Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

22.8.07

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Historiska vingslag i engelska Bath

I det romantiska Somerset i sydvästra hörnet av England är det en enorm upplevelse för alla historieintresserade att gå genom Baths gamla gator och besöka de platser där romarna för ca 2 000 år sedan njöt av något så enkelt som vatten.

Klicka för större bild


Hela staden grundlades vid en av Englands naturliga hälsobringande källor. Romarna kom på att använda detta till något stort, även om man anser att källorna också har haft betydelse tidigare. Oavsett detta var det utan tvivel romarna som gav källorna sin storhet och gjorde Bath känt i stora delar av Romarriket. Många vallfärdade dit från avlägsna platser och det medförde välstånd i staden på ett mycket tidigt stadium. Välståndet kan man se även idag på många av de praktfulla byggnader som finns här.

Hela den gamla stadsdelen finns som enda engelska ort med på Unescos världsarvslista och det finns det anledning till. De romerska baden är i sig obeskrivliga. För det första är de så välbevarade, att man får en unik bild av hur romarna utnyttjade källorna. För det andra visar det hur långt romarna hade kommit när det handlade om byggnadskonst, utsmyckning och livsglädje.

Klicka för större bild


Hälsobringande källorna

Det är heller inte förvånande att det har diskuterats mycket om att de romerska baden skulle komma med på listen över världens sju underverk. De hälsobringande källorna som fortfarande strömmar upp genom jorden under Bath, föll som regnvatten för hundratals eller kanske till och med för tusentals år sedan. Dessa ligger mellan 2 700 och 4 300 meter under jordens yta.

Här värms vattnet upp till mellan 64 och 96 grader och pressas upp mot jordens yta. 1,2 miljoner liter varje dag. När vattnet väller fram vid källan är det 46,5 grader varmt och innehåller 43 olika mineraler och därför dricker också många det ljumma vattnet. Det går bra att få ett smakprov om man vill.

Klicka för större bild


Aquae Sulis

Att gå genom de romerska baden är också en resa i tiden. Den stora bassängen som av säkerhetsmässiga orsaker inte används i dag, ligger ca sex meter under dagens gatunivå. År 53 var Bath, som på den tiden hette Aquae Sulis, full med bad, gröna områden och bastur. Det romerska herraväldet höll i ca 400 år för att sedan förfalla och först på 1700-talet återupptäckte och återinförde man de hälsobringande baden. I dag kan man också få sig ett hälsobringande bad i Thermae Bath Spa, där man också kan få massage mm.

Klicka för större bild


Staden Bath

Bath är överskådlig och staden ser man bäst till fots. På det sättet kan man också stanna vid några av alla de trevliga caféer eller annorlunda specialbutiker som ligger i den inre bilfria stadsdelen. Reser man med husvagn eller stor husbil ska man inte förvänta sig att få parkeringsplats inne i stan. Checka in på campingplatsen så snabbt som möjligt, så kan man i egen bil, med buss, taxi eller på cykel kan ta sig in till centrum. Tänk på att det är vänstertrafik här!

Klicka för större bild


Bath – en bra utgångspunkt

På en endagsutflykt kan du också besöka
Bristol
Stonehenge
Gloucester
Sydkusten t.ex. Dorcester
Wales – t.ex. Cardif

Här bodde vi:
Newton Mill Camping and Caravan Park
Öppen hela året
Ca DKK 225 per övernattning (husvagn, två vuxna, två barn)
www.campinginbath.co.uk

Klicka för större bild


Information

Om Bath: www.visitbath.co.uk
Om England: www.visitbritain.com
Bath ligger ca 16 mil väster om London och man tar sig dit utan några problem på en dag från färjan i Harwich eller Dover/Folkestone.

Se fler priser på www.dfdsseaways.dk och fler förbindelser, t.ex. från Göteborg på www.aferry.se

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt