske Jens Kjeld, som har bott på denna anmärkningsvärda lilla ö i mer än 30 år. Men varför just här?

Klicka för större bild Jens Kjeld- Jag har alltid fascinerats av djur och natur, och det tog mig hit. Även om ön inte är så stor känner jag mig ännu inte färdig med den, och alla turistvandringar gör att jag hela tiden upptäcker nya och annorlunda saker, berättar Jens Kjeld Jensen.

Klicka för större bild Uppstoppade fåglarEn av Jens Kjelds alla arbetsuppgifter är att stoppa upp fåglar – något som han har gjort många gånger, så många att han kan göra det med förbundna ögon. Det ligger tre döda sjöpapegojor på hans skrivbord, vilket är normalt, för honom men inte för oss. Barnen spärrar upp ögonen och ser undrande ut. Jens Kjeld erbjuder oss att se på när han stoppar upp en av dem.

Klicka för större bild Annorlunda upplevelseInom 10 – 15 minuter står fågeln på sina fötter igen och så skall den sedan stå ett par dagar innan den är helt klar. Imponerande. I Jens Kjelds verkstad finns det flera fina exemplar på hans arbete med att stoppa upp fåglar. En mycket  för både vuxna och barn också smakar Jens Kjelds kaffe och saft för övrigt fantastiskt.

Klicka för större bild Stadsport av valskelettStadsporten kallas för Äreporten och är tillverkad av käkben från en blåval. Den vittnar om äldre tider i den lilla staden med samma namn som ön. Porten kom till på 70-talet, då drottning Ingrid besökte Nolsoy.

Klicka för större bild En ordentlig seglatsPrecis vid stadsporten finns en liten inskription till minne av Ove Joensen, som lämnade Nolsoy 1 juli 1986 för att på 41 dagar ensam segla till Danmark.

Klicka för större bild Torrfisk på trådLivet går sin gilla gång i det lilla samhället. Ute på gatorna syns fler tecken på att inte särskilt mycket har förändrats under årens lopp. Torkad fisk hänger t.ex. fortfarande i trädgårdar och i garage. Det ser man bara här och det ger en känsla av frihet när man strosar runt i  det lilla samhället.

Klicka för större bild Ut och vandraVi skall också ut och vandra. På en tur till Nolsoy bör man ta med vandrarkängor, praktiska kläder inkl. regnkläder, ryggsäck, matsäck och vatten. En kikare är också bra att ha med sig då fågellivet är ytterst intressant. Till exempel finns den största kolonin av stormsvalor här på Nolsoy. I övrigt en koloni som Jens Kjeld har styr på, då han också arbetar med att ringmärka småfåglar.

Klicka för större bild Glöm inte vattenDen yngsta på den här turen är tre år och den äldsta är över 70, så vi tar det lugnt. Alla mår bra av en vätskepaus. Vår utgångspunkt – staden Nolsoy syns i bakgrunden.

Klicka för större bild Orörd naturVi går i orörd natur. Enda sällskapet är alla de får som betar i området. Det finns fler utmärkta stigar, så man kan gå säkert på egen hand. Men turen med Jens Kjeld är bra mycket mer underhållande och lärorik. Han kan ön på sina fem fingrar och berättar historier både om nutid och dåtid.

Klicka för större bild Stora kontrasterVi, som kommer från pannkakslandet Danmark, upplever stora kontraster i naturen här. Turerna måste helt enkelt upplevas om man befinner sig på dessa breddgrader. Fler och fler hittar också fram till Jens Kjeld och går med ut på hans intressanta vandringar.Maken till engagemang och gästfrihet får man leta länge efter.

Klicka för större bild De sista goda rådenDe sista goda råden vi får av Jens Kjeld på den här turen, är hur man kan se en lodrät klippa uppifrån. Man gör som Britta här på bilden. Lägger sig på magen, så man får med allt utan att riskera liv och lem. Ja, Jens Kjeld har svar på allt och vi tackar honom många gånger för en helt oförglömlig dag. Rasmus och jag lovar att det inte kommer att gå 10 år igen, innan vi kommer tillbaka hit.Åter på campingplatsen njuter vi av de sista solstrålarna och utsikten över den lilla ön långt bort ifrån vårt hemland Danmark. En plats som vi aldrig kommer att glömma och som vi helt säkert kommer att komma tillbaka till.I morgon lämnar vi huvudstaden och skall ut och titta lite närmare på ett nytt område på Färöarna. Vädret – ja, det får vi se hur det blir. Här tänker folk inte så mycket på väderutsikterna. På återseende!

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket