CampingSverige.se

22.8.15

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Sensommar i Kroatien

Under sensommaren kan vi varmt rekommendera att ta en extra tur till Kroatien. Temperaturerna ligger på behagliga ca 25-30 grader och badvattenstemperaturen är på över 20 grader – även i slutet av september månad. Det finns gott om plats på campingplatserna, allt är öppet, men det finns inte så många turister.

Klicka för större bild


Om man har stora barn som kan klara sig själva eller om de som våra är så små att de ännu inte har börjat skolan, vill vi varmt rekommendera att ni flyttar en del av sommarsemestern till denna årstid och kör till Istrien i Kroatien. Campingplatserna ligger som pärlor på en tråd. Alla har öppet till 1/10 eller 15/10 och du behöver inte reservera, för det är gott om plats.

Det samma gäller för t.ex. restauranger och sevärdheter. Det känns nästan som att man har allt för sig själv.

Klicka för större bild


Rovinj – en vacker pärla

På Istriens västkust ligger staden Rovinj, som anlades på en kuperad ö år 1763. Ön har sedan dess fått förbindelse med fastlandet, så den nu mer en halvö på den vackra kuststräckan. Denna stad är absolut väl värd ett besök. Man kan se den långt i förväg innan man kommer dit, därför att domkyrkan tronar imponerande på toppen av staden.

Hela den gamla stadsdelen har många smala gator och gränder som utstrålar idyll och romantik, så här kan man få tiden till att gå med att se på alla detaljer. Konstnärer har för länge sedan förts dit av atmosfären, så de pryder också gatubilden.

Klicka för större bild


Marknadsplatsen

Precis utanför den gamla stadsporten är det marknad varje dag. Här säljs alla de goda specialiteter, som Kroatien är känt för. Paski sir (getost) och Slivovica (plommonbrännvin) är bara några av de saker man bör smaka på. På marknaden står de lokala säljarna och lockar med smakprov. De ser helst att man handlar när man har sagt ja till att smaka. Frukt, grönt och allt gott från havet finns det också i stora mängder.

Allt detta medverkar till att färgerna och dofterna är överväldigande. Man betalar med lokal valuta och inte i euro, som man kan göra på de flesta andra ställen.

Klicka för större bild


Acceptabel standard

Standarden på de olika campingplatserna varierar mycket, men är helt klart acceptabla. Väljer man bland de platser som har fyra stjärnor, kan man förvänta sig en standard över medel. De flesta badfaciliteter är utomhus, men är övertäckta. Även om platserna ligger vid havet, har de stora anläggningarna en eller flera pooler.

Det finns många aktiviteter för barn under högsäsongen, men de är stängda vid denna årstid. Det finns goda möjligheter för aktiviteter i vattnet. Dykning är speciellt populärt. Glöm inte att ha gummiskor när ni badar.

Klicka för större bild


Goda tips

Kör också upp i bergen, där man kan få chans att följa vinskörden.

Glöm inte gummiskor/badskor. På de flesta ställen är det klippkust och det är omöjligt att bada utan badskor.

Var uppmärksam på att naturism är populärt i Kroatien och många campingplatser är naturistplatser.

Följ anvisningarna i campingguiderna.

Se också...
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt