Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

26.6.07

Av: Christina Lundh Fotograf: Al-ko.se
Dela
 

AL-KO Trailer Control höjer trafiksäkerheten

Med AL-KO Trailer Control (ATC) har AL-KO fått fram ett elektromekaniskt säkerhetssystem som motverkar alla tendenser till pendlingsrörelser (wobbling) hos en husvagn. Därigenom förbättras körstabiliteten hos ett husvagnsekipage radikalt.

Klicka för större bild


Detta bekräftas nu av ett examensarbete av Diplomingenjör Serdar Kavrak vid Münchens Tekniska Universitet. Kavrak har för sin undersökning belönats med Joseph Ströbl stiftelsens pris, som årligen utdelas till ett framstående arbete inom trafiksäkerhetsforskningen. I arbetet undersöks också samspelet mellan bil, koppling och husvagn. För att uppnå optimal säkerhet bör inte bara husvagnen vara försedd med ATC utan även bilen skall vara utrustad med antisladdsystem (ESP) och kopplingen vara av stabilisatortyp, tex AL-KO AKS 3004.

ATC erbjuds redan som standardutrustning och som fabriksmonterad utrustning av flera husvagnstillverkare. Det börjar nu också släppas för eftermontering som ett säkerhetshöjande tillbehör. Vid eftermontering krävs ingen ombesiktning. Enda kravet är att bilen har en korrekt kopplad 13-polig kontakt för att säkerställa strömförsörjningen till vagnen.

På bild: Dipl. Ing. Serdar Kavrak (i mitten) flankeras av statsekreteraren vid Bayerns Delstatsministerium Georg Schmid (t. h.) och Dipl. Ing. Frank Diermeyer (t. v.) från Münchens Tekniska Universitet vid utdelningen av Joseph Ströbl priset för trafiksäkerhetsforskning.

Läs mer om Al-Ko: www.al-ko.se

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt