Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

12.1.09

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Barn på vintercamping

Klocka är 6.30 på morgonen och mina två härliga barn är redan klarvakna. Utanför är det så mörkt att min kropp har svårt att fatta att det är en ny dag. Det är ännu ett par timmar till solen kommer fram över fjället, men det hindrar inte barnen. De vet att det är snö utanför och då kan man ju inte ligga och sova, eller hur?

Klicka för större bild


När kommer snön?

Alla som redan har fallit för vintercamping vet hur härlig denna semesterform är och att den är lite annorlunda än sommarcamping. Inte bara pga. temperaturskillnaderna, utan på det hela taget. Vårt äldsta barn tycker så mycket om snö, att han på en flygresa till Irland trodde att det var snö vi såg då vi kom upp över molnen. Vi var tvungna att säga som det var. ”Jamen mamma, när kommer snön då?”. Svaret blev att bladen först skulle falla ner från träden, så det kollar han nu varje morgon.

Klicka för större bild


Mössan på

Tillbaka i husvagnen denna vintermorgon. Termometern visar att det är -10°C utanför. Då krävs det bra och ordentliga vinterkläder till alla – och speciellt till barnen. Ca 70 % av kroppsvärmen försvinner ut genom huvudet, så en varm mössa är ett måste. Fötter och händer är utsatta områden, så de ska hållas torra och varma. Barnens kinder och haka kan lätt utsättas för förfrysningar när det är kallt eller blåser mycket. Kolla ofta med en varm hand.

Klicka för större bild


Glöm inte

Barn rör sig som regel mycket mera i snön än vuxna, så tänk på att de ska dricka mycket. Gärna varma energihaltiga drycker. När solen är framme reflekteras den av snön och det gör att man kan bli ordentligt solbränd i ansiktet. Använd en god vintersolcreme utan fukt och med hög solskyddsfaktor. Smörj ofta. Solglasögon eller skidglasögon är ett måste för att undvika snöblindhet.

Klicka för större bild


Det är en god idé att förlägga vintersemestern senare på säsongen om man har små barn och gärna vill semestra i Norden. I Alperna skiner solen oftare och med mera kraft tidigt på säsongen, men det kan också bli hårt vinterväder.

Klicka för större bild


Sist på säsongen då snön börja smälta händer det ofta att barnens kläder blir genomblöta när de leker. Det är därför en god idé att ta med ett extra set av allt. Kläder torkar inte så snabbt i en husvagn och det kan också kan vara svårt att få plats med allt. Men många campingplatser har faktiskt torkrum som är gratis att använda. Här kan både kläder och stövlar torka på en natt.

Packa en ryggsäck med alla de saker som behövs under en dag i snön. Och hellre lite för mycket än att vara tvungen att åka hem mitt under leken för att byta kläder. Det är inte populärt hos barnen.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt