Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

19.8.06

Av: Eivind Bye, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Christina Lundh
Dela
 

Test: Cabby 740+LT – Stor för två (2006-modell)

Husvagnarna till den svenska Cabby har varit igenom en inte så liten förändring under det senaste året. Då 2006-modellerna rullat ut från produktionshallarna kunde vi se förändringen både utanpå och inuti.

Cabby är som de andra nordiska vagnarna tillverkad för nordiska förhållanden. Det vill säga en kall vinter och en varm sommar. Samtidigt präglas vagnarna av kvalitet rakt igenom. Vi har sett på en av nykomlingarna: Cabby 740+ LT. En stor vagn för 2 personer.

Klicka för större bild


På tvären

Som flera andra modeller har också Cabby börjat tillverka vagnar med badrummet på tvären längst bak i husvagnen. Det ger ett större bad än de som tidigare var monterade mitt i vagnen eller bak på en av sidorna. Det medför samtidigt att resten av interiören i vagnen inte störs av ett badrum som är placerat mitt i. Cabby levererar ett sådant badrum i alla sina FT- och LT-modeller från storlek 620 och upp till den största modellen 800+. Du kan själv välja om du vill ha dubbelsäng eller två enkelsängar.

I den vagn vi har tittat på och alla LT-modellerna, finns det två enkelsängar. En på var sida om mittgången. När vi nu pratar om badet, kan vi tillägga att det innehåller hyllor, skåp, duschkabinett, tvättfat och toalett. Det finns god plats och är fint inredd och duschkabinettet förhindrar onödigt vattenspill när man använder duschen.

Håller kyla och värme ute

Vi får heller inte glömma att nämna den unika “Cabby-metoden”, som den kallas. Hemligheten ligger i väggarna. Ett extremt högisolerande material och minimalt med skarvar i väggar och tak är receptet. Det betyder att kylan stannar utanför husvagnen på vintern och på sommaren är det svalt även i stekande hetta. Dessutom är konstruktionen ytterst vridningsstabil och bidrar i hög grad till att Cabby är körsäker på vägen. Mellan yttervägg och innervägg sprutar Cabby-fabriken under högstryck in det högisolerande materialet polyuretan och det samma görs i tak och golv.

Det finns inte några träreglar och därmed uppstår det inte någon risk for köldbryggor. Polyuretanet består av isolerande mikroskopiska och slutna små gasblåsor som inte släpper igenom någon fuktighet eller vatten och dessutom håller det både värme och kyla på rätt sida av väggen i vagnen.

Klicka för större bild


Sängplatsen

Tillbaka till husvagnens planlösning. Vi har redan gått igenom toalettutrymmet på tvären längst bak i vagnen. Går vi ett steg längre fram hittar vi sängarna på var sin sida av mittgången. Dessa har båda ett lagerutrymme under och ett av dem har också ingång utifrån. Sängbottnarna är lätta att lyfta upp och blir stående uppe så länge man önskar. Alla sängarna till Cabby har 2 meter som standardmått. De har ribbotten, fjädermadrass och en bäddmadrass. Över sängarna finns överskåp och hyllor monterade.

På utsidan har alla nya Cabby-modeller fått ett nytt utseende. Skarpt ljusdiodbakljus gör att du syns bra i trafiken. Stora 15-tums fälgar med lågprofildäck ger goda köregenskaper. De nya polyuretanlisterna, Power Lock, svetsar ihop övergångar mellan väggar, tak och front så att karosseriet blir mycket vridstyvt. På de nya modellerna finns också en tältlist monterad på båda långsidorna av husvagnen. På det sättet kan du också spänna upp en carport för bilen.

Klicka för större bild


Stort kök

I och med att alla årets modeller har blivit lite längre, får man också plats med mer av planlösningen i vagnen. Det återspeglas också i köket, som är placerat mellan sovrummet och den runda sittgruppen. Här finns en stor och bra bänkyta, bra med skåpplats samt vask och gaslåga. Som tillägg finns det en stekugn under bänkplattan. På motsatt sida av bänkskivan finns kylskåpet med separat frys. Över detta finns mikrougnen. Det är rätt och slätt ett komplett kök. Alla lådor och skåp är bra inredda, så att det kan ta emot köksutrustning och matvaror i stora mängder. Hörnskåpet har snurrhyllor inuti och lådorna i skåpen är hela, så att det enkelt kan fyllas med saker och ting.

Stor och bra

Främst i husvagnen finns den runda sittgruppen. Denna är stor och inbjudande, både för att mysa framför tv-skärmen och här kan 4-5 vuxna äta middag. I anslutning till den runda sittgruppen har man tv-hyllan vid entrédörren. Sittgruppen har lagerutrymme under och överskåp över. Vi måste nämna att vid entrédörren finns det ett eget utrymme för skor under sittbänken. Detta utrymme har en uppvärmd aluminiumplatta som torkar dina skor. Smart! Denna svensktillverkade vagn ger ett solitt intryck. Det är inte något tvivel om att det är kvalitet över produktionen och både helhetsintrycket och detaljerna ger mersmak.

Klicka för större bild


Sammanfattning

Det är en helt ny typ av husvagn som Cabby har kommit fram med år 2006. Både invändigt och utvändigt visas nyheter som är ett resultat av ett omfattande utvecklingsarbete hos svenskarna. Cabbys storsatsing betyder ett helt nytt modellprogram. Vagnarna har blivit lite längre och fått något mer plats invändigt i och med att taket i den främre delen har höjts lite. En nyhet hos vagnarna är den invändiga avloppstanken. Tack vare att den hålls isolerad invändigt finns det inte någon risk för att den ska frysa när man till exempel campar på vintern. Vi tycker detta är en stor och solid vagn. Två personer som är på utkik efter en vagn tumla runt i bör också ta en titt på denna.

Tekniska data

Cabby 780+ LT
Chassi: Sandwich
Galvaniserat understativ.
Produktion: Sverige
Testplats: Mysen Caravan i Norge av Bobil & caravan

Vikt och mått

Totalvikt: 2 000 kg
Egenvikt: 1 670 kg
Max. last: 330 kg
Utv. längd: 739 cm
Utv. bredd: 250 cm
Sovplatser: 2 (4)

Utrustning

Färskvatten: 40 liter.
Toalettrom: Thetford toalett
Dusch: Ja, kabinett
Värme: Alde centralvärme
Golvvärme: Ja
Varmt vatten: Ja
TV-antenn: Ja
Radio/cd: Ja
Kylskåp: Dometic 60 liter.
Spis: Tre gaslågor.

Läs mer om Cabby här: www.cabby.se

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt