Husbil365

CampingSverige.se

25.9.12

Av: Lasse Løndahl Henriksen
Dela
 

Branschen positiv trots nedgång - tror på vändning år 2014

Husvagns- och husbilsbranschen har haft ett tufft år. Men trots det visar Sveriges återförsäljare framtidstro. Redan år 2014 vänder det uppåt igen. Det visar en undersökning som Elmia Husvagn Husbil har gjort.

Klicka för större bild


Husvagnsförsäljningen sjunkit med 20 procent i år

Husvagnsförsäljningen har hittills sjunkit med 20 procent i år, jämfört med samma period i fjol. För husbilarna ligger tappet på tolv procent. Men landets återförsäljare är ändå positiva och flera tror att man kan göra en upphämtning under hösten.  

I en undersökning som Elmia Husvagn Husbil låtit göra bland Sveriges återförsäljare, tror hälften att när 2012 är slut, hamnar man ändå på samma nivåer som under 2011. Resterande tror att minskningen kommer att landa på cirka 15 procent, jämfört med 2011.

Men trots det råder inga oroligheter inför framtiden. Företagarna är optimistiska och tror på att den stora vändningen kommer 2014.

– Det kommer att vända. Inte nästa år, men till 2014 är vi nog uppe på samma nivå som innan nedgången, säger Petra Olsson, vd på Stockholms Husbils- och Husvagnscenter.

Att försäljningen gått nedåt förklarar återförsäljarna med det allmänt osäkra ekonomiska läget. Men någon större oro verkar inte finnas i branschen och man ser ljuspunkter.
– Nedgången har nog nått sin botten. Minskningen börjar mattas av och nu kan det bara bli bättre, säger Per Landström, vd på Östgöta Camping Mantorp.

När återförsäljarna får säga vilka grupper som de tror har störst benägenhet att växa är svaret entydigt: Barnfamiljerna och nypensionärerna.

*I undersökningen har Elmia Husvagn Husbil pratat med återförsäljare som motsvarar 80 procent av den svenska försäljningen. Varje deltagare fick svara på frågor rörande försäljningssiffrorna för 2012, de kommande åren och olika målgrupper.

* Under januari t o m juli har 2 579 husvagnar registrerats i år. Motsvarande siffra 2011 är 3 248 (vilket ger en minskning med drygt 20 procent i år). När gäller husbilsregistreringar visar siffran 2 555 husbilar för 2012, medan det under motsvarande period 2011 registrerades 2 891 stycken. Det är en minskning med 12 procent. Statistiken är hämtad från HRF.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt