Vintertest: Bürstner Belcanto Nordic 580 TK (2008-model)

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Under bästa möjliga testförhållanden – minus 24 grader – bodde vi under en vecka i denna Bürstner Belcanto Nordic 580 TK, där det finns plats för den stora familjen. Men frågan är om alla kunde hålla värmen under så låg temperatur.

Klicka för större bild Vacker vinter i HemsedalVi åkte till norska fjällen för att få optimala testförhållanden. Den här vintern sätter Hemsedal rekord med nästan tre meter snö och under vår vecka får vi till på köpet också köldrekord, med en temperatur ända nere på minus 24 grader. Med andra ord optimala testförhållanden, vilket passade oss perfekt. Det var bara på med långkalsonger och vantar och så igång. Vi fick däremot ingen användning för våra snöskyfflar som vi packat med. Platsen var fint skottad när vi kom.

Klicka för större bild Stor husvagn med gott om platsDen här husvagnen är ganska så stor, men den är trots det väldigt lätt att köra med. Man märker ingen skillnad på fem eller sex meter och den extra plats som den metern ger är helt suverän att ha när man är på vintercamping, eftersom man är så mycket mer inne i sin husvagn då. Vagnen är utrustad med Alde 3010, som gick oupphörligen. Man måste dock komplettera med gas så snart termometern pekar ner på minus 15 grader eller mer, för att upprätthålla en rumstemperatur på 22 grader. På dagen när solen var framme körde vi på enbart 1000W och ingen gas. Då blev det härligt varmt inne i vagnen.

Klicka för större bild Suveränt kökKöket i denna Bürstner är verkligen både praktiskt och läckert. Designen är modern och det är stora skåp och lådor som sväljer massvis av prylar. Fläkten är guld värd vintertid, när man inte på samma sätt som om sommaren kan öppna fönstren när det lagas mat. Det kan vid extrema köldgrader vara lite kallt längst bak i underskåpen. Se upp med att förvara något där som inte tål kyla.

Klicka för större bild Stor och rymlig sovavdelningHela främre delen av husvagnen utgör sovavdelning för både barn och vuxna. Dubbelsängen kan skjutas in i väggen, så att man lättare kan komma åt kojplatserna, den har också hög liggkomfort. Det finns förvaringsutrymme under dubbelsängen. Det är härligt med stora fönster, även om det blir lite kyligt när det är riktigt kallt ute. Dra gärna ner gardinerna, som en slags isolering på dagen när man är ute.

Klicka för större bild Gott om utrymme vid kojplatsernaDet är sällan som man ser att det är gott om plats trots tre kojplatser, men det är det i den här vagnen. När man inte använder den mellersta kojen kan den användas som förvaringsplats åt till exempel leksaker eller kläder. På bilden är dubbelsängen helt utfälld och man kan ändå gå längs kojplatserna. Det finns ett stort fönster som går längs alla de tre kojsängarna. Det gör det till en naturlig köldbro just där, men tack vare att värmen kommer upp under den nedersta kojen och sedan stiger upp längs väggen, gör att det inte blir något större problem. Åter kan det rekommenderas att rulla ner gardinen på natten och när man inte är hemma, då det är mycket kallt, så är det inga problem.

Klicka för större bild Bra kojplatserKojplatserna är breda och med bra madrasser, så barnen också sover bra. Det finns säkerhetsnät vid den översta kojplatsen, så barnet inte faller ur. Lamporna vid varje säng kan justeras i höjden, så att man kan få önskad belysning. Barn uppfattar inte deras kojplats som en säng utan som regel som hela deras rum under semestern. Mathias sover den här gången i den översta kojen och älskar det, medan Mie sover längst ner.

Klicka för större bild Varmt och skönt badrumBadrummet, som ligger mitt i vagnen är praktiskt inrett och har det ett badrum förväntas ha. För det första är det varmt och behagligt och om det inte finns torkrum på campingplatsen blir det helt klart här som man torkar sina fuktiga vinterkläder. Det gör badrummet riktigt bra. Mittemot badrummet finns en stor garderob som även den är lite varm inuti. Det är öppet i överkant av den så att luften kan cirkulera fritt.

Klicka för större bild Rum med soffaSittgruppen är otroligt behaglig med rejäla dynor, som barnen också sitter bra i. I hörnen är det högre dynor som man sitter bra på, när man vill komma upp lite. Bordet står löst på golvet och är lätt att flytta runt. Har man riktigt små barn kan det möjligen rekommenderas att ha ett mer fyrkantigt bord som barnen sitter bättre vid, men det runda bordet ger mer harmoni i rummet

Klicka för större bild Kondens

När det är kallt ute och man sover fyra personer inne i värmen utvecklas det kondens på rutornas insidor. När det är så kallt som det var på den här resan fryser det sedan till is. Det försvinner under dagen, särskilt om man är snabb att vädra ut, vilket rekommenderas även om det är kallt.

Klicka för större bild ExtrautrustningEtt förtält kan varmt rekommenderas att tas med på vintercamping. Det ger extra förvaringsutrymme samt utgör en bra värmesluss. Kom ihåg att det skall vara ett förtält som är ämnat för vintercamping. På den här resan använde vi ett Isabella Snowboy, vilket är lätt att sätta upp. Om man inte lyckas få ner tältpinnarna i marken så fyll upp med snö på gräskanten och ev också vatten så att det fryser fast. När man skall hem tas det lätt bort genom att hälla över lite ljummet vatten. Vi har också en Bolon campingmatta som ger ett halkfritt underlag inne i förtältet.

Klicka för större bild SammanfattningDenna Bürstner Belcanto är en särskilt bra tresäsongsvagn som även klarar av en årlig vintercamping. För den stora familjen är inredningen helt perfekt och det finns gott om plats för alla. Designen är både snygg och praktisk. För det här priset får man en väl genomtänkt husvagn. FaktaTotallängd: 761 cmKarosslängd: 609 cmTotalbredd: 250 cmTotalhöjd: 255 cmTotalvikt: 1700 kgA-mått: 1012

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket