Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

8.9.08

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Österrike: Kärnten, Schluga Welt för hela familjen

Österrikiska Kärnten har Italiens klimat, Alpernas skönhet och Österrikes varma och trevliga befolkning. Camping Schluga vid Hermagor, nära den italienska gränsen har lite av allt – dock kryddat med massor av aktiviteter för barn och toppklass faciliteter för kräsna föräldrar.

Klicka för större bild


Två olika campingplatser

Camping Schluga består av två mycket olika campingplatser. Schluga Seecamping är en naturplats med acceptabla faciliteter, men ligger fram för allt få hundra meter från Pressegger sjön, där det finns allvärldens former av vattenaktiviteter för alla åldrar. Schluga Hermagor, som ligger få kilometer från staden med samma namn, är helårsöppet och bjuder på toppklassfaciliteter, ett omfattande aktivitetsprogram för barn och unga, samt pool och en konstgjord sjö. Här saknas inget. Platsens aktivitetsprogram är tillrättalagt så att det finns något för hela familjen, alla åldrar och hela veckan. På det sättet tillgodoses både stora och små barns aktivitetsbehov, utan att föräldrarna behöver sakna avkoppling eller action. Det finns till exempel ett fitnesscenter med wellness-program och utfordrande mountainbike och vandrarturer med guide för de större barnen eller för aktiva föräldrar.

Klicka för större bild


Allt för barn

Barnen behöver inte bli utan den sköna naturen. Kortare vandringsturer, där alla kan vara med, arrangeras flera gånger i veckan. För övrigt anordnas de flesta aktiviteter för små och mellanstora barn på själva platsen. Det läggs stor vikt på både kreativ och fysisk utfordring både inne och ute, allt efter väderförhållandena. Även om det mesta föregår på tyska och engelska är språket oftast inget hinder. Allt görs på ett sätt så svenska barn snabbt listar ut hur de skall följa med och efterlikna t.ex. när det sjungs tyska sånglekar. Språket är inget hinder. Föräldrar är alltid välkomna att delta. Flera gånger i veckan arrangeras det ridturer på barnvänliga ponnyhästar. Det sker på det stora grönområdet som ligger i den ena änden av campingplatsen, där det också finns fotbollsplaner och hagar. Den stora lekplatsen ligger mitt på campingplatsen. Kom ihåg praktiska kläder och skor.

Poolen är inte något särskilt, men det är istället den konstgjorda sjön, som hålls ren av gräs och andra organiska plantor – med andra ord inga kemikalier. Den har fler områden för t.ex. små barn.

Klicka för större bild


Vandringsturer i Garnitzenklamm

Några få kilometer från Hermagor kan man ställa bilen och bege sig på vandrartur i Garnitzenklamm. Barn kan vara med på den första fjärdedelen av rutten, som stiger 600 höjdmeter. Man går hela vägen längs vattnet och rutten bjuder på mer än 70 små och stora vattenfall. Packa en ryggsäck med mat, snacks och vatten och gå så långt som minsta barnet tillåter. Kom ihåg att det också tar krafter att gå ner för berget igen. På många ställen undervägs kan man gå en bit bort från stigen och äta sin matsäck nere vid det klara, fina och mycket rena vattnet. Det är obeskrivligt vackert. Bergen reser sig lodrätt på båda sidor om den brusande floden.

Klicka för större bild


Upp i bergen

Bergen runt Nassfeld är perfekta för både längre och kortare vandrarturer. Längre rutter startar där liften slutar och flera av dem är anlagda, så att man kan ta sig fram med en sulkyvagn till barnen. En så kallad ”rodelbahn” (en form av släde med broms) bör man prova på från toppen ner till mellanstationen. Den är två kilometer lång och faller över 300 höjdmeter. Större barn kan köra själva, medan små barn kan sitta i knäet på en vuxen. Det är himmla kul. Vid mellanstationen i nästan 1600 meters höjd finns bergshytter med servering. Prova på lokala anrättningar som gulaschsoppa eller Jauser, som består av späck, goda korvar, skinkor och lokalt tillverkade ostar och hembakt bröd.

Fakta

Du kan med fördel skaffa dig ett Kärnten Card, som ger avgång till över 100 attraktioner och upplevelser.

I Hermagor kan man köpa dagligvaror. Uppmärksamma dock att man på flera ställen, t.ex. Billa endast kan betala med kontanter.


Körvägledning

Kör du med GPS kommer den troligen välja avfarten till väg L33 vid staden Patermion, när du kommer norr ifrån. Kör istället ända till Villach och välj väg B111, som går direkt till båda campingplatserna. Det är endast 20 minuter längre väg, men på allmän landsväg. L33 bjuder på bergskörning med stigningar på upp till 20%, vilket inte rekomenderas med husvagn. De två campinglatserna ligger fyra kilometer från varandra. När du kommer från Villach kommer schluga Seecamping först.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt