Housecar

CampingSverige.se

1.5.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Allt om utvändig utrustning till campingsemestern

Den vanligaste utvändiga utrustningen är förtält, solskydd, vindskydd, golvmatta, campingmöbler och grill. Utvändig utrustning tar normalt mycket plats, så det kan därför rekommenderas att man investerar i campingutrustning som är designad för att fällas ihop och packas in extra praktiskt, och som inte väger så mycket. Just vikten är viktig att hålla ett öga på – den drar snabbt iväg.

Kilar - till husvagn och husbil

Kilar - till husvagn och husbil


Kilar till husvagnar och husbilar

Kilar används för att lägga under hjulen så att vagnen står plant. Husvagnen kan justeras horisontellt via noshjulet, men inte sidleds – här kan en kil därför vara nödvändig. Ibland måste tre hjul upp på kilar innan bilen står plant.

Bigfoot för husvagnar

Bigfoot är beteckningen för att man ger de fyra stödbenen en större yta att stötta på. Man kan antingen montera en extra platta med stor yta eller lägga en träbit under stödbenen. Det är mest aktuellt när marken är blöt eller när man är på vintercamping.

Stabilisator till tältvagnar och husvagnar

Om husvagnen inte har stabilisator som standardutrustning kan det förbättra köregenskaperna väsentligt att eftermontera den. Stabilisatorn sänker vagnens risk för att komma i sladdning med upp till 20 %.

Al-Ko safety lås till husvagnen

Genom att sätta ett lås på husvagnen förhindrar man andra att kunna koppla på vagnen och köra iväg med den. Låset kan monteras på de allra flesta modeller även om man har stabilisator på vagnen.

Kultrycksmätare

Det är möjligt att mäta kultrycket på flera sätt. Ett enkelt sätt är att ställa noshjulet på en badrumsvåg. Man kan också köpa ett noshjul med inbyggd kultrycksmätare. Kultrycket är viktigt för köregenskaperna och därmed också säkerheten.

Cykelhållare

Cykelhållare är populärt eftersom camping och cykling passar så bra ihop. Cyklarna monteras på bilen, på tältvagnen, på husvagnen eller på husbilen. Observera att cykelhålarsystem till husvagnar både kan sitta på bilen och på husvagnen. Det rekommenderas dock att använda draget eftersom cyklar bak på husvagnen påför vagnen många extra kilo som både sitter högt och längst bak på vagnen. Det ökar risken väsentligt för att husvagnen kommer att slänga.

En mover kan vara till stor hjälp när husvagnen skall köras på plats in på en smal campingplats eller infart

En mover kan vara till stor hjälp när husvagnen skall köras på plats in på en smal campingplats eller infart
Fotograf: AL-KO


Caravanmover

En mover kan vara till stor hjälp när husvagnen skall köras på plats in på en smal campingplats eller infart. En mover består av två 12- volts – elmotorer som med ett enkelt grepp tillkopplas hjulen, varefter man via en fjärrstyrning kan manövrera vagnen på plats med centimeters noggrannhet. Det finns flera märken på marknaden. Utrustningen är också till stor hjälp för exempelvis rörelsehindrade.


Kan man ta hjälp av en mover för att flytta husvagnen?

Trafiksäkerhetsverket upplyser om att det inte har inkommit några invändningar mot ovan nämnda fjärrstyrda mover, med den angivna maximala hastighet på 1 km/h, under förutsättningen av att det specifika fabrikatet är godkänt i ett annat EU-land, exempelvis den tyska Mover SE, är ABE-godkänd. Det är vidare ett krav att fjärrstyrningen bara styrs av en person som är 16 år eller däröver, samt att utrustningen bara används i samband med rangordning på cmpingplatser, i parkeringsanläggningar och i uppfarter.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt