CampingSverige.se

3.1.09

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Isabella Universal: Vintercamping ställer stora krav

Vintertid ställs det mycket stora krav på förtältet, i varje fall om man vill kunna använda det oavsett väderlek. Det är därför av största vikt, att man väljer rätt typ av förtält.

Klicka för större bild


Den danska förtälttillverkaren Isabella

Hos den danska förtälttillverkaren Isabella har man många decenniers erfarenhet av att konstruera vintertält som klarar campingliv under de mest extrema förhållanden

Det mest avancerade av dessa vintertält är Universal 240. Förutom att vara både kraftigt och praktiskt, innehåller Universal 240 också en mängd komforthöjande detaljer.


Den kraftiga konstruktionen märks direkt i valet av tak- och tältväv, samt i den speciella stativkonstruktionen med bland annat vinklade överliggare i taket. Vinklingen gör att snö och vatten lätt rinner bort, samtidigt som det inte finns någon risk för att husvagnsdörren tar i tälttaket när den öppnas.

Takutsprånget är extra stort för att förhindra att vatten och smuts rinner längs fronten, samtidigt som det ger ett visst läskydd om man väljer att ha frontfönstret öppet.

Universal 240 är naturligtvis konstruerat för att vara helt tätt mot vind och regn. Ben och skumgummivulster ser till att tältet trycks mot vagnsidan, och en bred utvändig markkappa gör att det blir helt dragfritt nere vid marken. Dubbla och delbara, mycket kraftiga, dragkedjor gör att dörrarna i båda sidorna kan öppnas antingen nerifrån eller uppifrån ­ det sistnämnda är mycket praktiskt den morgon det ligger en halvmeter snö utanför tältet.

Men vintern ställer också krav på att tältet är konstruerat för att ge ett behagligt inomhusklimat. Ventilationsmöjligheterna, med dragkedjeförsedd lucka i vänster sida samt öppningsbar hjulhuskappa, gör att man får god genomströmning av luften och slipper kondens och fukt. Och vill man kunna använda förtältet som uterum är det en god idé att ­ förutom en värmekamin ­ komplettera med ett termotak som både håller värmen inne och fördelar den naturliga luftfuktigheten.

Som tillbehör till Universal 240 finns både ett stormsäkringsset och en vintersäkringssats.

För de campare som inte ställer riktigt lika höga krav, kan Isabella erbjuda vintertälten Snowboy och Capri Snow.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt