Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

16.1.11

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Balkan: Campingsemester i Mostar

Mostar är regionshuvudstad i landsdelen Hercegovina och är landets femte största stad. Floden Neretva rinner rakt igenom staden.

Utsikt över Mostars gamla stadsdel

Utsikt över Mostars gamla stadsdel


Namnet Mostar härstammar från den gamla bron, som på bosnisk- serbiska heter ´Stari Most´. Under borgarkrigen 1992 – 95 försökte den kroatiska hären att tillägna sig staden under Kroatiskt territorium och den 9 november 1993 var ett par enstaka granater tillräckligt för att få bron att rasa. Kommendanten Slobodan Praljak sitter nu i fängelse i Haag. Den tyska staden Bremens överborgmästare tog initiativet att få bron uppbyggd igen 2003. På båda sidor av bron ser man de stora tornen som förr i tiden tjänade som bevakning av bron.

Området runt Mostar vid stranden av Neretva består markerna av stora vinodlingar, varav några har fått mycket uppmärksamhet. Det odlas dessutom fikon här och honung är en stor specialitet.

Stari Most – den gamla bron

Stari Most – den gamla bron


Sevärdheter

Det är fyra huvudsakliga sevärdheter i och runt Mostar. Bron ´Stari Most´ är berömd över hela världen och bugar sig vackert över floden Neretva. Den byggdes ursprungligen 1556 -66 men ödelades under de bosniska borgarkrigen 1993, som tidigare nämnts.

Det Turkiska huset är ett gammalt hus från osmansk tid som förblev oberört uner borgarkrigen. Det står kvar i sitt ursprungliga skick med alla tillhörande inventarier.

Karadjoz-Beg mosken är öppen för besökare.

”Dervischhuset” och Bunakilden i Blagaj

”Dervischhuset” och Bunakilden i Blagaj


Vid campingplatsen finns den berömda Bunakilde, som via ett stort hål i berget rinner ut i det öppna landskapet med över 70 kubikmeter vatten i sekunden. En mycket stor naturupplevelse som verkligen efterlämnar stora intryck. Vid källan finns också det gamla sultanpalatset ”Dervischhuset”, samt resterna av ett kloster.

Det kan nämnas att den gamla stadsdelen står under UNESCO:s beskydd och är likaså en stor turistattraktion.

Mostar

Mostar


Trygg färd i landet

Rykten om att vägarna är fyllda med minor och andra farliga saker är rykten som aldrig har haft någon grund i verkligheten. Under borgarkrigen lades det endast ut miner på stigar som användes tillfälligt av motståndare och flyktingar. Det var självklart förfärlig nog, men huvudvägarna var befriade från denna taktik. Du kan alltså färdas tryggt i hela området.

Mali Wimbledon Camping

Mali Wimbledon Camping


Camping

Vid landsvägen norr om Mostar finns det en stor parkeringsplats där husbilar kan stå, även om det inte rekommenderas av myndigheterna. Det är betydlig säkerhetsrisk, och övernattning/parkering sker endast under eget ansvar. Det finns två mindre campingplatser sju kilometer söder om Mostar, i orten Blagaj. De skyltas från huvudvägen men var uppmärksam då det också finns många reklamskyltar längs vägen.

Mali Wimbledon Camping. Namnet avslöjar ägarens hobby: tennis. Det är dock ingen förevändning för att få campa här. Platsen nyanlades 2007 och det är därför ännu inte tillräckligt med skugga på platsen, men de sanitära faciliteterna är moderna och förstklassiga. Servicen är familjär och av första klass, det talas engelska av värdparet som bor i en villa precis vid receptionen. Det finns busshållsplats 200 m därifrån med regelbundna avgångar till Mostar.

River Camp Aganovac

River Camp Aganovac


River Camp Aganovac är en liten familjeplats vid Bunaflodens källa, i den gamla staden Blagaj, den har god skugga från äldre plantage och ligger alldeles vid flodens strand, dessutom bra familjär service. Begränsad kapacitet, smal inkörning (2,9m). På grund av platsens storlek är de sanitära inrättningarna heller inte så omfattande, men det är rent och prydligt. Priset är moderat och inkluderar ström. I priset ingår användning av kylskåp, kanot och grill. Det levereras ut två nycklar: en för användning av köket och en till bommen vid in- och utfarten. På stranden mittemot campingplatsen finns det restaurang, bar och några mindre butiker och en supermarket.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt