CampingSverige.se

14.7.06

Av: Pernille Lykke Hansen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Tänk på mobiltelefonräkningen i utlandet

Var uppmärksam på att din telefonräkning kan bli skyhög om du inte undersöker priserna innan du reser. Tidningarna varnar mot de höga avgifter som telefonoperatörerna tar ut.

Klicka för större bild


Innan du kör söderut på semestern är det en god idé att kolla de telefonavgifter som din telefonoperatör tar ut i det land du ska resa till. Annars kan du riskera att din telefonräkning snabbt blir skyhög medan du ligger på stranden. Vi råder dig att t.ex. slå från din röstbrevlåda medan du är i utlandet. Det är billigare att folk ringer till dig en annan dag än att de lämnar ett meddelande. Även om mobiltelefonen är avstängd kan det lätt kosta upp till 30 kr att ta emot ett samtal på ett par minuter. Dessutom kostar det ju också pengar att lyssna av röstbrevlådan.

Har du telefonkort rekommenderar vi att du lämnar mobilen hemma, då det kostar det dubbla att använda sin mobil i utlandet.

Klicka för större bild


Goda råd

Här får du några goda råd om vad man bör undersöka innan mobilen packas ner i väskan.

• Tänk igen ditt val av operatör innan du reser. Priset beror nämligen på vilken operatör/vilket mobilnät du använder i utlandet.

• Manuellt val av operatör och hur man väljer det är mycket olika från mobiltelefon till mobiltelefon.

• Att ta emot samtal i utlandet kostar pengar. För telefonsamtal från Sverige betalar du utlandstaxa från den svenska gränsen och till den plats där du befinner dig i utlandet.

• Att ringa från mobiltelefonen till en annan svensk mobiltelefon i utlandet gör man genom att slå landskoden (+46) + numret. Du betalar för uppringningen och den du ringer till betalar för att ta emot samtalet.

• Uppringning från mobiltelefonen internationellt, dvs. till det fasta telefonnätet eller en mobiltelefon (inte en svensk mobiltelefon) i landet ifråga gör man bara genom att slå numret (utan landskod).

• Vid vidarekoppling till röstbrevlådan när du är i utlandet ska du vara uppmärksam på att du får betala för två samtal: Uppringningen till din mobiltelefon i utlandet och uppringningen från din mobiltelefon till röstbrevlådan i Sverige. Dessa två uppringningar försiggår nästan samtidigt och varar nästan lika länge. Din svenska telefonoperatör tar betalt för uppringningen till utlandet, medan uppringningen från utlandet till din röstbrevlåda i Sverige tar den utländska operatören betalt för. På din telefonräkning framgår dessa som två uppringningar på samma tid. Vill du undvika detta kan du antingen: Ombesörja vidarekoppling. Det betyder att samtliga uppringningar till mobiltelefonen genast kopplas vidare till röstbrevlådan i Sverige. Det betyder också att du inte kan ta emot uppringningar i utlandet, men att du själv kan ringa från utlandet eller koppla ur röstbrevlådan. Hur man gör detta kan variera mycket från mobiltelefon till mobiltelefon. Ytterligare upplysningar hittar du antingen i bruksanvisningen eller genom att kontakta din telefonoperatör.

Klicka för större bild


• Att tänka på när du är tillbaka i Sverige är att slå på mobiltelefonen, så du blir registrerad i det svenska telefonnätet och får betala de svenska avgifterna. Om du inte gör det så kommer din mobiltelefon fortfarande att vara registrerad i det utländska nätet och uppringningar till telefonen/röstbrevlådan kommer att registreras enligt utländska tariffer, även om du befinner dig i Sverige.

• Tänker du köpa ett telefonkort i utlandet, så är det flera saker du ska tänka på, bl.a. avgifterna om ev. bindningstid har gått ut, om din telefon är utan SIM-lock och om du först och främst ska ringa till det fasta nätet eller till mobilnummer i landet ifråga. Detta är förutsättningarna för att välja en sådan lösning.

• Du kan oftast skicka många SMS till kostnaden av ett enda samtal.

Läs mer här

Läs hela listan: www.it-borgerportalen.dk
Läs också IT & Telestyrelsens hemsida: www.itst.dk

På Råd & Röns hemsida finns också en hel del tips www.radron.net

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt