CampingSverige.se

24.10.08

Av: Kjell Erik Næss Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Norge: På bilsemester i Nordfjord

Bilen är ett behagligt sätt att utforska landskapet runt Nordfjord på. Det är inte mycket trafik och naturen, utsikten och upplevelserna står på kö.

Det finns många fina alternativ till dagsturer runt om i Nordfjord, med en av områdets alla campingplatser som bas.

Nu är inte alla vägarna i området byggda för just husvagnar eller större husbilar, så det är viktigt att undersöka lite på förhand och inte beräkna allt för kort tid till turen.

Upplev en idyllisk sommarnatt i Loen

Upplev en idyllisk sommarnatt i Loen
Fotograf: Terje Rakke, Fjord Norway


Höga fjäll och slingrande fjordar

Stryn – Geiranger – Hellesylt – Hornindal – Stryn. Detta är den klassiska rutten när det gäller fjäll och fjordar. Du kör genom Stryndalen och upp till Strynfjället och vidare ned för slingriga vägar till Geiranger. Där kan du sedan göra en timmes färd med båt på den majestätiska Geirangerfjorden.

Du startar i Stryn centrum och kör upp via Stryndalen längs Strynelva och Strynvatnet. Här möts man av fantastisk natur med höga fjäll. Efter 21 kilometer kommer du till Jostedalsbreen Nationalparkcenter där du kan gå en guidad tur och få information om glaciären och landskapet som formats av vatten och is. Längre upp i dalen efter en liten omväg utanför tunneln, kommer du fram till Hjelle, och det ärorika Hjelle Hotell som byggdes redan 1896. Här börjar också klättringen upp mot Strynfjället och 52 km från Stryn centrum kommer du fram till korsningen vid Langevatn, där vägen tar av mot Geiranger. Vid Langevasshytta är det en vacker upplevelse att göra en avstickare till utkiksplatsen på Dalsnibba. Här får man en fantastisk utsikt över området  runt Geiranger.

Medan vägen slingrar sig nedför backarna mot Geiranger passar det bra att göra ett stopp vid Flydalsjuvet, där du kan testa «Fjordsetet» som avtäcktes av drottning Sonja 2003.

I Geiranger väntar färjan som tar dig ut på fjorden. Geirangerfjorden är som en arm till Sunnylvsfjorden och sträcker sig 20 kilometer mellan Geiranger och Hellesylt. Fjorden är längs hela sträckan omkransad av höga, branta fjäll på över 1500 meter över havet. Fjorden är på det djupaste stället över 200 meter djup. Båtfärden på världens mest berömda fjord tar lite över en timme. Framme i Hellesylt går turen genom dalen till kulturbygden Hornindal och Hornindalsvatnet – Europas djupaste insjö.

Andra bilturer

Det finns också flera andra vackra turer du kan göra för att uppleva något av det Nordfjord har att bjuda på. En vacker tur är Stryn – Nordfjordeid – Selje – Hoddevik. Här kommer du längst in i Nordfjorden där fjällen är höga och täcka av snö och glaciärer.

Sedan öppnar sig landskapet när du kommer ner längs Hornindalsvatnet, till Eid och ut över kusten. Där tar Vestkapplatået emot dig med en överväldigande panoramautsikt över hav och klippor.

Panoramautsikt får du också om du kör kuststräckan mellan Selje och Vågsøy. Upplev Vestkapp med mycket vacker utsikt över havet, sandstränder, fyrar och märkliga naturfenomen. Är du ytterligare intresserad av historia kan du ta turen till Sandane och Nordfjord Folkmuseeum, där du kan få en inblick i hur livet var i Nordfjordinge förr i tiden. Kör du vidare utöver mot Selje kan du ta en båttur till Selje kloster och höra sägnen om St. Sunniva berättas. Här finns det också många spår ifrån Vikingatiden.

Briksdalsglaciären

Briksdalsglaciären
Fotograf: Thomas Bikhardt


Upplev glaciärerna

Du kan nästan inte besöka Nordfjord utan att se på glaciärerna som glittrar mellan de smala dalarna. Med sina 487 kvadratmeter är Jostedalsglaciären den största glaciären på det europeiska fastlandet. De mest kända glaciärerna är Briksdalsglaciären och Kjenndalsglaciären.  Stryn Sommarskidcenter ligger också på en glaciär. Briksdalsglaciären är Nordfjords och Stryns främsta turistattraktion och om sommaren är det ofta långa köer av bussar fullproppade med runtresande turister som skall upp till glaciären. De sista branta kilometrarna får man gå till fots eller ta den lättvindigare varianten med trollbil – efter att den populära hästskjutsen lades ned. Lika fullt sprutar Vålefossen våldsamt och iskallt på oss alla.

I fjol var sista året som det organiserades vandringar på Briksdalsglaciären. Det har nu förbjudits. Glaciären rör sig kraftigt, och bara på tio år har fronten dragit sig tillbaka 500 meter från då isen täckte det mesta av Briksdalsvatnet. Här kan du verkligen uppleva klimatförändringarna på nära håll. Det närmaste du kommer ismassorna är en paddeltur i gummibåt mellan isflaken. Därför är det Bødalsbreen som är det verkliga isäventyret för turisterna. Längst in i Lodalen arrangeras glaciärturer varje dag under sommaren. Turen tar fem till sex timmar varav tre av dem föregår uppe på själva glaciären. Det är lite arbetsamt men en strålande naturupplevelse. Här träffar du britter, fransmän, tyskar, nederländare och norrmän, som alla är eniga om att också framtidiga generationer skall få samma möjlighet till naturupplevelser som oss.

Loenvannet är grönt, friskt och vackert

Loenvannet är grönt, friskt och vackert
Fotograf: Terje Rakke, Fjord Norway


Det lite grönare Lovatnet

“If you ever go to Norway, you must be sure to see Loenvatnet”, skrev en engelsk gäst som besökte hotell Alexandra och Loen runt 1890. En annan turist sa detta om varför Lovatnet var värt ett besök: «Vatnet er kan hende det vakraste i Norge. Langt og smalt ligg det som ein kostbar smaragd av lysaste grønfarge, gøymt og vakkert av årvakne fjell.» Lodalen har mycket vacker natur men samtidigt en mycket dramatisk historia. Två gånger har stenblock rasat ner från Ramnefjäll och ut i Lovatnet. Flodvågen som bildats har raserat bygden Nesdal och Bødal och 135 människor miste därmed livet. Årtalen 1905 och 1936 kommer därför alltid påminna folket i Indre Nordfjord om Lodalsolyckorna.

Men varför är Lovatnet så grönt? Det är för att det innehåller partiklar av lera och stendamm som glaciärerna gräver ut och älvarna sedan för med sig. Glaciärerna krossar sten och fjäll, dag och natt. När glaciärvattnet kommer ner i insjöarna och fjorden ser vattnet så grön ut, särskilt när solen skiner. Det 11 kilometer långa Lovatnet är därför en speciell upplevelse.

Nordfjordbunad – Nordfjorod Folkmuseum

Nordfjordbunad – Nordfjorod Folkmuseum
Fotograf: Terje Rakke, Fjord Norway


Museum, gallerier och upplevelsecenter

Jostedalsbreen Nasjonalparksenter - På Jostedalsbreen Nasjonalparksenter i Oppstryn kan du gjennom film, video, dataprogram og modeller lære om isbreen og landskapet som er formet av vann og is. På senteret kan du også melde deg på guidede naturstiurer og breturer.

Nordfjord Folkemuseum  - Distriktsmuseum for Nordfjord som har en stor samling av kulturhistoriske hus og gjenstander fra hele Nordfjord, inkludert den karakteristiske Holvikjekta.

Anders Svor Museum og Kunstgalleri, Hornindal. Anders Svor var en av de mest uttrykksfulle billedhoggerne i Norge rundt år 1900.

Singerheimen, Olden, Stryn. Amerikanske William Henry Singer (1868-1943) var verdsborger og impresjonist, og i Olden var han "stillhetens og stemningens maler". I atelieret er noen av hans fineste malerier utstilte. Gamlebanken, Nordfjordeid. Sidan 1998 har Kulturhuset Gamlebanken vært en oase for kunst- og musikkinteresserte. I dag er Kulturhuset Gamlebanken først og fremst et lokale for utstilling av ulike former for kunstuttrykk. Turistinformasjonen har kontor her.

Orheimsmuseet, Stårheim. På gården Orheim er det bygget opp en stor samling etter den kjente salmedikteren og forkynneren Mathias Orheim. Han brukte livet sitt til å reise landet rundt med forkynning og musikk.

Åsekråa, Stryn. Vakre oljemalerier på oval takskifer, og på skiferfliser i ulike fasonger og størrelser. I sommerhalvåret er det utstillinger i det 100 år gamle ildhuset på gården. Der kan du også nyte en kopp espresso eller te ved gryta, og det er også mulig å male på sin eigen takhelle.

Sandal Gardsturisme, Myklebustdalen, Gloppen. Omvisning i gårdsmuseet og urtehagen i Myklebustdalen i Gloppen. Her får du høre litt om landbruk og historie, og kan ta et måltid med smak av gården sine produkter.

Antikk & Rarieteter, Rygg, Gloppen. Denne "låven med det rare i" ligger på Rygg i retning gamle Gimmestad kirke. Dette er en fantasifull kombinasjon av antikvitetsbutikk, kunstutstilling og serveringslokale.

Gårdsmuseet på Nedrebergtunet, Stryn. Nedrebergtunet har et gårdsmuseum med en unik utstilling om kvinnelivet på en gård på 1800 talet. Her er det mange tekstiler, rundt 80 åkle/teppe, sengetøy og kle, porselen og bruksting av tre. Mulighet for matservering.

Nordfjord Resguide

Har du tänkt åka till Nordfjord kan det var förnuftigt att beställa Nordfjord Resguide. Broschyren är på 50 sidor med karta, aktiviteter, attraktioner och övernattningsmöjligheter i hela Nordfjord. För de flesta innehåller denna reseguide all den information som behövs för ett lyckat besök i Nordfjord. Broschyren kan laddas ned som en pdf-fil på Turistinformationen, Stryn och Nordfjords webplats. nordfjord.no.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt