CampingSverige.se

4.2.06

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Danmark: Vilken plats passar dig

Nu har det blivit ännu lättare att hitta den campingplats i Danmark, som passar dig och din familj. Ett helt nytt symbolsystem ska göra det ännu mera överskådligt att kunna se vad varje campingplats har att erbjuda.

Barnen roar sig på campingturerna

Barnen roar sig på campingturerna


Nytt symbolsystem

De senaste åren har beskrivningar av danska campingplatser blivit mer och mer likartade. Alla är barnvänliga och ligger vackert placerade i naturen. Ligger platsen vid en strand är det utan tvivel en barnvänlig strand – kanske till och med Danmarks mest barnvänliga… Det behöver inte vara osant, men när alla skriver så lika blir det svårt att se skillnaderna mellan olika campingplatser.

Campingrådet är den danska campingplatsorganisation som står för klassificering av platserna. De har under senare år utvecklat ett helt nytt symbolsystem, som tvingar platserna att välja om de är det ena eller det andra och gör det därmed lättare för gästerna att genomskåda vad platserna är bäst på.

Ett helt nytt symbolsystem ska göra det ännu mer överskådligt att kunna se vad varje campingplats har att erbjuda

Ett helt nytt symbolsystem ska göra det ännu mer överskådligt att kunna se vad varje campingplats har att erbjuda


Inspiration från Tyskland

Ett liknande system har man kunnat se under flera år hos tyska ADAC (som Motormännens och danska FDM), som också har utvecklat ett mer nyanserat symbolsystem. Det betyder med andra ord att en campingplats kan ha fem stjärnor för sitt läge, men endast en stjärna för sina servicebyggnader.

Idag har många så välutrustade husvagnar och husbilar att de inte behöver fina faciliteter, men ändå gärna vill bo på en plats med bra läge. I Danmark har man behållit det gamla stjärnsystemet och istället kompletterat med flera symboler samt 16 olika teman, som visar vilka starka sidor campingplatserna har.

Wellness har blivit en succé på campingplatserna

Wellness har blivit en succé på campingplatserna


Nya symboler

De gamla symbolförklaringarna är uppdaterade och flera har tillkommit, så att man kan se allt vad som finns på campingplatsen. Det kan verka lite oöverskådligt i början därför att de är så omfattande, men i gengäld kan man på förhand hitta en plats som passar bättre in på de förväntningar man har.

– I takt med utvecklingen i samhället har det också blivit nödvändigt att vidareutveckla symbolerna. Således kan man nu se var man kan koppla upp sig på internet och hotspots. Vintercamping har också blivit mycket populärt. Nu kan man se om platserna är öppna hela tiden eller om man t.ex. ska anmäla sin ankomst i förväg. Wellness och swimmingpooler finns på fler och fler danska campingplatser, men det är stor skillnad på swimmingpooler. Därför kan man nu se om de är uppvärmda, är inomhus osv. och därmed inte behöva bli besviken vid ankomsten, berättar direktör Poul Fejer Christiansen på Campingrådet.

För de riktigt kritiska camparna finns det också symboler för hur många lediga platser (fripladser?) det finns på campingplatsen. Där finns t.ex. både ikoner för sanitetskapacitet, enhetsstorlekar och stugkategorier.

De gamla symbolförklaringarna är uppdaterade och fler har tillkommit, så att man kan se allt vad som finns på campingplatsen

De gamla symbolförklaringarna är uppdaterade och fler har tillkommit, så att man kan se allt vad som finns på campingplatsen


Många olika slags campare

Campare är inte vad de har varit, men det är campingplatserna heller inte. I takt med att husvagnarna blir mer och mer moderna och oftare större än de har varit tidigare, ställer det större krav på campingplatsernas faciliteter. Omvänt går trenden också i riktning mot ”tillbaka till naturen”, där samvaro och enkelhet är i fokus. Med de nya symbolerna kan man lättare hitta fram till den campingplats, som mest av allt kan jämföras med en semesteranläggning och som kan erbjuda alla bekvämligheter och toppmoderna faciliteter. Det är också lättare att hitta en enkel och lugn campingplats där naturen är i fokus.

Campingguide där Danmarks 498 godkända campingplatser har samlats

Campingguide där Danmarks 498 godkända campingplatser har samlats


Underhållning och utveckling

Det kan vara svårt att tillfredsställa en hel familj som har olika intressen och förväntningar på semestern. Med olika teman är det lätt att hitta en campingplats, där mor kan dyka och få spa-behandling, far kan fiska och spela golf, storasyster kan rida, storebror kan windsurfa och lillasyster kan simma i swimmingpoolen. Man kan också välja campingplats utifrån goda husbilsfaciliteter, miljövänlig plats eller lugn och ro, vilket är ett mer och mer populärt tema, därför att folk gärna vill komma långt bort från en stressig vardag.
Dessa teman gör att man kan välja både avslappning, underhållning eller personlig utveckling.

Och campingplatsen behöver inte bara ha fiske som tema, därför att den ligger vid vattnet. Den ska kunna erbjuda utrustning och service - antingen direkt eller i samarbete med ett professionellt företag i området - så att gästerna kan vara säkra på att få en optimal upplevelse.

Klicka för större bild


– Den moderna campingfamiljen vill vara tillsammans och aktiveras på semestern. Gärna något de kan göra gemensamt eller i varje fall ha den möjligheten. På campingplatsen är stämningen trevlig och oförpliktande. Lekkamrater finns precis utanför dörren under säkra förhållanden och de allra flesta aktiviteter ingår i övernattningspriset. Faciliteterna är lika moderna och bekväma som i vårt eget hem, oavsett om de finns i egen husvagn, i en stuga eller är campingplatsens egna. Det överraskar många som fortfarande har fördomar om gammaldags camping, avslutar Poul Fejer Christiansen.

Camping Danmark 2006 heter den nya campingguiden, där Danmarks 498 godkända campingplatser finns samlade. De är alla klassificerade av Campingrådet och tematiserade utifrån det nya systemet. Boken kan köpas hos danska bokhandlare, campinguthyrare, DCU, FDM och på campingplatserna och kostar DKK 95,-.

Läs mer ww.dcu.dk og www.fdm.dk


Se även på www.danskecampingpladser.dk

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt