Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

6.10.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Nordatlanten Runt – Färöarna – del 13: Obeskrivliga Vestmanna

När dagen gryr har man ingen aning om vad den kommer att bjuda på. Ingen av oss hade räknat med att få uppleva det vi upplevde idag. Färöarna överraskar IGEN.

Klicka för större bild


Frukost med utsikt

Det börjar med en fantastisk frukost med den mest vidunderliga utsikt. Tänk att vi har bott här så många dagar, men egentligen inte riktigt kunnat se hur vackert här är förrän nu.  Dimman har lättat så frukosten äts ute framför husvagnen med utsikt över fjorden och de vackra fjällen på ön Nolsoy.

Klicka för större bild


En båttur med Nordlysid

Den vackra skutan Nordlysid seglar turer som man kan följa med på. Vi bokade in oss redan för några dagar sedan, men fick en helt annan upplevelse än den vi fick idag. Se del 10. I dag blev det en storslagen upplevelse, som det ju faktiskt är att segla med Nodlysid. Alla är delaktiga och hjälper till med både segelsättning och matlagning. En aktiv heldag på havet.

Klicka för större bild


Vädret på Färöarna

Vädret på Färöarna är något för sig. Det kan vara blå himmel och ingen vind, men raka motsatsen endast tio kilometer bort. Vi ringer därför till Vestmanna, som ligger en dryg timmes bilfärd från Torshavn, för att höra om det vädret är okej för att åka med på en båttur. Det är det, så vi hoppar in i bilarna och kör dit. Vägarna är bra och naturen vi åker förbi är otroligt vacker.

Klicka för större bild


En liten omväg till Kirkjubøur

Vi har ganska gott om tid, så vi tar en omväg förbi Kirkjubøur, som är Färöarnas mest historiska plats. Det lilla samhället som idag består av ganska få hus var en gång i tiden biskopens säte. Idag kan man se de välbevarade gamla husen och ruinerna efter Magnus katedralen från 1300-talet. Det finns ett litet café och det är härifrån som vandringsleden till Torshavn börjar. En vandring som tar cirka fem – sex timmar.

Klicka för större bild


Med båt från Vestmanna

När vi ankommer Vestmanna skiner solen och utsikten över fjorden är enastående vacker. Vestmanna är största samhället på Streymoy. Här bor cirka 1200 människor. Det finns inte så mycket att se här så de flesta kommer hit för att segla med Palli Lamhauge.

Klicka för större bild


Palli seglar vidare

Det är tredje gången som jag och Rasmus skall ut och segla med Palli. Han är en erfarenhet som man gärna återkommer till.  Han är munter, lugn och vänligheten själv. Det är ett glatt återseende och jag ser fram emot att visa de andra denna tur.

Klicka för större bild


Pallis nya båt

Palli visar stolt upp sin nya båt ”Siljarstar”. Ja, det har hänt mycket sedan han som ung pojke, tillsammans med sin pappa, rodde turister i en stor jolle ut till de fågelfjäll som vi också skall besöka idag. Men Palli älskar fortfarande turen och som han själv säger ”Jag har världens vackraste arbetsplats”. Idag är det Pallis son som styr båten medan Palli ser till att gästerna trivs.

Klicka för större bild


Ut på fjorden

På vissa ställen ser molnen ut att ligga pressade in mot fjälltopparna. Det ger vacker vy från båten.

Efterhand som vi närmar oss de branta fjällen dyker flera djupa grottor upp. Så djupa att de nog skulle kunna rymma hela båten.

Klicka för större bild


Betande får

Överallt ser man betande får. Det är mycket fascinerande att de tar sig fram i den här terrängen.
Lammen föds ofta ute i det fria och har aldrig sett annat än denna oframkomliga natur. Fåren är mycket skygga så de kan vara svåra att fånga in på hösten, när de skall tillbaka till ladugården.

Klicka för större bild


I böljorna de blå ser vi fler djur. Flera gånger tittar sälarna upp ur vattenytan som för att se vem som är på besök.

Klicka för större bild


Fjällen Vestmannabjörgini

Fjällen reser sig upp emot 100 meter lodrätt upp ur havet. Formationerna är fantasifulla och mycket varierande. Det mest fascinerande är att det under sommaren betar får på topparna av dessa fjäll.

De lokala bönderna sätter ut fåren på våren och hämtar hem dem igen på hösten. Ett jättearbete för att nyttja gräset som växer där. Fåren firas upp och ned från fjället i rep.

Även om det är många fåglar som flyger över våra huvuden, är det tydligt att det är långt färre än sist vi var här. Palli berättar att det beror på föroreningarna i havet.

Klicka för större bild


Tid för intryck

Trots den trista informationen om fåglarna har vi svårt att avsluta. Naturen är obeskrivlig vacker och gör ett så stort intryck på oss alla. Vi glömmer aldrig denna dag, eller ännu bättre: vi kommer att minnas den för all framtid.

Klicka för större bild


Tid för lunch

Efter tre timmar på havet har vi blivit rejält hungriga. Vi har med oss mat i kylboxarna i bilarna, så när vi kommit iland slår vi oss ned på fjället för att äta. Det blir också en liten tupplur under bar himmel.

Klicka för större bild


Dags att återvända

Tillbaka på campingplatsen i Torshavn har det blivit tid att packa ihop och bryta upp. Det tar endast några få minuter för alla tre familjerna. Även Hella, Heidi och Linda i Combi Campen packar ihop på kort tid. Vi åker sent på dagen då det förhoppningsvis inte är så mycket trafik. Det är nämligen en fördel i förhållande till vår slutdestination.

Klicka för större bild


Dagen går på tur

Det är en otroligt vacker resa med konstant utsikt över fjället. Det är helt fantastiskt. Vägarna är fina och det är nästan ingen trafik alls, vilket vi förstås är glada för. Sista biten skall vi nämligen köra på mycket smala vägar upp för fjällen. Det blir spännande.

Klicka för större bild


Annorlunda camping

Som du kan se på bilden ankommer vi som planerat campingplatsen. Bilresan har gått problemfritt och det är i övrigt en otroligt vacker körsträcka. På campingplatsen väntar dock en rejäl överraskning….

På återseende i del 14.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt