Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

11.12.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Norska Trysil – för hela familjen

I vår familj har vi som tradition att varje år åka på vintercamping. I år gick resan norrut till norska Trysil. Vi har varit där tidigare, men samhället är under en rasande utveckling, vilket gör att man alltid kan komma tillbaka. Det finns tillräckligt att göra här under en veckas semester.

Klicka för större bild


Våra två barn, Mie 1,5 år och Mathias 4 år, är vana vid snö. Så fort möjligheten bjuds är vi ute i snön, och i fjällen är snön av någon anledning bäst. Varje morgon vaknar de små och kan knappt bärga sig innan de får på sig kläderna och kommer ut i snön. Trysil är för barnen. Självklart också för vuxna, men barnen kommer i första hand här och det märks. Trysil är speciellt.

Smotterne, som är Trysils egna Maskottar, tar med barn i alla åldrar ut på äventyr både i pisterna och ut i skogen. Barnen kan besöka dem i deras hus, smaka på varm saft, rita, leka och även bli medlemmar i deras klubb. Smotterne är speciella eftersom de har spegelvända fötter. De dricker speciell mjölk som de växer av och de kan aldrig dö. När de blir 100 år då växer de neråt igen. De går utan skor eftersom de har päls mellan tårna. De älskar barn och Mathias är fullständigt galen i dem. Härligt.

Klicka för större bild


Campingplats med växtvärk

Campingplatsen i Trysil är proppfull, men vi lyckas ändå få en av de sista platserna. Det är en vacker plats med utsikt över fjällen på andra sidan dalen och pisterna ligger tätt inpå. Utanför dörren ligger tonvis med snö, så när vi inte är ute i backarna kan barnen leka strax utanför, medan vi vuxna solar oss i den varma vintersolen. Det är ju semester.

Vi är till hundra procent självförsörjande när strömmen är ansluten, men campingens faciliteter är också bra, så detta är ren lyx. Vi njuter dock av att ha allt i husvagnen. Vi älskar att vintercampa.

Klicka för större bild


Förtält vitigt

Ett förtält är enligt min mening viktigt att ha med sig på de lite längre vinterresorna. För det första fungerar de som en värmesluss så att inte värmen försvinner varje gång dörren ut öppnas. Det är också ett bra förvaringsutrymme för skidutrustning och ytterkläder som annars tar upp otroligt mycket plats inne i vagnen.

Man slipper också kondens. Kondens kan vara ett problem i vissa husvagnar, men det märker inte vi något av i den här, som är av märket Kabe. En snabbutluftning på morgonen, när vi vaknar, är allt som behövs de mornar när det är hög luftfuktighet ute.

När solen skiner behövs det inte vädras alls. Vi lägger också ut Bolon förtältsmatta i förtältet. Det är behagligt och ger ett bättre underlag än snön, som smälter under dagarna och fryser till under nätterna.

Klicka för större bild


Bus i snön

När barnen är med och vintercampar och är för små för att åka skidor  hela dagarna, finns det mycket andra aktiviteter att sysselsätta sig med i Trysil. Det gör stället idealiskt för familjer med små nybörjare, eller en mamma eller pappa som inte åker skidor alls. För det första finns ett omfattande nätverk av längdåkningsspår. Längdskidåkning är helt annorlunda än slalom. Mer som en promenad i snön, men kräver inga större kvalifikationer. Det är perfekt för barn och nybörjare eftersom det tränar upp balansen mer än något annat. Mathias åker på sina egna skidor, medan Mie sitter i pulkan. Hon somnar efter bara några minuter.

För det andra finns möjligheter att åka turer med häst och släde. Det är en trevlig aktivitet och ett fantastiskt sätt att komma nära inpå den vackra naturen. Alla aktiviteter, som inte handlar om slalom, medverkar på något sätt till att barnen får snövana och det är en bra introduktion till skidåkningen. Det är sedan inte heller några problem med att få barnen att sova på kvällen.

Klicka för större bild


Faktaruta

Vi bodde i en Kabe Safir King Size GLE.

All information om skidområdet, skidskola, liftkort, aktiviteter och campingplatser hittar du å trysil.com.

All utrustning till de omtalade aktiviteterna kan hyras.

Klicka för större bild


Kom ihåg

Att det är farligt att åka slalom med barn i bärstol. På många platser är det av goda skäl också förbjudet.
Extra kläder till barnen. De blir snabbt blöta när temperaturen närmar sig nollan.
Solkrämer och solglasögon.
Rikligt att dricka = hest vatten eller varm saft.
Pulka
Kamera

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt