CampingSverige.se

9.4.16

Av: Daniel Andersson
Dela
 

Ängelholm 500 år

Ängelholm fyller 500 år och bjuder upp till fest med ett späckat jubileumsprogram. Firandet kulminerar med ett hejdundrande kalas i Lindab Arena den 29 oktober.

Torget i Ängelholm.

Torget i Ängelholm.


Detta är året då Ängelholm slår på stort och firar sin födelsedag med pompa och ståt. Den 16 oktober är det nämligen 500 år sedan Ängelholm fick stadsprivilegier av den danske kungen Kristian II. Jubileet startade redan den 1 januari med det traditionella Nyårsdoppet i Klitterhus och firas under hela året med sammanlagt runt 140 evenemang.

Karin Tingstedt hoppas kunna bjuda Ängelholm på ett jubileumsår som sent ska glömmas.

Karin Tingstedt hoppas kunna bjuda Ängelholm på ett jubileumsår som sent ska glömmas.


Walk of fame

Några programpunkter sticker ut lite extra, bland annat festivalen i Skälderviken, internationell fälttävlan, Hundens dag, konsert med Helsingborgs Symfoniorkester och Ängelholms halvmaraton.
– Fjorton av programpunkterna är specifikt utarbetade för jubileet av mig och min kollega Caroline Benson. En del kommer att bli permanenta minnen från jubileumsåret, t ex Walk of fame, berättar jubileumsgeneral Karin Tingstedt.
Walk of fame blir en lokal variant av Hollywoods berömda gata. Tio Ängelholmare kommer att få sitt namn inristat på en gatusten på Storgatan och tanken är att fylla på med fler namn efter hand. Vilka personer som valts ut avslöjas under högtidliga former den 10 september.

Jubileumskalaset hålls i Lindab Arena den 29 oktober.

Jubileumskalaset hålls i Lindab Arena den 29 oktober.


Jubileumskalas

Årets kanske största höjdpunkt blir jubileumskalaset i Lindab Arena den 29 oktober. Evenemanget kommer att bjuda på profiler från det lokala närings- och föreningslivet blandat med musikframträdanden.
– Det kommer att bli en helkväll med namnkunniga och folkkära artister, några med lokal anknytning medan andra är rikskända, berättar Karin.
Det är första gången arenan används till ett externt evenemang och Karin räknar med fullsatt, vilket blir närmare 3500 besökare.

Ljusfesten den 5 augusti är en av punkterna på programmet.

Ljusfesten den 5 augusti är en av punkterna på programmet.


”Lärorikt och utmanande”

Karin och Caroline är nu mer än halvvägs in i projektet. Merparten av arbetet gjordes under 2015 då riktlinjerna för jubileumsåret drogs upp.
– Det har varit otroligt roligt och lärorikt, men samtidigt utmanande. Vi har träffat otaliga representanter från föreningar, sällskap och näringsliv för att hitta lösningar som representerar hela kommunen. Det ska vara ett jubileum för Ängelholmarna själva. Mycket jobb återstår dock, fast nu är det bara roligt, avslutar Karin Tingstedt.

Helsingborgs Symfoniorkester.

Helsingborgs Symfoniorkester.


Några punkter i jubileumsprogrammet:

28 maj: Konsert med Helsingborgs Symfoniorkester hos Skånebil
18 juni: Hundens dag med hundparad på Storgatan
23-26 juni: Internationell Fälttävlan
8-14 augusti: Festival i Skälderviken
5 augusti: Ljusfesten
13 augusti: Mångfaldsparad i Hembygdsparken
28 augusti: Halvmaraton Ängelholm
10 september: Invigning Walk of Fame
29 oktober: Jubileumsfest Lindab arena

Se också...
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt