Campout

CampingSverige.se

18.7.04

Av: Ann-Sophie Stene, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Nabil Abdulahad og Anders Lahrin
Dela
 

Vegby Camping – liten, men explosiv

Vegby Camping med sina 56 uppställningsplatser ligger vid Sämsjön cirka 15 km söder om Ulricehamn. Inte är den stor, och inte karaktäriseras den av hektisk aktivitet från morgon till kväll, men…

Barna elsker å leke med husker, trampoline og sandkasse på lekeplassen.

Barna elsker å leke med husker, trampoline og sandkasse på lekeplassen.


Ändå har den fyra stjärnor, och varje morgon väcks man av vacker fågelsång. Och rätt framför näsan ligger en av Västra Götalands bästa fiskesjöar. Vad mer kan man önska sig? Simbassäng, sa du? Det finns också. Kort historik med mycket action. Vegby Camping startades av Nabil Abdulahad och fru Jocelin år 2000. Familjen kommer ursprungligen från Syrien, men har bott i Sverige i 15 år och Nabil har bakgrund som elingenjör. Det har visat varit bra under etableringen:  

– Sedan tidigare låg det en matbutik på området, och det var den som utgjorde utgångspunkten här på området. Vi såg direkt att området hade möjligheter; belägenheten i förhållande till både naturupplevelser och turistattraktioner var super! Vi tog det lite lugnt under de första åren och satsade på kvalitet framför kvantitet! Enligt Nabil är det mer än ett jobb att driva Vegby – platsen har blivit något som både Jocelin och han själv identifierar sig med.

Arbetar året runt

Glädjen över att skapa något, att se att gästerna blir positivt överraskade över utvecklingen från år till år ger dem energi att fortsätta. Och att campingplatsen tilldelades 3 stjärnor är självklart något som inspirerar dem till en vidare insats, berättar Nabil. Varje dag, året runt arbetar familjen Abdulahad med underhåll, förbättringar och serviceingrepp. För ögonblicket erbjuds gästerna 56 uppställningsplatser med el, tio tältplatser och åtta hytter i både lyxvariant och ordinär standard – sistnämnda är ett mycket populärt tillbud bland dem som har egen husvagn eller rätt och slätt önskar testa hur det är att vara på campingsemester.

Avkobling og rekreasjon for hele familien i campingplassens svømmebasseng.

Avkobling og rekreasjon for hele familien i campingplassens svømmebasseng.


Känslan av frihet

När vi spatserar in på området skymtar vattnet bara några meter bort, och ett färgsprakande hav av blommor slår emot oss. Nabil slår ut med armarna och önskar oss välkomna – och med ens undrar vi vilka faktorer som bidrar till att göra campingplatsen så bra.

- Vegby är en liten plats där folk lätt lär känna varandra, och det bidrar till god stämning och trevlig miljö, förklarar Nabil leende.
- Vi har valt att rikta in oss på barnfamiljer, och då blir det alltid lite mer liv och rörelse. Men det kommer också en hel del äldre hit, och jag är överbevisad om att åldersskillnaderna på gästerna har en positiv effekt på miljön.

En annan sak som gör oss unika är mångfalden av aktiviteter som finns både på och runt campingplatsen; sandstrand och simbassäng, fiskemöjligheter, cykel- och motionsstigar i närheten, minigolfbana och lekplatser är saker som appellerar till fler åldersgrupper. Desto fler aktiviteter gästerna har att välja emellan, desto större blir naturligtvis känslan av frihet.

Storfisk

Fiske för far, shopping för mor, upplevelser för barnen. Speciellt för Vegby är den omedelbara närheten till insjön, Sämsjön. Utsikten är fantastisk och fåglarna flaxar med vingarna och skapar kontinuerliga ringar av silver som breder ut sig över det lugna vattnet som ett bevis på att fiskelyckan verkligen karaktäriserar regionen runt Ulricehamn.
– När man först kommer på plats, är det svårt att inte låta sig rivas med av entusiasmen som finns här, berättar Nabil.

Kombination

Ett alternativ till att ta bilen mellan alla de olika lagerutförsäljningarna, är att hyra en cykel. Fina cykelleder börjar intill campingplatsen och på turistbyrån kan man köpa en karta som guidar mellan lagerutförsäljningarna. Några gör en dagstur, medan andra cyklar lyckliga runt i flera dagar.
- Kombinationen av cykel och shopping är faktiskt en aktivitet som blivit jättepopulär de senaste åren! Hemligheten ligger kanske i att man kan anpassa tempot till formen – samtidigt som vi vet att shopping är något som kryddar tillvaron för väldigt många människor. Svenskarna är inget undantag – enligt Nabil är de flesta av hans svenska gäster ivriga efter att upptäcka områdets möjligheter på egen hand.

Klicka för större bild


En smakbit

Under ett besök på Vegby bör man också uppleva Ekomuseet Falbygden-Ätradalen. Detta är ett så kallat levande museum som åskådarna förflyttar sig inom ett begränsat geografiskt område.  På varje stopp blir man utförligt informerad om ställets historik och samspelet mellan människa, miljö och landskap som det pågick i den aktuella tidsepoken. Museet omfattar hela 80 platser, alla med teman relaterade till regionens jordbrukstraditioner så de har utvecklat sig genom 6000 år. För barnen är rundan både intressant och lärorik, och man väljer själv vilken kategori som fängslar mest – kulturminnen, konst och hantverk, upplevelser, natur eller museum och andra sevärdheter.

Äldre tider:
Ekhagens Forntidsby ingår under upplevelser, ligger fridfullt i ett litet skogsområde rakt norr om Åsarp och är ett måste för barnfamiljer. Här finns rekonstruktioner av boplatser från både stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Bågskytte, skräckinjagande vildsvin som lurar bakom låga inhägnader, kaféer och restauranger och en arkeologisk hage där de minsta kan ägna sig åt egna utgrävningar är bara något av allt de som erbjuds. Nabil berättar:
– För att få ett avbrott i campinglivet drar de flesta in till Ulricehamn under uppehället. Staden har anor ända tillbaka till medeltiden, och man kan välja mellan att strosa längs gågatorna och titta på byggnader och uppleva stadsmiljön – eller också titta in på ett av museerna. I den gamla järnvägsstationen ligger Konst- och Östasiatiska museet; som har en fast utställning av kinesisk keramik från 2500 år f. Kr och fram till början av 1900-talet.

Visioner för framtiden

När man driver en av Västra Götalands minsta campingplatser och kan visa upp 4 skinande blanka stjärnor, har shoppingeldoradot Ulricehamn som närmaste granne och strålande nöjda gäster efter endast tre års drift, vad blir då nästa steg på vägen för Nabil? År 2003 var första året vi hade fullbelagt under högsäsongen, och då var det närmare 1000 människor här inom loppet av några sommarveckor. Men vi märker redan nu att besöksantalet kommer öka ytterligare. De närmaste åren kommer Jocelin och jag att följa utvecklingen noga, och utveckla eller ingripa inom service allt efter som behoven ger sig till känna.

Investerar

Något av det viktigaste för gästens totalupplevelse är campingplatsens generella standard och mångfalden i aktivitetsutbudet.
– Vi investerar mycket i resurser i bägge delar, och det är antagligen det de blanka stjärnorna frånskriver. Alla faciliteter har tipp topp kvalitet och det samma gäller gäster som visar att de sätter värde på oss som arbetar här. Sen skall det nämnas att Vegby har en särskilt bra utgångspunkt i förhållande till sin belägenhet – regionen Västra Götalans och Ulricehamn speciellt har ovanligt mycket att bjuda på både när det gäller aktiviteter i vatten och på land. Med sådan glöd och entusiasm som det gifta paret Abdulahad framvisar när det gäller Vegby Camping är det ingen tvekan om att Nabil och Jocelin kommer att uppnå de fem stjärnor de så smått kommer att sikta efter.

Fakta

Vegby Camping
Helårsöppet, högsäsong från 01.06-31.08.
8 hytter för uthyrning, varav fem extra bra utrustade
56 platser för husvagnar, 10 tältplatser (alla med sjöutsikt)
Priser under högsäsong: 120,- SEK utan el. 140,- SEK inkl. el (dusch ingår)
Uthyrning av roddbåtar och motorbåtar
Vandrarhem på området
Firande av Midsommar
Simbassäng (8x8m), barnbassäng för de minsta (gratis för campingplatsgästerna).
Har egen matbutik, restaurang, gatukök, bra utrustad serviceanläggning
Minigolfbana (tävlingsstandard)
I närheten: Cykelstigar, motionsslingor, Ulricehamn stad, Gällstad.

Nyttiga adresser

Vegby Camping
Tlf: 0046-321 729 12
Fax: 0046-321 725 62
www.vegbycamping.com
Epost: nabil@mbox301.swipnet.se

Ulricehamns Turistbyrå
Tlf: 0046-321 271 75
Fax: 0046- 321 271 74
www.ulricehamnsturistbyra.se

Läs mer här

www.vegbycamping.com

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt