Campout

CampingSverige.se

4.11.05

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Camping på Isle of Skye, Skottland

Jordens skapare var utan tvivel på gott humör den dag den skotska västkusten och speciellt Isle of Skye skapades. Det finns inte många platser i Europa där man hittar så mycket vacker natur på ett så litet område. Det är en lång resa med husvagn, men det är det värt.

Klicka för större bild


Skottland långt borta

Skottland är inte så lätt att åka till om man också vill ha husvagnen med, men landet är idealiskt för en campingsemester när man väl har kommit dit. Själva campingplatserna är inte något att ropa hurra över, men oavsett vilket område man än väljer innebär en sådan resa stora upplevelser för alla i familjen.

Det handlar också mycket om att påbörja sin semester hemifrån. Väljer man att ta båten mellan Esbjerg och Harwich, kan man slappna av ombord och resan genom England har också något att erbjuda om man delar upp turen i etapper.

Klicka för större bild


Fantastisk natur

Isle of Skye som ligger på den skotska västkusten mellan själva huvudlandet och ögruppen Hebriderna, är i hög grad värd att framhäva. Naturen är helt enkelt enastående, men vädret kan vara lite ombytligt, så den fina utsikten får man inte alltid njuta av. Planera därför resan genom att ta god tid på er och lägg in extra dagar ibland om vädret skulle slå om, för den fina utsikten är väl värd att vänta på.

Old Man of Storr

Old Man of Storr


Smala vägar

Man kan välja att ta husvagnen med sig över på själva ön, där det finns 10 campingplatser. Det är inte alla som är så lättåtkomliga med bil, så om du har en bred och lång husvagn rekommenderar vi att ni kör in på en av platserna i Kyle of Lochalsh, där bron över till ön också finns. Det är fortfarande lätt att komma till ön även om man inte bor där ute.

Klicka för större bild


Kör runt hela ön

Den sydliga delen av ön domineras av The Cuillin Hills, som är några av Storbritanniens högsta berg. De kan upplevas på avstånd, men också på flera olika markerade vandringsleder, som företrädesvis startar i Sligaschan där man kan ställa bilen. Lite norr om Kylerhea kan man med lite tålamod se havsuttrar. De ses bäst på morgon och kvällarna, då de är mest aktiva. Följer man vägarna A87 och A855 runt på den norra delen kommer man först genom staden Portree, som är öns största och en riktig turistmagnet.

Längre norrut ligger Old Man of Storr, som är en anmärkningsvärd lodrät klippa, som både kan ses på avstånd från vägen och på nära håll genom att följa vandringsleden dit upp. Ca en timmes promenad. Andra sevärdheter på vägen är först Lealt Falls och sedan Mealt Falls med en imponerande klippkust som reser sig direkt ur havet. Längst mot norr ligger ruinerna av Duintulm-borgen.

Klicka för större bild


Barn inget hinder

Våra barn Mie på 1 år och Mathias på 3 år protesterar inte mot den långa bilresan så länge vi håller de pauser som behövs. Pauseerna blir många och betyder att vi inte kommer så långt på en dag. Redan nu tar vi med dem med på kortare utflykter.

Mie sitter i bärstol och Mathias går själv eller sitter på Rasmus axlar när så behövs. I bergen är det viktigt att de är klädda efter förhållandena. Tänk på att vädret kan skifta snabbt, så ta alltid med varma kläder i ryggsäcken. Gå inte för långt bort och starta med korta turer för att pejla stämningen.

Klicka för större bild


Camping är idealisk

Med två små barn som reskamrater är camping idealisk. I husvagnen har vi alla de bekvämligheter som vi har hemma och speciellt kök, toalett och bad uppskattar vi mycket när campingplatserna inte är så bra. Tänk på att ta med kilar till husvagnen, då terrängen ofta är ojämn. Annars kan det vara svårt att få vagnen att stå vågrätt. Priserna varierar från 100:- till 250 :- per övernattning inkl. allt. Priserna verkar mer variera efter hur många turister som kommer än utifrån kvaliteten. Populära platser är dyrast.

Klicka för större bild


Whisky – ALDRIG med Coca Cola

Skottarna är mycket stolta över sina specialiteter och andra varumärken som Loch Ness, säckpipor, whisky, kiltar med mera. På flera ställen brer man på lite väl mycket, men ett besök på ett destilleri håller alltid måttet. Skottarnas stolthet är på goda grunder världens bästa whisky. Några påstår naturligtvis också att det är en smaksak, men inte skottarna! Talisker som tillverkas på Isle of Skye i Carbost, är absolut värd ett besök. Och glöm inte att whisky kan drickas med tempererat vatten, istärningar eller rent, men ALDRIG med Coca Cola. Det är helt enkelt blasfemi - i varje fall i Skottland.

Klicka för större bild


Här bodde vi

I Ardelve sydöst om Kyle och Lochals ligger en primitiv plats med två toaletter och två duschar. Den är vackert belägen ner till fjorden Loch Alsh och granne med det vackra slottet Eilean Donnan. Pris 80 kr per övernattning inkl. allt. Det finns ingen reception, man kör bara in och hittar en plats, så kommer en dam förbi på kvällen.

Det finns tio campingplatser på Isle of Skye. Har du en bred husvagn ska du välja en av de som ligger vid huvudvägarna.

Klicka för större bild


Faktaruta

Tänk på att ta med kläder och skor för alla sorters väder. På sommaren kläcks ”migde”, en liten insekt som likar en liten fluga och är ca 1 mm lång. Honan biter. Fråga efter insektsmedel, t.ex. Jungle Formula på det lokala apoteket.

Mer turistinformation finns på www.visitscotland.com. Här kan du också beställa en liten handbok med 200 av de bästa campingplatserna.

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt