Housecar

CampingSverige.se

27.4.15

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Camping i Flandern: Brugge sprudlar av vår

Svanarna ruvar på sina ägg och syrenerna sprider sin välkända doft över Brugge och de vårglada belgarna som för länge sedan hittat ut till uteserveringarna för att avnjuta en kopp kaffe, öl, choklad eller vad de nu beställt. Med husvagn på kroken har CampingSverige.se besökt Belgiens Venedig.

Klicka för större bild


Endast en campingplats

Det finns bara en campingplats i Flanderns romantiska och historiska stad, Brugge, och den är inte särskilt stor så kommer man hit under högsäsong bör man boka sin plats redan i förväg, om man vill vara på den säkra sidan. Å andra sidan är här stor omsättning på platserna, då de flesta bara stannar  2-3 nätter.

Från campingplatsen tar det 10 minuter på cykel in till centrum och en halvtimme till fots. Det kan inte rekommenderas att ta bilen dit.

Klicka för större bild


Se staden till fots

Brugges gamla stadsdel bör utan tvekan ses till fots, men man kan börja med en kanalrundtur för att få en trevlig och vacker överblick över alla de historiska byggnader som finns i staden. Båtarna utgår från flera olika platser i staden och turen tar cirka en halvtimma.

Övrig tid passar det utmärkt att bara strosa omkring på rent måfå. Det finns alltid något att titta på och glöm inte bort att lyfta blicken uppåt ibland för att inte missa alla små detaljer. När det blir dags för en paus är det bara att slå sig ner på något av alla de kaféer, restauranger eller barer som finns överallt.

Klicka för större bild


Helstöpt medelåldersstad

Brugge kan inte jämföras med andra städer, även om det kallas för Nordens Venedig. Hela stadskärnan är obeskrivlig då kopplingen mellan kyrkor, kanaler, broar, medelålders byggnader och grönområden är så helstöpt att tid och rum försvinner. Även om det finns mycket människor här, året runt, så finns det också plats för avkoppling och samvaro om man t.ex. går en bit bort från huvudgatorna och slår sig ner på en liten krog eller ett café.

Brugge uppstod på grund av att vikingarna, som redan på 800-talet fick befolkningen i Flandern att bygga borg och bro (brugge) för att hålla dem ifrån sig. Senare användes samma byggnader till handel och med tiden blev Brugge en av Europas viktigaste hamnstäder. Den rikedom det medförde kan idag ses på alla de gamla byggnader, som är ganska överdådiga.

Klicka för större bild


Choklad och öl

Inte direkt två saker som man avnjuter samtidigt, men inte desto mindre två saker som man bör smaka när man är i Brugge. För flera hundra år sedan fanns här inte mindre än 400 bryggerier. Idag finns bara ett, men det är ett bryggeri som har vunnit fina priser för sitt öl. Man får en intressant rundvisning på bryggeriet och självklart avslutas den knappa timmen med en liten provsmakning. Är du efter den fortfarande törstig så kan jag varmt rekommendera Brugs Beertje, ett ölcafe med cirka 300 av de cirka 600 belgiska ölsorter som finns. Så ge dig tid. Läggs detta besök in på vägen in till Brugge, är det ytterligare ett skäl till att ta bussen till och från campingplatsen.

Chokladbutikerna ligger i vart och vartannat gathörn, men om du vill prova något annorlunda så kan The Choklate Line varmt rekommenderas. Här experimenteras med kryddor, oliver, soltorkade tomater i choklad. Låter det konstigt, ge det ändå en chans – du blir överraskad. Butiken har som alla andra också vanlig chokad men av det extra goda slaget.

Klicka för större bild


Information

Campingplatsen heter Brugge Memling**, www.campingmemling.be
En övernattning kostar 25 Euro inkl. husvagn, bil, personer, dusch och ström.
Mer om Brugge finns att läsa på www.flandern.nu - här kan du också beställa broschyrer från området och olika campingplatser. De kan också laddas ned gratis från hemsidan.

Läs mer på www.brugge.be - stadens officiella hemsida. Om du vill besöka flera museer kan det rekommenderas att köpa en kombinationsbiljett på den lokala turistbyrån.

Klicka för större bild


Tips

Om du köper med choklad hem till campingplatsen så köp den så sent som möjligt och be om att få den i en liten termopåse så den håller sig i värmen.

Är du extra sugen på öl, så ta med den nya fatölsmaskinen från Waeco, den kostar runt 500- lappen och du slipper öltörst!

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt