CampingSverige.se

16.8.05

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Nordjylland Runt med en Hobby på kroken

Det kan vara lite av en utfordring att hitta det område av Danmark som man gärna vill semestra i. Det finns ju så många fina områden att välja bland! Så satt vi runt köksbordet inför vår semester förra året. Hade vi vetat då, hur bra semestern skulle komma att bli, hade det inte tagit så lång tid att välja Nordjylland.

Klicka för större bild


Med Mathias i baksätet och en gravidmage så stor att den kändes som en naturlig airbag, satte vi kurs mot de norra delarna av Jylland. Det är en 4-5 timmars resa från vårt hus på Själland, men Mathias är van att resa, så det går oftast bra. Det som är bra med att ha husvagnen med där bak på dragkroken, är att vi kan stanna till när vi känner för det och att allt finns med. Innan vi vet ordet av rullar vi in på den första campingplatsen. Det är sommar, blå himmel, solen värmer, poolen är fylld och det är lekande barn överallt. Platsen är Åbo Camping och Badland.

Klicka för större bild


Vi blir anvisade en plats uppe på backen med utsikt över hela campingplatsen. Det är en blindväg, så här finns ingen trafik, vilket är skönt. Mathias får därför lov att springa fritt omkring. Innan middagen intas hinner vi gå en tur på platsen, men vi hinner inte särskilt långt förrän vi kommer till den stora lekplatsen och då är det rent hopplöst att få med Mathias därifrån. Vi säter oss därför på det trevliga caféet som ligger vid sidan om lekplatsen och njuter en kall dricka medan han intar hopptornet och de andra lekredskapen med stor aptit.

Klicka för större bild


Efter ett par dagar i ett underbart område, där både Hirtshals sevärdheter och möjligheter till fiske har bjudit på härliga upplevelser sätter vi åter husvagnen på dragkroken och fortsätter till Skiveren Camping, ännu lite längre norr ut. Den danska sommaren visar sig från sin allra bästa sida och det passar oss perfekt i och med att vi ligger vid en av landets bästa badstränder. Så de närmaste dagarna skall vi lapa sol, bygga sandslott och njuta av solnedgångarna. På en av fisketurerna från Hirtshals fångade vi ett par plattfiskar, och de grillar vi och äter till en flaska gott vin.

Klicka för större bild


Fredrikshavn är nästa stopp på resan. Där firas Tordenskjoldsdagarna och staden har en härlig feststämning. Det märks ända ute vid campingplatsen, där det på fler ställen är aktiviteter för både barn och vuxna. Efter en snabb och smidig incheckning hittar vi vår plats, som även den här gången ligger nära lekplatsen. Medan vi ställer upp förtält och ”flyttar in”, leker Mathias och märker ingenting av det vi gör. Under loppet av en halvtimme står vårt lilla hem färdigt. Resten av dagarna skall vi inte tänka på annat än avkoppling och njutning. Vi skall shoppa i staden, sola och bada vid stranden, ta en minigolfrunda och göra lite andra aktiviteter samt ta en tur till Skagen.

Klicka för större bild


Vi går upp tidigt och packar en ryggsäck med det vi skall använda under dagen. Första stoppet på turen till Danmarks nordligaste stad Skagen, är Råbjerg Mile, som är ett område likt en jätteöken. Mathias sitter i bärstolen tills vi kommer upp på den högsta punkten. Under tiden vi sitter och njuter av utsikten leker han i sanden och kan föreställa sig hur det är att sitta i landets största sandlåda. Hela förmiddagen går.

När vi kommer fram till Skagen är det lunchdags, så vi åker ner till hamnen och hittar ett ställe där det serveras hemlagade fiskfrikadeller. En rätt som smakar bra hemma, men som är väsäntligt bättre på dessa kanter. Resten av dagen promenerar vi runt i den vackra och konstnärliga staden och avslutar till sist dagen ute på Grenen med en praktfull solnedgång över Skagerrak.

Klicka för större bild


Vi styr åter igen näsan söderut och checkar in på Jambo Vesterhav Camping, som ligger få kilometer från Fårup Sommarland. Platsen i sig har ut över några av Danmarks finaste faciliteter inom bad, toalett och kök, och aktiviteter för alla i familjen. Vi har dock gjort detta lilla ”pit-stop” för att komma till sommarlandet. En hel dag släpper vi loss i alla fantasifulla rutschkanor, och vanliga rutschkanor också för den delen, och vi leker i alla de förlustelser som finns för både stora och små.

Klicka för större bild


Vi avslutar rundturen i Nordjylland med ett par dagar på Klim Strand Camping, som är en av Danmarks få femstjärniga campingplatser. Stjärnorna är en indikation för att det finns riktigt många möjligheter på den här campingen. Den ligger nära vattnet, så när den danska sommaren tillåter det är sol och bad som upplagt, men det är otroligt mycket annat som man kan göra här. Vi besöker bland annat Thorup Strand, där fiskebåtarna ännu dras upp på stranden, eftersom där inte finns någon hamn.

Här köper vi nyfångad fisk av en charmerande ung fiskare i tjugoårsåldern, som på klingande ”nordjysk” gärna berättar om sitt liv på havet. Det var en något annorlunda tillvaro han hade i förhållande till många andra av hans jämnåriga, men en mycket fascinerande historia att lystna till. Senare under dagen tar vi en tur ut i skogen för att plocka kantareller. Det är lite tidigt på säsongen, så det tar nog lite tid att hitta de första, men också att få ihop tillräckligt till middagen, då de fortfarande är så små.

Klicka för större bild


Vi avslutar hela resan framför husvagnen med en praktfull och närmast ekologisk middag. Mathias har inga problem med att somna efter dagens alla upplevelser. Det ger oss i gengäld lite lugn och ro att njuta av att natten och lugnet lägger sig över platsen. Vi öppnar ännu en flaska vin – det är ju inte särskilt långt till sängen och det är ju semester.

Klicka för större bild


Vi bodde på

Aabo Camping & Vattenland
Email: info@aabo-camping.dk
www.aabo-camping.dk

Skiveren Camping
Email info@skiveren.dk
www.skiveren.dk

Nordstrand Camping Frederikshavn
Email info@nordstrand-camping.dk
www.nordstrand-camping.dk

Jambo Vesterhav Camping
Email: info@jambo.dk
www.jambo.dk

Klim Strand Camping
Email ksc@klim-strand.dk
www.klimstrand.dk

Alla fem campingplatser är medlemmar i Top Camp-kedjan – så titta även in på www.topcamp.dk
Du hittar mer information om områdena på www.midt-nord-turisme.dk

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt