Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

12.10.07

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Lars-Erik Paulsson Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Världens bästa Dethleffs

Om man frågar några av morgondagens campare vilken av de alla fina Dethleffs-modellerna 2008 som är den allra bästa, så råder det stor oenighet. Och visst kan det vara svårt att välja, när utbudet är så stort.

Klicka för större bild


Men en sak är de tre vi frågat eniga om: det ska vara stort, lyxigt och bekvämt. Och det kan man ju förstå – det är ju trots allt semester vi pratar om.

Vi träffade de tre kräsna camparna på den nyligen avslutade husvagns- och husbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Klicka för större bild


Erik – det blir pappas problem att vagnen är lång

Erik Gustavsson är 14 år, och har redan stor erfarenhet av att campa i husbil. Tillsammans med mamma och pappa har han rest runt i hela Europa. Flest gånger har han dock varit i Italien, som utan tvekan är favoritlandet.

Då Erik skulle välja ut sin favorit bland Dethleffs husvagnar, tog det inte lång tid. Framför allt berodde detta på att han, trots sin ålder, har stor campingerfarenhet och vet en massa om de olika husvagnarna.
– Det är bara andra dagen som jag är här på mässan men jag har redan varit inne i alla husvagnar och husbilar, berättar Erik. Och även om det är många som liknar varandra, så finns det också många spännande lösningar.

(Vi träffade Erik även förra året, och då hade han också hunnit titta på alla vagnar och bilar. Stor respekt …)
– Men för mig är det ingen tvekan, fortsätter Erik, och det tog mig inte mer än två sekunder att hitta den rätta vagnen för vår familj. Mamma vill ha ett stort tvättrum, precis som i vår husbil, så att vi kan vara helt oberoende. Och visst är vagnen stor, men det är ju bara pappa som ska köra med den, och det klarar han säkert.

Modellen är en Dethleffs Beduin 655 SB med tvättrum tvärs över hela vagnen. Sovrummet har panoramafönster och massor av skåp. Bredden på 2,5 meter gör att det blir gott om plats i både kök och vardagsrum. Totalvikten är 1 900 kilo.

– När jag ska lägga mig kryper jag ner i mammas och pappas dubbelsäng. När de sedan ska gå och lägga sig bäddar de i sittgruppen och bär mig dit, och då får jag den största sängen i hela vagnen – suveränt!
– Dessutom blir det ju jag som bestämmer när vi ska gå upp och äta frukost för jag ligger ju där vi ska sitta och äta, skrattar Erik.

Klicka för större bild


Sebastian – det ska vara ett bra kök

Nioårige Sebastian Furybrink är ute och campar så ofta som möjligt tillsammans med sin familj. Sebastian älskar att campa, eftersom det alltid finns så många att leka med på campingplatserna. De spelar fotboll när vädret är vackert, och regnar det så spelar de kort. Och dessutom går det ju åt en massa tid till att äta, och liknande.

– Mitt val är Dethleffs Camper Lifestyle 560 SK, ler Sebastian. Den har allt som en husvagn ska ha!
– Eftersom jag älskar mat måste det finnas ett stort kök i husvagnen, fortsätter han, och det finns det i den här!

Vagnen har en totalvikt på 1 550 kg, och eftersom den är 2,5 meter bred finns det gott om plats i den. Den har sovrum åt föräldrarna och tvättrum längst fram. I mitten finns köket och vardagsrummet, som har en stor sittgrupp, och längst bak finns en våningssäng med två eller tre bäddar.
– Jag har två syskon, så vi ska ha den med tre bäddar. Det här blir ju vårt rum, medan mamma och pappa sover i den andra ändan.

Klicka för större bild


Ellen – jag ska ha den bästa sängen

Ellen Tjäder är 14 år, och precis som Erik har hon campat med sin familj ända sedan hon var liten. Ellen har valt en husvagn som är helt annorlunda än den som hennes familj äger.
Det är en Dethleffs Lifestyle 720 SK, där det finns så mycket utrymme att man inte tror sina ögon. Här finns en stor dubbelsäng, tvättrum, våningssängar, sidosittgrupp för barnen, stort kök och stort vardagsrum. Vagnen har ”allt”.

–I den här vagnen ska jag bo som en prinsessa. Jag hoppas att mina två bröder vill sova i våningssängen. Mamma och pappa får sova i vardagsrummet, där man kan fälla ner bordet och bädda för två. Och själv ska jag ha hela framändan för mig själv, med stor dubbelsäng och tvättrum. Där kan jag stänga till och få min egen avdelning, där jag kan ligga i den stora dubbelsängen och äta medan jag tittar på DVD, berättar Ellen.
Samtidigt ler hon lite, för hon vet ju att det kommer att bli svårt att få mamma och pappa att avstå från dubbelsängen. Men drömma kan man ju alltid …

Du kan läsa mer om de olika modellerna på www.dethleffs.se

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt