CampingSverige.se

16.1.07

Av: Lars-Erik Paulsson
Dela
 

Svenska förtältmattor från Bolon

”Vi gör inte bara förtältmattor av högsta kvalitet. Vi försöker att sälja en bit av Sverige också!” Det säger försäljningschefen Tobias Hendén på Bolon när CampingSverige besöker Ulricehamnsföretaget.

Lars Eklund omgiven av döttrarna Annica (vd) och Marie (marknadschef och designer)

Lars Eklund omgiven av döttrarna Annica (vd) och Marie (marknadschef och designer)


Det företag vi besöker, är ett företag med anor. Redan 1950 började Erik Eklund tillverka trasmattor. Från början var dessa av bomull och nylon – därav namnet Bolon – men ganska snart kom dåtidens modernitet – plasten – in i bilden. Redan i mitten av 70-talet upptäckte Eriks son och svärdotter – Lars och Monica, inbitna campare – att det behövdes något praktiskt och lättskött att lägga på marken inne i förtältet. Så därför började man nu att experimentera med förtältmattor av PVC hos Bolon.

– Men det var inte helt utan bekymmer, minns Lars. De vävstolar vi hade var konventionella skyttelvävstolar, och de klarade inte så stor bredd som krävdes för förtältmattor. Så på nätterna fick vi sitta och svetsa ihop mattorna på mitten!

PVC-materialet kommer till Bolon i stora rullar, visar Tobias Hendén

PVC-materialet kommer till Bolon i stora rullar, visar Tobias Hendén


– I slutet av 70-talet kunde vi emellertid investera i moderna, skyttellösa vävstolar med hög kapacitet och stor bredd, fortsätter Lars. Vävtekniken har vi utvecklat själva, och vävstolarna är specialbyggda enligt våra idéer och önskemål för att passa just vår typ av produktion.

– Sedan dess har produkterna naturligtvis utvecklats enormt, inflikar Tobias, och vi har lagt ner mycket arbete på att förfina det som gör våra mattor så unika. De är ju både slitstarka och lätta att rengöra, och det är fördelar som camparna verkligen uppskattar. Dessutom går de ju att klippa till vilken form som helst, utan risk för att de fransar upp sig.

Kontrollen är minutiös under hela tillverkningen. Här är det färgen på PVC-materialet som jämförs med ett standardprov

Kontrollen är minutiös under hela tillverkningen. Här är det färgen på PVC-materialet som jämförs med ett standardprov


Naturnära

Medan de första Bolon-mattorna hade tämligen enkla mönster – brun/orange randning var ”inne” på 70-talet – så kan Bolon idag erbjuda ett både stort och moderiktigt sortiment. Detta inte minst tack vare Lars och Monicas ena dotter Marie, som är utbildad designer. (Marie är dessutom marknadschef, medan systern Annica är vd för familjeföretaget.)

– Idag är det i stället naturnära färger och mönster som är aktuella, förklarar Tobias. Och för att visa varifrån vi hämtat inspirationen till vår senaste kollektion har vi döpt mattorna till Bohuslän, Småland och Stockholm. Samtidigt, fortsätter Tobias, försöker vi sälja en bit av Sverige tillsammans med våra mattor. Och det har blivit mycket omtyckt i alla de länder som vi exporterar till.

Stora rullar med förtältmattor väntar på den dagliga avhämtningen

Stora rullar med förtältmattor väntar på den dagliga avhämtningen


Kundanpassat

Förutom den egna kollektionen, väver Bolon många kundanpassade mönster.

– Redan 1982 kom vi i kontakt med Isabella som uppskattade vår höga kvalitet, berättar Lars, och allt sedan dess har vi levererat mattor som är specialdesignade för att passa färgsättningen på deras förtält.

Isabellas stora förtält, som till exempel Penta, har dessutom gjort att Bolon ”tvingats” skaffa vävstolar som klarar en större bredd än de 2,5 meter som ett normaldjupt förtält är.

Bolons nuvarande sortiment, som även ska ge en positiv bild av Sverige

Bolons nuvarande sortiment, som även ska ge en positiv bild av Sverige


För ”vanliga” golv

Men breda mattor kan användas till mer än i stora förtält, som till exempel på golv i offentlig miljö. Och avdelningen ”Flooring” är idag den största avdelningen hos Bolon.

– Även här är den enorma slitstyrkan en av de stora fördelarna, förklarar Tobias, liksom vår möjlighet att ta fram exakt de mönster och färgkombinationer som kunden önskar.

Och kunderna är inte vilka som helst. Dit hör till exempel välkända lyxhotell, banker på olika håll i världen, Armani- och Lacoste-butiker och kända museer – för att bara ta några exempel.

Läs mer här: www.bolon.se

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt