CampingSverige.se

22.9.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Östra Jylland: Höstlov på Kattegat Strand Camping

Höstlovet närmar sig med stormsteg och många med oss funderar på var resan skall gå. En möjlighet är Øster Hurup på Jylland, i Danmark. Där kan hela familjens önskningar uppfyllas oavsett om det är avkoppling, aktiviteter eller upplevelser man är ute efter. Allt kan fås med Kattegat Strand Camping som utgångspunkt.

Från vår plats kunde vi höra vågornas brus

Från vår plats kunde vi höra vågornas brus


Lördag - ankomst till campingplatsen

Det är med stor förväntan som vi kopplar på husvagnen på bilen. Allt är packat och barnen är i full färd med att slänga in de sista leksakerna i baksätet. Vi rattar sedan iväg mot ett av de vackraste naturområdena som Danmark har att erbjuda. Øster Hurup är en liten stad på ostkusten som är mest känd för att vara en populär sommarstad, men varför inte ge den en chans även nu, under höstlovet? Det blir garanterat en annorlunda och positiv upplevelse. Allt är öppet, men det är inte särskilt mycket turister den här tiden på året. Campingplatsen som vi checkar in på ligger bara några få kilometer utanför centrum och är en av Danmarks bästa, så vi är fulla av förväntan.

Vi får en plats några meter från klitterna, så vi kan höra vågornas brus. Det tar endast ett par minuter att komma på plats och vips så är vi redo att börja vår semester.

På Kattegat Strand Camping kan man låna häst – eller ta med sig sin egen häst

På Kattegat Strand Camping kan man låna häst – eller ta med sig sin egen häst


Söndag – det bär iväg med häst

Vi vaknar upp till en ljuvligt klar och strålande höstdag. Det är något alldeles speciellt vid den här tiden på året, särskilt under dagar med vackert väder. Höstens färger står så vackra mot den klarblå himlen. Det finns bara ett måste, och det är att ge sig ut i naturen. Vi anmäler oss till en av campingplatsens alla aktiviteter. Det står ridning på programmet. Man kan välja att ta med sig sin egen häst hit, eller följa med på en tur med en lånad häst. I en stor inhägnad i ena änden av campingplatsen finns det massor av djur. Både smådjur för de mindre barnen, och hästar i olika storlekar. Mie och Mathias, som aldrig har ridit tidigare följer med på en kortare tur som går längs stranden.  Är man erfaren rekommenderar jag varmt ett par timmar på hästryggen i den jylländska kustnaturen, på vänliga hästar där alla kan deltaga.

Det subtropiska badlandet är speciellt anpassat för barnfamiljer

Det subtropiska badlandet är speciellt anpassat för barnfamiljer


Måndag – ett dopp i poolen

Semester utan bad är som att gå på konsert med vadd i öronen. I dag är det som gjort för ett bad. Vi börjar på barnens premisser. Danland i Øster Hurup är också öppet för campingens gäster. Det subtropiska badlandet är speciellt anpassat för barnfamiljer där de små kan roa sig i rutschkanor medan mor och far kan basta och bada bubbelpool i skift. De behagliga temperaturerna gör att man kan bada i timmar. Det kan bli svårt att få med barnen hem igen, men man har ju heller ingen tid att passa…

Hemma på campingplatsen kan man, om man inte har fått nog av badandet, anmäla sig till ”Viking eller kylling”, vilket helt enkelt betyder att man efter ett dopp i böljan den blå kan kalla sig för viking. Platschefen och hans två söner doppar sig såklart först…

Vem kan göra det läskigaste pumpahuvudet?

Vem kan göra det läskigaste pumpahuvudet?


Tisdag – pumpor och god mat

Det blir inget riktigt höstlov utan urgröpta pumpor. Idag skall ärmarna kavlas upp. Först skall vi gröpa ur pumporna och skära ut deras ansikten, sedan blir det tillagning av pumpapaj- och soppa. Hela campingplatsen verkar ha samlats till detta populära arrangemang. Barnen är helvilda och älskar verkligen aktiviteten, som för övrigt är inkluderad i övernattningspriset på samma sätt som i stort sett alla de andra arrangemangen den här veckan.

När mörkret lägger sig tänder vi våra pumpor

När mörkret lägger sig tänder vi våra pumpor


Hemma i husvagnen äter vi sedan den varma soppan medan höstvinden ruskar tag i husvagnen. Vi har tänt ljus, läser böcker och myser ända in på småtimmarna. Det är också först då som vi riktigt kan se ansiktena på pumporna som pryder vår entré.

Höstlovet kan användas till att lära våra barn om naturens ätbara bär

Höstlovet kan användas till att lära våra barn om naturens ätbara bär


Onsdag – naturen kallar

Alldeles utanför dörren breder en omåttligt vacker natur ut sig. Det är en blandning av kust och stora vidder med oberörda mossar. Lille Vildmose ligger 10 minuters bilväg från platsen. Ta gärna cykeln. Först kommer man till själva centret som har en vacker utställning om naturen, men det är fram för allt de olika utflykterna som centret erbjuder, som är det intressanta. Vi är där först och vid ankomst smiter en mus ut, som övernattat inne i centret. En härlig upplevelse för barnen. Därefter ger vi oss iväg ut på den mjuka mossen för att plocka bär. Det tar lång tid att fylla en liten kopp med de läckra tranbären, men de smakar fantastiskt ihop med lite vaniljglass. Det är åter igen som upplagt för en mysig stund hemma i husvagnen.

Kattegat Strand Camping har en stor inomhus multihall, om vädret sviker för utomhusaktiviteter

Kattegat Strand Camping har en stor inomhus multihall, om vädret sviker för utomhusaktiviteter


Torsdag - motion

Idag skall vi bara ta det lugnt på campingen. Barnen kan utforska både lekplatsen, trampolinerna och den stora inomhushallen, om vädret inte tillåter utomhusaktiviteter. Hallen erbjuder både interaktiv lek på playstations och Internet, men också fysiska aktiviteter. Det finns både bordtennis, badminton, fotboll och fitness. Anläggningen är helt suveränt gjord. Vi vuxna kan motionera samtidigt som vi kan hålla ett öga på barnen när de leker. På första våningen finns ett vilorum med utsikt över havet.

Höstlovet avsutas med en sån här vacker himmel

Höstlovet avsutas med en sån här vacker himmel


Fredag – avskedsfest

Det är sista dagen på lovet och barnen har sprungit iväg till aktivitetshallen igen. Det är något på gång och senare under dagen förstår vi att barnen skall underhålla på avskedsfesten, med något som liknar Idol. De vuxna underhålls av de små talangerna. Alla har det trevligt. En perfekt avslutning på semestern som varit en blandning av många saker, men framför allt så har allas önskningar uppfyllts och det utan att det har kostat något särskilt mer än det man betalar för att övernatta på platsen.

Glöm inte

Golfklubborna – den vackra anlagda Mariager Golfklubb ligger alldeles i närheten.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt