CampingSverige.se

3.10.18

Av: Daniel Andersson
Dela
 

Boktips: Sveriges första handbok om vänskap

Vänskap hamnar ofta i skymundan, till skillnad från andra relationsformer. Men vänskapen är helt unik som relationsform och är viktigare för oss än vad vi tror. Det menar Elin Liljero Eriksson, aktuell med Sveriges första handbok om vänskap.

Sveriges första handbok om vänskap.

Sveriges första handbok om vänskap.


Varför är vänskap viktigt?

– För det första blir vi lyckligare av att ha vänner. Men vänskap gör så mycket mer än så, om vi ska tro forskningen. Sunda och sanna vänskapsrelationer genom livet hjälper oss exempelvis att utvecklas i vår identitet, stärker vår självkänsla, motverkar stress och skyddar våra hjärt- och kärlsystem. Studier visar också att avsaknad av social isolering, om du har låga sociala nivåer, går att jämföras med samma negativa hälsoeffekter som att röka 15 cigaretter om dagen. Tyvärr är det ändå vanligt att vi inte prioriterar att vårda våra vänskapsrelationer som vuxna. Kanske för att det är en relationsform som hamnat i skymundan i en samtid där karriären, träningen, självförverkligandet och kärleksrelationen kommer betydligt högre upp på prioriteringslistan.

Elin Liljero Eriksson.

Elin Liljero Eriksson.


Sann vänskap på kartan

Hur vårdar man en vänskapsrelation?

– För det första är det viktigt att vänskapsrelationen är ömsesidig, det vill säga att ni båda vill vara med varandra. Ses någorlunda kontinuerligt (även om kvalitet är viktigare än kvantitet i en vänskap), visa på tillit, ha ett stort mått av acceptans och var nära till förlåtelse, håll förtroendet er emellan och framför allt, våga ta bort filtren och ha mod att vara sårbara inför varandra. Det ger relationen både näring och hållbarhet.

I boken delar även flera kända kvinnor och deras bästa vänner sin vänskapshistoria, berätta!

– Ja, det är fantastiskt att dessa underbara människor, så som exempelvis Lisa Ekdahl, Elaine Eksvärd, Karin Adelsköld, Johanna Toftby, Maxida Märak och Bianca Kronlöf berättar så öppenhjärtigt om hur de upplevt alltifrån vänskap vid första ögonkastet och gett varandra stora kärleksförklaringar till svåra utmaningar, bråk, skilda förväntningar, uppbrott och hur det känns att förlora en vän.

Det här är den första svenska handboken om vänskap, vad hoppas du att den leder till?

– Jag hoppas på att sätta sann vänskap på kartan i en tid där ensamhet är något vi brottas med i Sverige. Jag hoppas att det här kan vara en lika inspirerande som givande bok.

Vinn boken!

Ni kan du vinna ett signerat exemplar av boken Underbara krångliga vänskap. Mejla till oss och berätta kortfattat om ett vänskapsförhållande som betyder mycket för dig. Skicka till redaktion@mediapress.se senast 15/10 och ange Bok i ämnesraden. Lycka till!


Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt