CampingSverige.se

7.2.06

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Zakopane – På camping til sydpolen

Vid foten av Tatrabergen, i södra Polen, ligger Zakopane på 1000 meters höjd. Campingplatserna är i sig inte värda resan hit, men byn är en upplevelse.

Klicka för större bild


Det första och mest iögonfallande, när man kör genom Polen med husvagn, är de otroligt dåliga vägarna som finns nästan överallt. Omvänt överraskas man också av hur bra de kan vara på sina ställen, faktiskt bättre än hemma i vissa fall. Polen är inte ett land i förfall, utan ett land under uppbyggnad. Vilket tar tid, men det går framåt.

Klicka för större bild


Trygghet på resan

Britta och Ole, våra bästa vänner, reser med husbil medan vi drar en husvagn efter oss. Anledningen till att vi reser med två ekipage är för det första att vi känner oss tryggare så. Även om vi aldrig har känt oss utsatta eller otrygga så känns det ändå bättre att resa tillsammans. Vi kör heller inte i mörker och vi övernattar enbart på campingplatser.
På campingplatserna placerar vi oss dörr mot dörr, så vagnarna bildar en liten hästsko. På det sättet kan vi hålla ett öga på varandras vagnar, när vi till exempel sitter i den ena och äter. Den andra anledningen är för trivselns skull, och den är ju också den viktig.

Klicka för större bild


En annorlunda specialitet

Höglandstraditionerna lyser hela tiden igenom i Zakopane, som är en av Polens sydligaste byar. I de gamla byarna säljs specialiteter från små bodar. De flesta kommer från gårdar med får, och särskilt den rökta fårosten ”Oscypek” är en populär specialitet. Den finns i många olika varianter och är mer dekorativ än andra ostar, påminner kanske lite om handgranater. Smaken är också rätt annorlunda i jämförelse, med det smakar bättre än vad det låter. Entusiastiska ostätare gillar den troligen, men hur som helst, ge den en chans innan du dömer den. En bit på ett par hundra gram kostar ca 10 kr.

Glöm inte vandrarkängorna

Zakopane är perfekt som utgångspunkt för vandringsleder i alla svårighetsgrader, så glöm inte vandrarkängorna. Här finns markerade leder och på flera ställen kan man få ett lyft en bra bit upp i terrängen med en av skidliftarna, som även är öppen under sommaren. Den campingplats som vi bodde på, ligger i den södra delen av byn precis vid foten av Tatrabergen, och har därför en perfekt placering för både turer i byn och i bergen, utan att man måste ta bilen.

Klicka för större bild


Annorlunda camping

Campingplatsernas standard är väldigt låg i förhållande till andra europeiska länder med goda campingtraditioner. Men det gör bara att man värdesätter sin moderna husvagn allt mer. Vi reser med en Tabbert Da Vinci, som har alla faciliteter som vi har hemma, fast på lite mindre yta. Britta och Ole åker i en Bürstner Elegance 660 husbil och de saknar absolut ingenting. Den suveräna lyxen ger oss perspektiv på campingplatsernas faciliteter. Vi använder vagnarnas faciliteter mer om man jämför med en campingresa hemma i Danmark, där platserna på flera ställen också bjuder på lyx.

Vi känner oss enormt priviligerade som får uppleva denna nyanserade kultur och natur helt fritt. Att vi alltså själva bestämmer varaktighet, hastighet och destination.

Klicka för större bild


Faktaruta

Vi bodde på Pod Krokwia – www.podkrokwia.zakopane.pl
Övernattningspriset för två vuxna och två barn i husvagn är ca 100 kr.

Det finns närmare 200 campingplatser i Polen. Du hittar dem på www.tourpol.com

Räkna inte med att alla campingplatser på bilkartan finns i verkligheten. Få en uppdaterad broschyr på turistbyrån. Polska Statens Turistbyrå i Stockholm har tfn 004 682 16 075.

Läs mer om de två ekipagen vi reste med på www.tabbert.dk och www.burstnerautocamper.dk

Läs test av Tabbert DaVinci här

www.campingsverige.se

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt