Husbil365

CampingSverige.se

20.8.17

Av: Bo E Rosén
Dela
 

Bagarlärling uppfann glassen

Sommar är lika med glass i stora lass. Men vem som var först med att tillverka glass finns det finns många och varierande uppgifter.

Svenskarna äter näst mest glass i hela Europa och sätter i sig ca tio liter glass per person och år. Bara finnarna äter mer.

Svenskarna äter näst mest glass i hela Europa och sätter i sig ca tio liter glass per person och år. Bara finnarna äter mer.


I svenskt konditorlexikon från 1953 berättas bl a att Alexander den store - på väg till Asien år 333 f Kr - i alla fall lär vara den första att provsmaka glass. Det ska ha inträffat när han tog sig igenom Halyspasset med en här på 30 000 man för att i strid möta den persiske kungen Darius den III.
Det var ett strapatsrikt företag att passera det vilda Halyspasset som bestod av gröna dalar med fruktträd och höga berg med snöklädda toppar. Med ömsom kall och varm temperatur, led både befälen och manskapet svårt och Alexander den store insjuknade.

Glass - en italiensk innovation.

Glass - en italiensk innovation.
Fotograf: Stikki Nikki


Snö och fruktsaft

Akane Phillip, Alexander den stores livsmedikus, föreslog att de skulle stanna till för en stunds vila. I en bergsskreva fann Akane ett stycke is som han blandade med snö och fruktsaft, och gav till Alexander den store. Efter att ha inmundigat den väl kylda blandningen berättar historien att Alexander den store blev stärkt till kropp och själ och kunde dra vidare från seger till seger. Om det var den kalla saftblandningens förtjänst vet man inte, men Darius den III:s rike föll samman i kampen mot Alexander den store och i flykten mot Iran blev Darius mördad.

Det lär vara Katharina av Medici - som efter giftermålet år 1533 med den franske kungen Henrik den II - introducerade glass till det franska hovet. Förutom den lyx hon var van vid i Florens, tog hon till sitt nya residens en skicklig italiensk sockerbagare som bjöd hovet sin iskalla läckerhet.

Cutellis glass blev mycket omtyckt i Paris.

Cutellis glass blev mycket omtyckt i Paris.


Sockerbagarlärling

Och kanske var det italienarna som uppfann glassen, i alla fall den glass vi menar, av grädde, ägg och socker. Det talas nämligen om en annan italienare som 127 år senare komponerade ett glassrecept och räknas som glassens uppfinnare. Han hette Cutelli och var hjälpreda till en fattig sockerbagare i Palermo på Sicilien.

Cutelli skall år 1660 ha tillverkat glass. De första glassarna blev förvisso ingen större kulinarisk upplevelse, berättas det, men i sitt experimenterande lyckades han i alla fall att förbättra både smak och konsistensen på glassen. Tyvärr uppskattade inte italienarna den nya kalla delikatessen. Det gick t o m så långt att det italienska sockerbagarskrået förbjöd försäljningen av glass.

Detta gjorde Cutelli besviken. Då bestämde han sig för att prova lyckan i Paris och där blev hans glass mycket omtyckt. Det tog inte lång tid förrän kaféer och konditorier i huvudstaden serverade hans glass. Snart fann den även vägen till London och andra europeiska huvudstäder. Och med glassens skapelse följde rikedom och berömmelse för den sicilianske sockerbagarlärlingen.


Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt