Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

13.10.08

Av: Lars Erik Paulsson Översättning/Bearbetning: Rasmus Schønning
Dela
 

Knaus Tabbert Group i konkurs

Snabbt vikande husvagns- och husbilsförsäljning anger företagsledningen som främsta orsak till att företaget begärt sig i konkurs.

Klicka för större bild


Knaus Tabbert Group lämna in sin konkursansökan

Knaus Tabbert Group, med fabriker i Jandelsbrunn och Sinntal Mottgers i Tyskland samt Nagyoroscy i Ungern, tvingades den 9 oktober att lämna in sin konkursansökan vid domstolen i Passau. Detta efter ett mer än månadslångt försök att rädda företaget.

– Efterfrågan på husvagnar och husbilar har sjunkit över i stort sett hela Europa, konstaterar styrelseordföranden Thomas Dickenberger, och detta har skett snabbare än vad vi hade kunnat förutse.

Ett saneringsprogram, som bland annat skulle innebära en nedskärning av produktionen under hösten, togs fram men det behövdes en kortfristig kredit på cirka 12 miljoner euro för att kunna genomföra planen.

– Tyvärr var inte de fyra banker vi haft ett långvarigt samarbete med villiga att hjälpa oss, fortsätter Dickenberger.

Inte heller ett försök att få stöd och hjälp från delstaten Bayern lyckades, trots att Knaus är en mycket betydelsefull arbetsgivare i regionen.

Att problemen för Knaus dessutom inträffade när hela Europa – liksom stora delar av övriga världen – drabbades av ekonomisk kris, gjorde det ju inte lättare för Knaus att finna en lösning på problemen.

En ackordsuppgörelse var förvisso på gång, men några av de många små underleverantörerna såg ingen möjlighet att acceptera ackordsförslaget. Samtal fördes också med andra aktörer inom husvagns- och husbilsbranschen, men utan framgång.

För de svenska husvagns- och husbilsägarna innebär konkursen

Konkursen var därför till slut oundviklig, men samtidigt ser man inom Knaus-ledningen positivt på framtiden:

– Den utsedda konkursförvaltaren, Dr. Michael Jaffé, är en erkänt skicklig bolagssanerare och det här kan betyda en nystart för företaget.

För de svenska husvagns- och husbilsägarna innebär konkursen, enligt den svenska importören Olle Bergholm, inte något dramatiskt.

– Våra varumärken är mycket starka, och jag hoppas på en snabb lösning på den uppkomna situationen!

I Knaus Tabbert Group ingår, förutom Knaus och Tabbert, Eifelland, T@B, Weinsberg och Wilk. Totalt har gruppen cirka 1 600 anställda, av vilka ungefär hälften arbetar i Jandelsbrunn. Inklusive alla lokala underleverantörer påverkas dock nära 2 000 personer av konkursen.

Konkursförvaltaren har nu tre månader på sig att finna nya investerare, och under denna tid kommer produktionen att fortgå i den sedan tidigare planerade minskade omfattningen.

CampingSverige.se kommer givetvis att följa den fortsatta utvecklingen!

Klicka för större bild
Fotograf: Knaus


Knaus historia i korthet

1961 bygger arkitekten Helmut Knaus sin första husvagn – kallad Svalboet – och redan nu pryder det flygande svalparet hans husvagnar.

1970 kan den nyuppförda fabriken (kostnad: 5 miljoner mark) i Jandelsbrunn invigas. Här finns arbetsmöjlighet för 300 personer, och produktionen får en flygande start.

1981 ändras bolagsformen, och all tillverkning och marknadsföring koncentreras till Jandelsbrunn.

1992 invigs den nya husvagnsfabriken i ungerska Nagyoroscy.

1996 inleder Knaus AG ett intimt samarbete med TIAG (Tabbert Industrie AG) i Sinntal Mottgers. (Tabbert hade grundats redan 1934 …)

2001 påbörjas en sammanslagning av de båda företagen.

2002 är fusionen klar, och företaget heter sedan dess Knaus Tabbert Group GmbH. Vid huvudfabriken i Jandelsbrunn arbetar mer än 900 personer.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt