Campout

CampingSverige.se

12.3.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Italien, Toscana: Park Albatros för hela familjen

Drömmer du om en semester där du från en skön oas kan välja mellan att bada i en imponerande pool, där dina barn kan delta i olika barnaktiviteter och där hela familjen kan bada i Medelhavet och göra utflykter både till ön Elba och till Pisa. Då är Park Albatros i den sydvästra delen av Toscana nog värt att titta lite närmare på.

Klicka för större bild


Barnen i fokus

På denna campingplats är barnen i fokus och det finns aktiviteter från morgon till kväll som det är frivilligt att vara med på. Allt är centrerat runt ett bestämt område på platsen så att övriga gäster störs inte av ev. höga skrik. Uppställningsplatser och mobilehomes, för uthyrning, ligger i ett brett bälte runt området där det också finns stormarknad, restaurant, information, cykeluthyrning och lekområde.

Klicka för större bild


Härligt poolområde

Park Albatros satsar också på badsemester. Här finns ett enormt stort poolområde med olika bassänger för både små och stora barn. Poolens botten är belagd med ett mjukt golv som är mycket behagligt för de badande gästerna. I mitten finns det restaurang och aktivitetsområde med scen och spelmaskiner. Här är det ofta underhållning både dag som kväll. Det finns också en pool för simning, vattenpolo med mera. Runt poolerna finns kostnadsfria liggstolar att koppla av i.

Klicka för större bild


En tur på stranden

Cirka en kilometer från själva platsen ligger Medelhavet och sandstranden, så möjligheterna till bad och sol är stora, och det behövs när temperaturerna redan i juni stiger till upp emot 35 grader. Var försiktig med de starka solstrålarna så att du inte bränner dig. Stränderna är som gjorda för avkoppling, så varför inte passa på att dåsa till en stund. Blir man störd är det som högst av ett par strandsäljare som säljer vatten, glass och smörgåsar.

Klicka för större bild


Ön Elba ligger nästgårds

Campingplatsen erbjuder också flera olika utflyktsmål till flera av de stora sevärdheterna i området. Åker man i egen bil är de fritt fram att ge sig ut och uppleva. Vill man koppla av helt och bara följa med på en guidad tur kan det rekommenderas att åka med på turerna som platsen arrangerar. Ön Elba ligger inte så långt bort och är en upplevelse som man inte bör gå miste om. En färja går från Piombino flera gånger om dagen. Den tar även bilar ombord. Vi ankom till Portoferraio och därifrån går bussturen runt på ön.

Klicka för större bild


Napoleon, härlig badstrand och gastronomi

Elba har en historia för sig och är egentligen värd en semester för sig, men på en enda dag får man trots allt en bra inblick. Det första stället vi besöker är Napoleons hus, som idag är museum. Napoleon bodde här i 9 månader från 1814 till 1815. Den 26 februari 1815 hade han samlat en liten här och började sin långa resa mot Paris.

Klicka för större bild


Badsemester med god mat och vin

Elba är också känt för att vara en skön semesterö med vackra badstränder till exempel i Marina di Campo. På en tur till Elba hör det också till att smaka på det lokalproducerade vinet. Den italienska vinvandringen La Strada Costa degli Etruschi går via Elba just på grund av de fina DOC vinerna.

Vi besöker Agriturismo Sapereta. Utöver vinprovningen får man också en rundvisning där man får veta mer om historien bakom vinet, produktionen och de specialiteter som intas tillsammans med vinet. Det är en gemytlig plats där de goda varorna avnjuts i trevlig atmosfär.

Klicka för större bild


Gemenskap vid grillen eller maskoten Albi

När dagen är över faller lugnet över campingplatsen. Park Albatros arrangerar en massa underhållning, men den föregår vid poolen och hörs därför endast hos dem som bor närmast. Man kan helt klart stanna hemma och mysa vid grillen, men när maskoten Albi kommer på besök blir barnen helvilda. Det sjungs och dansas tillsammans med den populära ekorren.

Klicka för större bild


Lugnet lägger sig

Strax före midnatt är det helt stilla på campingplatsen. Barnen har för länge sedan somnat och de vuxna sitter utanför sina vagnar och myser under den klara och ljusa natthimlen. Det är semesterstämning och gästerna kopplar av. Detsamma gör vi, så att vi är pigga inför ännu en ny dag.

Klicka för större bild


Res med Vacansolei

Med bil bör man räkna med 1 ½ dags resa från den dansktyska gränsen. Med flyg tar det blott ett par timmar och därefter ytterligare några i bil. Beställer du flygbiljetter i god tid kan det med lite tur göras till förnuftiga priser. Vacansolei, som vi reste med, kan hjälpa till med både transport och boende, också om du kommer i egen husvagn eller husbil. Vi hyrde ett fullt utrustat mobilehome med aircondition. Inredningen påminner om ett modernt sommarhus.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt