Nordatlanten Runt – del 10: Dimma och djuphavskrabbor i Torshavn

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Det är alltid lika spännande att få komma till Färöarna. Den här gången var våra förväntningar skyhöga efter tio oförglömliga dagar på Island. Vi hoppades naturligtvis på fint väder. Vi hade ingen brådska heller, så någon soldag skulle vi väl annars kunna invänta…

Klicka för större bild Dimma första, andra, tredjeVi ankom Torshavn med Smyril Line och fartyget Nørrøna kl. 5 på morgonen och åkte direkt till campingplatsen (som är vana att ta emot folk vid den tiden, och har öppet de dagar fartyget ankommer) och kröp tillbaka ner i våra varma sängar. När vi steg upp vid niotiden kunde vi knappt se ut. Dimman låg tät och tjock. Detta var tydligen ingen ovanlighet här. Ankomstdagen ägnade vi därför åt att få lite gjort, sånt som matinköp och tvätt.

Klicka för större bild Dagen därpå vaknade vi åter till en tjock grå dimma och besvikelsen i teamet var påtaglig. Rasmus och jag som var här för tredje gången lovade de andra att vädret skulle komma att bli bättre, men tredje dagen hade endast en liten förbättring skett.

Klicka för större bild Heidi och Linda spelade igenom alla de spel som fanns med på resan, medan vi andra läste och såg på film. Det blev en hel del fika, mycket och ofta. Semester handlar ju mycket om att koppla av och ta det lugnt, men vi i vår familj tycker bäst om att vara aktiva, så efter ett par dagar var vi så sugna på att göra något utanför själva campingen. Vi bestämde oss dock för en inomhusaktivitet, till att börja med.  Så några av oss besökte en av Färöarnas största konstnärer.

Klicka för större bild Torbjørn OlsenTorbjörn Olsson är född 1956 i Torshavn, men är utbildad i Danmark och talar som de flesta andra på Färöarna riktigt bra danska. Det gjorde att vi fick ut mycket av vårt besök, eftersom Torbjörn kunde berätta mer om sina konstverk. Egentligen borde man ha sett lite av Färöarna innan man kom till Torbjörn, då skulle man utan tvekan förstått var han hämtat sin inspiration ifrån.

Klicka för större bild En sådan ateljeDet fanns inte särskilt mycket saker i Torbjörns atelje, men som han själv säger så blir det ju billigt så och sedan är det ju inte så mycket som stör hans inre bilder. Vi befann oss i ett gammalt och kallt loft i ett av de gamla packhusen i hamnen. Torbjörn öppnade en lucka i gaveln och vi fick utsikt över Torshavn: hamnen, den gamla stadsdelen, de nybyggda husen, den moderna kyrkan, industrikvarteret och fjällen långt borta i horisonten. En mix av intryck, bilder och färger – även när det var dimma. Dimman använder Torbjörn sig faktiskt också av i sina konstverk – det kunde man knappast undgå…

Klicka för större bild Vädret klarnade uppDimman började lätta, då fick det ske. I utkanten av Torshavn ligger Berg Hestar, som både driver ridskola och erbjuder ridturer i fjällen. De hade lyckligtvis tid för oss när vi med kort varsel begav oss dit. Inom kort stod fem hästar sadlade och vi var klara att ge oss av ut i naturen och få lite frisk luft och motion. Hella, Heidi och Linda har ridit mycket, så jag var i goda händer tillsammans med dem och guiden.

Klicka för större bild Vacker naturÄven om utgångspunkten var Färöarnas huvudstad – alltså den största staden inom flera mils avstånd, tog det inte många minuter innan det var helt tyst och fridfullt runt omkring oss. Man behöver inte kunna rida för att göra en tur som denna, då vi red på islandshästar vilket inte kräver mycket mer än att hålla i sig. Hästarna har bra temperament och är inte så stora.

Klicka för större bild En snabb galoppPå tillbakavägen fick vi lov att släppa loss i vild galopp– det är en av de mest befriande känslor som finns – att bara låta hästen springa och du själv bara sitter där och åker med – det bästa som finns, enligt mig. Det är som att dricka champagne – det varar bara lite längre.

Klicka för större bild Lång båttur blev kortRedan där hemifrån bokade vi in en båttur med den imponerade tvåmastade skonaren Nordlysid (Nordlljus). Det kunde ha blivit en oförglömlig naturupplevelse, men just efter att vi hade lämnat hamnen bakom oss blev vi tvungna att vi vända igen – det var ingen vind och sikten var lika med noll.

Klicka för större bild Skaldjur iställetBirger, som är kapten på båten och Rasmus och jag fann dock en ersättning på den upplevelsen som hette duga. Sedan ett tidigare besök kom vi ihåg att det i kabyssen fanns en frys full med de bästa fiskar och skaldjuren i hela världen.

Klicka för större bild Vi smaskade och åtVi åt blåmusslor och djuphavskrabbor kokta i vitvin med vitlök och andra kryddörter. Det doftade himmelskt och Birger bidrog till den goda stämningen genom att berätta många skämt om danskar och färöfolk, som alla slutade med att danskarna klantade till det. Vi fick en oförglömlig kväll med god mat, obeskrivbar atmosfär och glömde fullständigt av det dåliga vädret utanför.

Klicka för större bild Sent i sängKvällen blev sen, långt efter midnatt släcktes den sista lampan, men ingen av oss var särskilt trött efter dagarna med mycket vila. Barnen var också pigga och Birgers sjörövarhistorier bidrog förstås till det. På bästa vikingamanér satt vi alla längs långbord och åt, så snart maten var framdukad. Mathias och MIe fick krabbklor att ta med sig hem som souvenirer. De var imponerande stora. Mätta och belåtna kröp vi sedan ännu en gång till kojs, i dimman. Måtte solen väcka oss i morgon…..På återseende!

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket