Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

13.11.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

När barnen har det bra – Kläppen

Efter flera timmars körning genom de oändligt stora svenska skogarna, öppnar sig landskapet och ett välde av vita pister dyker upp framför oss. Barnen i baksätet är lyckliga över att resan, som ibland verkade som den aldrig skulle ta slut, nu rent faktiskt är över. Vi är framme och skall bara hitta vår stuga. I morgon skall vi åka skidor. Vi är i Sälen, i Dalarna. Kläppens pister väntar.

Klicka för större bild


Varför älskar barn snö?

Jag har ofta funderat på varför de flesta barn älskar att vara på skidsemester, och det måste bero på att det finns så mycket snö. När de vill göra en snögubbe krävs inte en hel trädgårds snö. Hemma slutar det som regel med en liten snögubbe mitt på den gröna gräsmattan, och dessutom en snögubbe som inte håller speciellt länge. Här uppe finns tillräckligt med snö, både till att åka skidor, hundsläde, kälke och till att bygga åtskilliga snögubbar av. Det finns snö till alla.

Vi är tre familjer med barn som är i Kläppen tillsammans, men vi har alla vår egen stuga. Medan de vuxna packar ur bilarna passar de största barnen på att börja bygga en snögrotta i den snöhög som ligger vid sidan av stugorna. Först när brasan är tänd, kvällsmaten står på bordet och det är riktigt kallt, kommer de in, glada med röda kinder. Skönt.

Klicka för större bild


Lite av en prövning

Nästa morgon, när alla skall ut genom dörren för första gången, blir en prövning. Det är skidor, kängor, stavar och ytterkläder överallt. Och just när vi trodde alla var klara att komma iväg, skulle Heidi på toaletten. Så är det, men fördelen är, att vi för det första har massvis med tid och för det andra, att skidanläggningen inte större än att vi kan hitta varandra igen. Det är också en stor fördel när vi nu börjar åka skidor. I stort sett alla pister slutar på samma ställe, så det är lätt att mötas, även om vi åker i pister av olika svårighetsgrad. Barn, som är stora nog att åka pisterna själva, åker heller inte vilse.

Det är självklart en fördel, om man som förälder har varit på skidsemester innan man får barn. Det gör det hela lite lättare, annars kan man ta sig iväg tillsammans med vänner eller familj som har varit iväg förr, och på det sättet få tips som behövs för att få en bra semester.

Klicka för större bild
Fotograf: klappen.se


Skidskola och trollsafari – en härlig blandning.

När man som dansk åker på skidsemester, är det som regel en gång per år. Därför kan skidskola rekommenderas till alla. Barnen i vår grupp går alltid på skidskola, och de älskar det. Det handlar inte om att ha lov från skolan därhemma för att komma hit och gå i skolan. Tvärtom, skidåkningen leks in i barnen. De minsta i vår grupp avslutar deras skidskola med att gå på ”trollsafari”.

I en släde dras de efter en snöscooter en bra bit in i skogen för att möta skogens vänliga väsen, troll och feer. Ni skulle ha sett Christians ögon, då han åkte iväg tillsammans med alla de andra barnen. Ögon fulla av spänd förväntan och han glömde helt och hållet av att mamma och pappa inte ”fick” följa med. När han senare på kvällen skulle sova kunde han inte sluta att prata om hur trollen bodde där ute i skogen i en liten stuga och levde av bär och svamp. Härligt.

Inga problem att sova

Det bästa med stugorna är, att vi kan laga mat tillsammans, och äta ”hemma”. Det är ingen som skall fixa till sig för att äta ute. Hela semestern föregår under trevliga hemma förhållanden, där hela familjen är samlad. Det kan dock vara så att barnen är svåra att få in på kvällen. Men det är å andra sidan inga problem med att få dem att sova på kvällen. En efter en faller de i sömn. Och det härliga är, att det är en helt naturlig trötthet, som de inte ens orkar kämpa emot. När barnen har lagt sig, blir det tid för samkväm för de vuxna – om de orkar. De flesta kvällar faller vi också i sömn så fort barnen sover.

Klicka för större bild


3 månader och redan på skidresa

Medan de andra åker i Kläppens pister har jag hyrt en pulka i skidbutiken. Jag har inte provat det tidigare, bara sett andra göra det. Jag får bra vägledning i butiken och beslutar mig för att prova. Mathias är väl insvept i flygardräkt och lammskinn och ligger nu tryggt och fint i pulkan, som är fastspänd runt min midja. Vi börjar med att gå runt lite i terrängen, inte särskilt långt ifrån stugan eller matställena på anläggningen. Bara så att vi kan gå in, om han plötsligt blir uttråkad. Men det går jättebra. Dagen efter blir det en tre timmar lång tur i skogen. Det är fantastiskt att gå genom den snöbeklädda skogen under en blå himmel och i den friska luften. Det är bara Mathias och jag. En av de stunder man som förälder aldrig glömmer…..

Klicka för större bild


Praktisk information

-Barn under 8 år, som åker skidor med hjälm får gratis liftkort. Hjälm kan hyras på samma ställe där skidor hyrs.
-Stugorna är rymliga och välutrustade och ligger centralt i förhållande till pisterna.
-Precis på andra sidan vägen nere vid sjön ligger Kläppens Camping, som för övrigt är Sveriges första vintercampingplats.
-Ju senare på året man åker ju varmare blir det. Värt att tänka över när man har småbarn med. Även om det finns torkskåp i stugorna, kan det rekommenderas att ta med två uppsättningar skidkläder till barnen.
-Kom ihåg att ge barnen rikligt att dricka. De är fysiskt aktiva och glömmer ofta själva att de är törstiga.
-Kläppen ligger 47 mil från Göteborg.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt