Polen runt (6:11) – Sandomierz

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Vår vistelse i Krakow är slut, men mötet med staden har varit överraskande positivt i förhållande till det vi alla hade upplevt på tidigare resor dit. På väg till nästa mål gör vi ett litet stopp för att ta oss ner i underjorden.

Vi kommer snabbt in i packningsrutinerna

Vi kommer snabbt in i packningsrutinerna Korona Camping söder om Krakow kan vi varmt rekommendera i samband med vistelse i Krakow. Platsen har stora grönområden och verkligen fina faciliteter. Kommer man tidigt på säsongen vill vi rekommendera att ni lägger er så högt som möjligt, då gräset är mycket vått. Servicen är åter helt i topp. Polackerna är ett vänligt folk, som tar väl emot oss turister. Det är underbart.Vi krokar på husvagnen och gör oss redo för avfärd. Det tar inte många minuter innan vi kör ut i det blå – redo för nya upplevelser.

På vägen stannar vi vid saltgruvan – Wieliczka

På vägen stannar vi vid saltgruvan – Wieliczka Kör inte långtLite öster om Krakow stannar vi för att besöka en saltgruva – Wieliczka. Vi har husvagnen med, därför att vi har planerat att köra vidare i eftermiddag. Här finns det bra parkeringsförhållanden. Den 700 år gamla gruvan ligger 1,3 mil sydöst om Krakow och är lätt att hitta. Det finns skyltar från huvudvägarna runt omkring.

30 mil med underjordiska gångar

30 mil med underjordiska gångar Imponerande dataDet finns över 30 mil med underjordiska gångar, men bara 4,5 km av dessa är öppna för gäster. Det finns 9 våningar eller nivåer. De djupaste gångarna går 327 meter ner under jorden. Turister kan bara följa med på guidade turer, vilket har flera fördelar. Man får veta mycket om platsen och man riskerar inte att gå vilse i alla underjordiska gångar. Det är ståhöjd och belysning på de flesta ställen.

Copernicus är skulpterad i salt

Copernicus är skulpterad i salt Copernicus i saltPå många platser i saltgruvan har man huggit ut reliefer och skulpturer. En av de mera intressanta är Nicolaus (Mikolaj) Copernicus, som påstod att jorden rörde sig omkring sin egen axel och runt om solen som de andra planeterna. Man hade tidigare trott att det bara var solen rörde sig. Ca år 1543.

Kyrkan Kinga är en imponerande syn

Kyrkan Kinga är en imponerande syn Enorm kyrkaMan tror inte sina ögon när man kommer in i denna imponerande kyrka nere i saltgruvan. Den är 12 meter hög och över 50 meter lång. Alla skulpturer, reliefer och altare är skulpterade i salt. Det är den största kyrkan i gruvan.Här finns också ett postkontor, en sporthall och ett sanatorium, där man bl.a. kan behandlas för astma.

Johannes Paulus II är polackerna stolta över

Johannes Paulus II är polackerna stolta över PåvenPåven Johannes Paulus II är också skulpterad i salt i den stora Kinga kyrka, som invigdes 1896.

Vi kör om flera hästkärror

Vi kör om flera hästkärror Vi kör vidareFrån gruvan kör vi vidare mot nästa stopp. Vi kör först rakt österut och sedan norrut. Vi kör genom öde landskap, som primärt präglas av lantbruksbebyggelse. Vi närmar oss utan tvekan den del av Polen som är mindre välutvecklad. Flera gånger möter vi hästkärror på vägen, så det handlar om att ha ögonen med sig – speciellt i kurvorna.

Vi ser många som är igång med att ploga på gammaldags vis

Vi ser många som är igång med att ploga på gammaldags vis Polen och lantbrukVi ser också flera gånger att polackerna är igång med att ploga jorden med gammeldags plog med hästar eller andra kreatur som dragdjur. Det är en speciell syn, som gör intryck på oss. Vi är ju bara två dagsresor hemifrån. Lantbruket betyder fortfarande mycket för polackerna. Ca 25 % av befolkningen har idag sin huvudinkomst från lantbruket. Många lantbruk är faktiskt nu så små, att fler och fler har ett jobb vid sidan om för att få ekonomin att gå ihop.

Äntligen framme. Vi myser med biffar, vin och stearinljus

Äntligen framme. Vi myser med biffar, vin och stearinljus AnkomstVi hittar campingplatsen, som först såg ut att ha stängt. Men ett par unga flickor hjälpte oss med att ringa till platschefen, som kom och öppnade efter bara ett par minuter. Han var mycket överraskad över att det redan hade kommit turister till stan. Vi var uppenbarligen säsongens första. När man som vi reser flera tillsammans, hittar man snart en rytm när man kommer fram och ska komma på plats. Britta och Ole ska bara ansluta elen, om terrängen annars är plan och det är den här. Vi ska bara koppla från husvagnen, sätta ner stödbenen och ansluta elen, så är vi också på plats. En halv timme efter ankomst finns det mat på bordet. I kväll ska vi njuta av en god biff och ett glas vin medan barnen sover gott inne i husvagnen.

Ole och Rasmus tar hand om disken

Ole och Rasmus tar hand om disken DiskOle och Rasmus anmäler sig som diskare och det säger Britta och jag inte nej till. Faciliteterna på denna campingplats är också helt nya, rena och fina, så varför inte bara bära disken fram till vattnet istället för att bära vattnet till disken? Vi övernattar påSandomierzUl. Zwirki i Wigury 127-600 Sandomierztel: (015) 833 27 03 eller 832 27 11e-mail: majsak@poczta.fmwww.majsak.plSe fler bilder från campingplatsen i Sandomierz: www.campingsverige.se

Klicka för större bild FaktarutaLäs test om husvagnen Tabbert DaVinci 540DM (2005 modell)www.campingsverige.se Se också www.tabbert.de Dragfordon:Se också www.kia.se SoltakIsabella soltak – www.isabella.net Husbil:Läs test av Bürstner Elegance I 660 (2005 modell)www.campingsverige.se Se också www.buerstner.se

Klicka för större bild CampingplatserDet finns gott och väl 200 campingplatser i Polen. De finns på www.tourpol.comRäkna inte med att alla campingplatser på bilkartan även finns i verkligheten. Få en uppdaterad broschyr på turistkontoret. Polska Statens Turistbyrå, Stockholm, tel. 08-21 60 75.Färjeöverfart:Från Nynäshamn går Polferries till Gdansk. Från Ystad går färja till Swinoujscie, liksom från Köpenhamn. Kolla färjepriser och avgångstider på www.polferries.se Del 7: Klicka här

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket