CampingSverige.se

10.6.05

Av: Ann-Sophie Tene, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Semester i medeltidsanda

Rörvik Camping ligger rakt söder om Hamburgsund på västkusten. Vid ett första ögonkast ser det ut som en helt vanlig campingplats med husvagnar, tält, stränder och lekplatser för de minsta. Tittar man efter en gång till överraskas man; granne ligger nämligen en vikingaby.

Klicka för större bild


I strandkanten

Sommartid härskar lugn och ro på Rörvik Camping; vuxna gäster som har semestrat här genom ett tiotal år, och unga barnfamiljer med cyklar i bagageutrymmet lever ut sina semesterdrömmar under all förnöjsamhet. Under årets har campingen cirka 2000 övernattningar att ta hand om, och av gästerna är cirka hälften fastboende. I ett möte med Gun Reimbert, som är driftsledare på platsen för andra säsongen får vi veta att optimism råder:

- Det är föreningen Hornbore Nyckel Ekonomiska Förening, som också äger vikingabyn Hornbore by, som driver platsen. Jag har erfarenhet från hotellbranschen och därmed var det naturligt att jag fick huvudansvaret. Under sommarsäsongen är vi sju anställda, så helt ensam är jag ju inte! Det bästa med Rörvik är belägenheten; hit kommer det folk långväga ifrån som vill uppleva den svenska sommaren. Området består av både slättlandskap och skogsområden, och därmed får man kanske lite mer privatliv här än på andra platser. Utöver det är hytterna strategiskt placerade på höjder, så att samtliga av dem har havsutsikt – och det är något de besökande värdesätter högt.

Klicka för större bild


Barn på upptäcktsresa

Förutom strand och lekplats fungerar vikingabyn i närheten som en magnet på barnen som bor på platsen. Hornbore by öppnades 1997 och målet är att miljön och atmosfären skall vara tidstypisk och trovärdig för dem som tar turen inom. Där erbjuds aktiviteter i vikingaanda; barn och vuxna tovar ull, bakar bröd på gammeldags vis, provar på att smida i smedjan eller tränar bågskytte. På köpet möter man husdjuren som oberörda springer runt inne på området; gäss, höns och grisar är vardagsmat här. Nere vid vattnet ligger det vikingaskepp och i en liten krog serveras det äkta vikingaost. Reimbert förklarar:

- Vi vill att de besökande skall tvinna ullen mellan fingrarna, jobba med degen till brödet som kommer från ett gammalt originalrecept, och inte minst uppleva gnistorna som yr i smedjan! Det är först då vi klarar att väcka barnens nyfikenhet och få dem att engagera sig. Sysselsättningen och aktiviteterna gör att folk från campingplatsen uppehåller sig i vikingabyn i timvis, och många av dem besöker Hornbore by flera gånger under semestern. Firandet av Midsommarafton är en av höjdpunkterna på Rörvik, och gästerna går ihop om att resa den dekorerade stången nere vid vattnet.

- Det är tradition att vi arrangerar dans med levande musik, och sedan grillar vi och ordnar en ordentlig familjefest. Campingplatsen har många tyskar, holländare och norrmän på besök, och alla värdesätter denna oformella sammankomst. Det finns inte något bättre än en svensk sommarnatt när brasorna brinner längs hela kustlinjen och någon spelar Evert Taubes visor på dragspel!!  Sightseeing i närmiljön ger sig de flesta boende på camping ut på.  I Rörvik används dagarna flitigt till att se sig omkring. Hamburgsund ligger bara 1,5 kilometer bort, och trots att det är ett litet samhälle finns både liv och rörelse och det mesta hjärtat kan begära av både restauranger och butiker. Om man får lust till omväxling när det gäller bad, rekommenderas en utflykt till Hamburgön. Där finns både turister, spännande klippor och sandstränder att disponera. Och har man extra gott om tid på sig, kör M/S Nolhötten turer i skärgården.

Klicka för större bild


Vägen vidare

Sommaren 2005 öppnar campingplatsen och vikingabyn en pub på området i Hornbore by, och där skall det serveras mjöd till gästerna. Reimbert önskar att genomföra fler idéer för att göra platsen ytterligare attraktiv:
- Miljö och service är satsningsområden vi prioriterar starkt under den närmaste framtiden, och vi hoppas att puben kan bli en samlingsplats där campingens gäster lär känna vandra bättre. Vi vet att folk sätter värde på privatliv, men de flesta värdesätter också friheten att välja. I den meningen tror jag puben blir ett bra tillskott!

Klicka för större bild


- Vi är extremt lyckligt lottade som har den här placeringen och möjligheterna som knyter an till den, och det märks också på gästerna. Barn får nya vänner, familjerna badar och har kul i vattenkanten – och atmosfären som vilar över platsen är kanonbra. Över tiden tror jag campingplatsen kommer utvecklas på flera områden – det enda vi inte kan göra något åt är vädret! Med den inställningen förstår vi mycket väl att Reimbert ser ljust på framtiden.

Nyttiga fakta och adresser

Rörvik Familjecamping:
Tfn 0046-525 335 73
www.camping.se (sök på Rörvik)
info@hornboreby.o.se

Västsvenska Turistrådet:
Tfn: 0046-318 183 00
www.vastsverige.com

Klicka för större bild


Rörvik Familjecamping

Öppet från 14.05. – 12.9.2004.
190 st. platser, varav 150 med elektricitet
Pris lågsäsong 14.05.-24.06. och 08.08. – 12.09.
165,- SEK, inkl. el.
Pris högsäsong: 24.06. – 08.08. 195,- SEK, inkl. el.
8 hytter, lägenhet och rum på vandrarhem för uthyrning.
Pris lågsäsong från 1 980,- till 2 580,- SEK per vecka.
Pris högsäsong från 2 700,- till 3 300,- SEK per vecka.
Lägenhet 4 800,- till 6 800,- SEK per vecka, beroende på säsong.

Faciliteter: Matbutik, handikappvänlig sanitetsanläggning,
Tv-rum, tvättrum, lekplats.
Finns i närheten: Strand, Hornboreby vikingeby,
Hamburgsund by.
Vikingamarknad: Från 30. juli till 1. augusti.
Marknadsplats och teaterföreställningar.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt