På camping i de oupptäckta nordöstra delarna av Polen

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

I det Mazuriska Sjöområdet i det nordöstra hörnet av Polen hittar man både historia, vacker natur och oberörd kultur. Inget av det har skövlats av turismen. Med husvagn på krogen är det lätt att ta sig från plats till plats, även om de flesta campingplatser ännu är under utveckling.

Klicka för större bild Ulveskansen-Hitlers östliga kvarterDet är svårt att besöka Polen utan att stöta på rester från andra världskriget. I Gierloz vid staden Ketrzyn ligger Hitlers östligaste huvudkvarter och där gömmer sig otroliga historier. Ursprungligen bestod skansen av 80 bunkers med åtta meter tjocka betongloft. Han bodde i nr. 13, men det finns inte mycket kvar av den idag. Görings bunker, nr 16, är bättre bevarad. Hitler bodde på platsen från juni 1941 till november 1944. Den 20 juli 1944 försökte en grupp tyska officerare att mörda Hitler utan att lyckas. Tyskarna sprängde själva stället i bitar 1945 innan ryssarna kom.

Klicka för större bild Går runt i ruinerMan går runt i de gamla ruinerna och får en god känsla av hur viktig platsen en gång har varit. Flera av bunkrarna är avspärrade eftersom de helt enkelt är farliga att gå in i. Man går runt på egen hand och utforskar platsen. Det är på ett sätt lite märkligt, för den fula betongen och all ödeläggelse symboliserar något grymt och ohyggligt, men samtidigt sjunger fåglarna och lövträden pryder den blå himlen. Ett par timmar på platsen räcker gott för att hinna se det mesta.

Klicka för större bild Lunch i det friaÄven om det alltid rekommenderas att ställa av husvagnen på en campingplats och därefter åka på sightseeing, så funkar det att köra från plats till plats och parkera hela ekipaget vid varje stopp. Det skapar frihet. Även om det inte finns så många rastplatser, är det i alla fall möjligt att hitta hållplatser där man kan äta sin lunch ute i det fria. T.ex. vid e bondgård. Polackerna är också enormt gästfria.

Klicka för större bild En fantastisk liten landsbygdDen lilla byn Zywkowo ligger 13 km norr om Gorowo Ilawekie (väg 511) och några få hundra meter från gränsen till Kaliningrad. Parkering kostar en Euro, som tas upp av den lokala bondhustrun. Zywkowo är otroligt speciellt. Staden har fler storkar än invånare. Det finns endast åtta gårdar men mer än 40 storkbon och upp till 150 storkar. Man går runt mellan gårdarna och de få invånarna är ok med det.

Klicka för större bild Storkar överalltPå flera ställen har det byggts utkikstorn som man kan gå upp. Inte heller storkarna verkar ha några problem med oss. I en av ladorna finns en utställning där man kan få veta mer om fåglarna och lägga några mynt i en bössa om man vill stötta området och storkarna. Detta område av Polen har den största koncentrationen av storkar, och det är bara härligt att se alla de långbenta fåglarna. Man börjar helt klart sakna de gamla storktiderna i Danmark.

Klicka för större bild Massor av campingplatserÄnnu en dag finner vi oss tillrätta på en campingplats. Den ligger bra till och faciliteterna är ganska utmärkta, men inget att skriva hem om. Men vi har alltså allt i vagnen så vi är inte så beroende. Det har varit en upplevelserik dag så vi äter kvällsmat och kryper till kojs. FaktarutaDet är ungefär 200 campigplatser i Polen. Räkna inte med att alla campingplatser på bilkartan finns när du kommer fram. Få en uppdaterad brochyr på turistbyrån:Polska Statens Turistbyrå, Stockholm tlf. 00 46 8 21 60 75

Klicka för större bild Goda rådÖvernatta aldrig i det fria och transportera er’ från plats till plats under dagtid. Vägarna är riktigt bra eller riktigt dåliga – kör efter förhållandena och kör extra försiktigt om du kör med husvagn eftersom den är mer sårbar än t.ex. en husbil.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket