Test: Knaus Azur 500 ES (2009-modell) med enkelsängar

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Denna Knaus är tillsammans med Hyundai Sonata 2,0 CRDI (med GLS utrustning) testad under en två veckors rundresa i Österrike, där det både körts på motorvägar, landsvägar och bergsvägar. Inredningen består av uppehållsrum, kök, toalett och sovrum med enkelsängar/dubbelsäng.

Ekipaget består av Hyundai Sonata 2,0 CRDI och Knaus Azur 500 ES

Ekipaget består av Hyundai Sonata 2,0 CRDI och Knaus Azur 500 ES EkipagetHusvagnens totalvikt är 1500 kg och Hyundai Sonata får dra 1700 kg.Bilen är inte bara en god dragbil utan även en bra familjebil med extra gott om plats. Sittkomforten är god både fram och bak.Knaus är byggd på AL-KO chassis och hela ekipaget fungerar oklanderligt tillsammans.

Utvändigt är husvagnen grå med tonade rutor, vilket ger ett mer exklusivt uttryck

Utvändigt är husvagnen grå med tonade rutor, vilket ger ett mer exklusivt uttryck Annorlunda utvändig designUtvändigt har Knaus ett annorlunda utseende eftersom husvagnen är grå. Dekoren går bra ihop med färgen på vagnen. Fönstren är tonade vilket ger den ett mer exklusivt uttryck. Serviceluckorna fungerar och sitter som de bör.

Rymlig gasförvaring med plats för två gasflaskor

Rymlig gasförvaring med plats för två gasflaskor Rymlig gasförvaringUtrymmet där gasflaskorna förvaras är stort och rymligt och lågan hålls öppen av sig själv. Det finns plats för två flaskor. Botten är gjord med kanter som gör att flaskorna står mer stabilt. Bägge flaskorna kan också spännas fast. Det finns gott om extra plats i utrymmet för campingutrustning som sladdar, vattendunk, spillvattendunk, kilar m.m. Mindre stoppklossar följer med vagnen.

Annorlunda sovrum eftersom det består av enkelsängar som kan göras om till en dubbelsäng

Annorlunda sovrum eftersom det består av enkelsängar som kan göras om till en dubbelsäng Speciellt sovrumSovrummet är speciellt i denna vagn. Det består av enkelsängar samt möjligheten att göra om dem till en dubbelsäng. I nattygsbordet som står mellan de två sängarna finns en lamellbotten som kan dras ut mellan de två sängarna. Härefter läggs två madrasser på så att det bildas en dubbelsäng. När det är uppbäddat till en dubbelsäng skall man vara uppmärksam på att kontakterna till lamporna dessvärre befinner sig under madrassen, på nattygsbordet. De två sänglösningarna kan användas allt beroende av om man är två vuxna eller två vuxna och två barn. Under bägge sängarna finns stora magasin för förvaring.

Vardagsrum med sittgrupp

Vardagsrum med sittgrupp V-rum med sittgruppI motsatt ände ligger uppehållsrummet med sittgrupp. Det är en mindre asymmetrisk sittgrupp. Den är optimal för två vuxna. Mest av allt för att bordet är ganska litet. Bordet kan fällas ned så att man får ännu en säng. Det finns magasin under soffan. Var dock uppmärksam på vad som packas här eftersom batteriet sitter lite utsatt. Vid sidan av uppehållsrummet direkt till vänster vid entrén finns en garderob. Precis till höger om entrén finns ett litet tv-bord samt vitrinskåp.

Ventilation

Ventilation VentilationDenna modell är byggd med luftspaltar hela vägen runt längs golvet. Det gör den inte till en deciderad vintervagn, men en vagn som har mer komfort när det blir kallt, och fukten försvinner snabbare i kabinen och längs bakväggarna.

Liten toalett

Liten toalett Liten toalettToaletten är inte så stor, men har det man har användning för. En bra detalj är eluttag för hårtork med mera. Själva toaletten är dock mycket hög, vilket kan vara olämpligt för små personer.

Köket är väl genomtänkt

Köket är väl genomtänkt Mycket praktiskt kökKöket är utan tvivel det mest genomtänkta rummet i vagnen. Det har en väl fungerande spis och gott om plats, massvis av bordsyta, skåp, praktiska utdragslådor, fläkt och vettig belysning, samt stickkontakter. Ett rent nöje att laga mat här.

Köket i Knaus Azur 500 ES

Köket i Knaus Azur 500 ES SammanfattningDenna Knaus Azur 500 ES är helt idealisk till ett par bestående av två vuxna. Det finns också plats för ett barn eller besök av ett par barnbarn utan problem. Det är gott om utrymme i alla rum, vilket gör vagnen mycket bekväm. Köket är tillsammans med sängkombinationen utan tvekan vagnens största plus.

Här ses både Isabella solskydd, Bolon matta och Cadacs grill

Här ses både Isabella solskydd, Bolon matta och Cadacs grill Isabella solskydd, Bolon matta och Cadac grillPå resan testades också Isabella solskydd, Bolon matta och Cadac Carri Chef grill.Isabellas solskydd kan mycket varmt rekommenderas när man flyttar runt mycket. För det första är det enkelt att sätta upp, det tar högst fem minuter. Det är också lätt att packa ihop om det blåser upp och det kan det göra snabbt söder ut. Låt det inte stå uppe under natten.Bolons mattor kan rekommenderas att ta med när man reser söder ut. Där är ofta torr jord eller gräs framför vagnen. Mattan gör att man slipper en massa städning, samtidigt som barnen kan sitta och leka på den. Cadac grill går på gas vilket betyder att man kan börja grillningen direkt. Det är många kombinationsmöjligheter med de olika rostarna. Grillen tar stor plats, men är riktigt bra på längre resor och när man är flera personer i familjen. FaktaLängd: inkl. dragkrok 732 cmBredd: 232 cmEgenvikt: 1230 kgTotalvikt: 1500 kg

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket