Vinscha vagnen till bilen

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Pikkolo heter den senaste versionen av Puller-vinschen. Ett smidigt hjälpmedel som du enkelt monterar själv, och som fungerar över förväntan.

Klicka för större bild Det är snart 8 år sedan som gotlandsuppfinnaren Ulle Svenson presenterade sin första hopkopplingsvinsch för husvagnar (och andra släp), och i samband med 2000 års Elmia-mässa tilldelades den utmärkelsen ”Årets branschnyhet”. Sedan dess har hjälpmedlet utvecklats i flera steg, samtidigt som priset har kunnat pressas (den kostar nu cirka 400 kronor), och den senaste versionen har fått namnet Pikkolo.CampingSverige har provat att montera den på en vagn, och vi har givetvis också undersökt hur den fungerar i praktiken. Själva monteringen är mycket enkel och den kan – beroende på hur stödhjul och handbromsspak sitter – monteras på både höger och vänster sida. De enda verktyg du behöver är två fasta nyckar (vanligtvis 19 mm) och eventuellt en liten hammare för att knacka ur bultarna. Att använda Pikkolo är mycket enkelt. Det är bara att dra ut linan, lägga den runt kulhalsen och säkra den med hjälp av metallstången på linan. Veva sedan (det kan gå lite trögt om vagnen är tung, om marken mjuk eller om det är uppförsbacke) till dess att kulhandsken är precis ovanför kulan. Koppla ihop, lossa linan och veva in den – klart!

Klicka för större bild Så monterar du PikkoloPikkolo är en liten och smidig enhet. Förutom vinschen ingår en styrögla för linan.

Klicka för större bild För att kunna skifta mellan höger- och vänstermontage, och för att underlätta monteringen, är axeln lätt demonterbar. Det är bara att peta loss den lilla låsringen av plast.

Klicka för större bild Det kan behövas rejäla krafter för att lossa bultarna som håller påskjutsenheten vid rambalken. Helst bör du använda nya muttrar (självlåsande) vid monteringen.

Klicka för större bild Fästet i Pikkolo är nyckelhålsformat, så du behöver inte ta bort bulten helt. Montera därefter styröglan på den främre fästbulten.

Klicka för större bild Linda upp linan på axeln och drag den genom styröglan.

Klicka för större bild Klart att vinscha!

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket