Housecar

CampingSverige.se

14.3.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Ungern: Ät gott i Siófok

Att semestra vid Balatonsjön i Ungern är ett rätt säkert kort om man vill få en bra semester, och vem vill inte det. Det är heller inte utan anledning. Avstånden, klimatet, priserna och den varma och barnvänliga sjön är några av de största anledningarna till att i alla fall danskarna är som tokiga i denna del av Europa.

Klicka för större bild


Balatons huvudstad – Siófok

Enligt statistiken är Balatonfüred vid sjöns nordöstligaste strand danskarnas mest föredragna, men rakt över på den andra sidan eller en knapp timmas körning ifrån Balatonfüred ligger Siófok, som är sjöns största stad.  Siófok är intressant på flera områden. Där finns långgrunda sandstränder, intressant historia och vacker natur. Turistbyrån i Siófok ligger i det gamla vattentornet mitt i staden och är lätt att hitta.

Klicka för större bild


God mat i husvagnen

Vi åkte hit för att frossa i de ungerska specialiteterna. Självklart kan man hitta dessa på restaurangerna, i alla prisklasser, och hela vägen runt sjön, men vi ville gärna ut och handla på egen hand för att sedan också tillaga maten själva hemma i vår husvagn. På det sättet kan man nämligen förena fördelarna med hemmamys, barn som skall i säng och den goda maten och det goda vinet. Promillegränsen är nämligen noll i Ungern så det gäller at tänka sig för en extra gång innan man åker ut och äter.

Klicka för större bild


Marknad hela året

Under juli och augusti är det i de större städerna marknader ett par gånger i veckan, men i Siófok är den gamla historiska marknadshallen öppen varje dag året runt. Hit kommer bönderna från inlandet och säljer sina goda råvaror som primärt består av frukt och grönt. Hallen är i storlek med en fotbollsplan och rymmer 30-40 bodar. Den är fortfarande de lokala invånarnas mest föredragna inköpsställe, trots de internationella stormarknaderna som slagit sig ner i staden.

Man handlar på det gamla hederliga sättet där man både kan röra, smaka och dofta innan man köper. Säljarna pratar som högst lite tyska eller engelska, men man kommer långt med teckenspråk och miniräknare som visar priserna. De stora specialiteterna på marknaden är paprikan som finns i alla varianter, allt från söt till mycket stark, samt fisk från Balatonsjön.

Klicka för större bild


Nästa stop – vinbonden

Åtta kilometer från Siófok ligger kuststaden Zamardi där Ungerns femte största vinregion bjuder på både vit-, rosé- och rödvin. Vi besökte St. Kristof i staden Zamardi. En liten vingård med en årlig produktion på 30.000 flaskor och som säljs primärt från den lilla trevliga gården.

Innehavaren Andras visade stolt runt oss i vinkällaren där de olika vinerna lagras, varefter man kunde smaka och handla om man så önskade. Vi valde en vit Zenit till fisken och en flaska rosévin som Andres rekommenderade. Det hela föregick ute i trädgården under vinrankorna som vajade i vinden över våra huvuden. Om man har barn med sig kan de öva på att skjuta pilbåge, medan mamma och pappa väljer vin…

Klicka för större bild


Hem till grytorna

Hemma i husvagnen öppnade vi flaskan med rosévinet, vilken avnjöts under tiden vi tillagade middagen. Grillen gjordes klar till fisken, medan de färska grönsakerna som mestadels bestod av paprika i alla dess färger, bryntes i pannan. Vi valde att laga mat hemma i husvagnen därför att det är ganska enkelt och mysigare än att gå ut att äta med två små barn. Nu kunde de istället leka på lekplatsen under tiden vi lagade maten. Allt avnjöts sedan medan solen gick ner över sjön. Barnen kan också smyga till kojs under tiden som de vuxna avnjuter ytterligare ett par glas vin, utan att behöva spekulera över promillegränsen.

Klicka för större bild


Glöm inte efterrätten

Till dessert kan en så kallad Kürtöskalács rekommenderas. Det är bakade runda kakor som påminner om små trädstammar som rullats i kanelsocker, kakao eller kokos. De smakar helt fantastiskt och kan köpas på marknaden eller i hamnen i Siófok. Efter denna ungerska specialitet har man fått dagens sockerbehov uppfyllt.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt